Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Με αυτά τα συστήματα αεράμυνας μπορεί το Ισραήλ να αναχαιτίσει πυραύλους και drones

Με αυτά τα συστήματα αεράμυνας μπορεί το Ισραήλ να αναχαιτίσει πυραύλους και drones

Η πιο γνωστή από τις σημαντικές δυνατότητες αεράμυνας του Ισραήλ είναι ο «Σιδερένιος Θόλος»

Υπάρχουν πολύ λίγες χώρες τόσο προετοιμασμένες όσο το Ισραήλ για την αεροπορική επίθεση του Ιράν, δεδομένου του οπλοστασίου του και της εμπειρίας του με ομάδες όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ, σημειώνει το CNN.

Η πιο γνωστή από τις σημαντικές δυνατότητες αεράμυνας του Ισραήλ είναι το Iron Dome, ο Σιδερένιος Θόλος – ένα σύστημα μικρού βεληνεκούς που έχει αναχαιτίσει χιλιάδες ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν και από τις δύο ομάδες μαχητών τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με την ισραηλινή κατασκευάστρια εταιρεία Rafael Defense Systems, διαθέτει ποσοστό επιτυχίας 90%. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Ισραήλ παρουσίασε επίσης τη ναυτική έκδοση του Iron Dome, ένα σύστημα αεράμυνας γνωστό ως «C-Dome», για την αναχαίτιση ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους των Χούθι.

Όμως το Iron Dome έχει περιορισμούς: Ορισμένες ρουκέτες έχουν περάσει – αρκετές που εκτοξεύθηκαν από τη Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ, το έκαναν την Παρασκευή – και το αμυντικό σύστημα είναι καταλληλότερο για ρουκέτες ή πυραύλους που εκτοξεύονται από μικρές αποστάσεις. Το ραντάρ του έχει εμβέλεια από 4 έως 70 χιλιόμετρα (περίπου 2,5 έως 43 μίλια).

Για να αντιμετωπίσει πυραύλους μεσαίου ή μεγάλου βεληνεκούς ή μη επανδρωμένα αεροσκάφη – τον τύπο που πιθανόν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει στην επίθεση του Ιράν – το Ισραήλ εγκατέστησε το σύστημα David’s Sling το 2017. Με εμβέλεια έως 300 χιλιόμετρα, ο κύριος στόχος του είναι να προστατεύει και να αναχαιτίζει πυραύλους μεγάλου διαμετρήματος, μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς.

«Το σύστημα David’s Sling είναι ικανό να αναχαιτίζει πυραύλους που εκτοξεύονται προς το Ισραήλ από εχθρικές χώρες όπως το Ιράν και η Συρία», ανέφερε ο IDF σε ανακοίνωσή του, όταν παρουσιάστηκε το σύστημα.

Πώς λειτουργεί ο Σιδερένιος Θόλος του Ισραήλ

Το κινητό σύστημα αεράμυνας αποτελείται από 10 συστοιχίες, που η καθεμία φέρει τρεις έως τέσσερις εκτοξευτές πυραύλων ελιγμών.

Η στρατηγική τους τοποθέτηση παρέχει ένα αμυντικό φράγμα κατά ρουκετών, όλμων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών για έως και 60 τετραγωνικά μίλια κατοικημένων περιοχών και το Ισραήλ έχει στο παρελθόν καυχηθεί για ποσοστό επιτυχίας άνω του 90%.

Εκτός από αυτές τις δυνατότητες μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, το Ισραήλ διαθέτει επίσης τα αντιβαλλιστικά πυραυλικά συστήματα Arrow 2 και Arrow 3, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να στοχεύουν και να πλήττουν βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς σε απόσταση έως και 2.400 χιλιομέτρων. Το σύστημα Arrow 3 έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για την κατάρριψη βαλλιστικών πυραύλων στο διάστημα.

Εκτός από αυτά τα εγχώρια αναπτυγμένα συστήματα αεράμυνας, το Ισραήλ διαθέτει επίσης αμερικανικά συστήματα αεράμυνας Patriot, τα οποία έχουν αναφερόμενη εμβέλεια έως 160 χιλιόμετρα και μπορούν να αναχαιτίσουν τους περισσότερους τύπους πυραύλων. Αυτά έχουν αποδειχθεί αρκετά αποτελεσματικά κατά των ρωσικών υπερηχητικών πυραύλων στην Ουκρανία.

Το Ισραήλ μπορεί επίσης να αναπτύξει την σημαντική αεροπορική του δύναμη. Ο στόλος του περιλαμβάνει αμερικανικά αεροσκάφη F-15, F-16 και εξαιρετικά προηγμένα αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35. Όλα αυτά μπορούν να εξοπλιστούν με πυραύλους αέρος-αέρος και είναι ικανά να καταρρίψουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή πυραύλους.

Sports in

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ αποκλειστικά στο in: «Μπορούμε να περάσουμε την Άστον Βίλα»

Στην συνέντευξή του στο in o «Μέντι» - όπως θέλει να τον αποκαλούν- δηλώνει ότι η ομάδα κατεβαίνει για να κερδίσει όλους τους αγώνες, ακόμη και την Άστον Βίλα. Μιλά για τα πέναλτι που δεν βλέπει, τον Τζολάκη, για τα παιδικά του χρόνια, το αγαπημένο του σύστημα και το VAR.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024