Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιράν: Το δίλημμα του Ισραήλ - Να χτυπήσει για παραδειγματισμό ή να επιλέξει συμβολικό στόχο;

Ιράν: Το δίλημμα του Ισραήλ – Να χτυπήσει για παραδειγματισμό ή να επιλέξει συμβολικό στόχο;

Χθες το Ιράν δημιούργησε πρηγούμενο καθώς ήταν η πρώτη φορά που χτύπησε ευθέως σε ισραηλινό έδαφος, «δημιουργώντας δεδικασμένο». Το Ισραήλ εξετάσει τις επιλογές του.

Η ισραηλινή κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα δύσκολο δίλημμα, να «περιορίσει» την απάντηση του Ιράν ή να εξαπολύσει άλλη μια επίθεση εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας και να διακινδυνεύσει κλιμάκωση, αφού το IRGC χτύπησε απευθείας το εσωτερικό μέτωπό της για πρώτη φορά, αναφέρει σε κυριακάτικο δημοσίευμά του ο ισραηλινός ειδησεογραφικός ιστότοπος Walla!

Σύμφωνα με το Walla!, αντιτιθέμενος σε μια ισραηλινή απάντηση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «έθεσε την ισραηλινή κυβέρνηση αντιμέτωπη με δύσκολες επιλογές». Ο ισραηλινός δημοσιογράφος Αμίρ Μπομπότ εκτίμησε ότι οποιαδήποτε μελλοντική αντιπαράθεση με το Ιράν θα μπορούσε να καταλήξει σε «ένα μπαράζ μη επανδρωμένων αεροσκαφών και βαλλιστικών πυραύλων», παρόμοιο με εκείνα που στόχευσαν το Ισραήλ και κατεχόμενα εδάφη νωρίς την Κυριακή, καθώς «το φράγμα παραβιάστηκε και κατέρρευσε».

Είπε ότι «το Ισραήλ δεν βιάζεται να επιτεθεί στο Ιράν, παρόλο που αυτό βλάπτει την αποτρεπτική δύναμη του Ισραήλ». Το Ιράν εξετάζει ουσιαστικά αντίποινα κατά του Ιράν.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν μιλάει κατά τη διάρκεια συνάντησης με ξένους πρεσβευτές στην Τεχεράνη, Ιράν 14 Απριλίου 2024.

Επίθεση σε συμβολικό στόχο ως απάντηση;

Υπογραμμίζοντας την ανακοίνωση του Ιράν ότι «το περιστατικό έχει τελειώσει», απειλώντας ότι θα πραγματοποιήσει μια πιο ενισχυμένη επιχείρηση εάν η κατοχή διαπράξει νέα επίθεση, η Walla! σημείωσε ότι η στοχοποίηση ανώτερων αξιωματούχων ή βάσεων στο Ιράν «θα μπορούσε να οδηγήσει σε χειρότερη κατάσταση».

Ως αποτέλεσμα, «ανώτεροι αξιωματούχοι του ισραηλινού στρατού θα κληθούν να αξιολογήσουν τις πιθανές ιρανικές αντιδράσεις και θα πρέπει να λάβουν μια σειρά από συστάσεις σχετικά με το αν θα στοχεύσουν βάσεις ή κάποια άτομα», πρόσθεσε η ιστοσελίδα. Στο ίδιο πλαίσιο, το Walla! ανέφερε επίσης ότι οι ισραηλινοί αξιωματούχοι θα πρέπει επίσης να εξετάσουν το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσουν μια «περιορισμένη επιχείρηση και να επιτεθούν σε έναν συμβολικό στόχο».

Εν τω μεταξύ, η τρίτη επιλογή περιλαμβάνει «το Ισραήλ να μην βιαστεί να επιτεθεί, λαμβάνοντας υπόψη ότι το Ιράν σκόπευε να πλήξει αεροπορικές βάσεις και να υπονομεύσει την υπεροχή του ισραηλινού στρατού στη Μέση Ανατολή». Υπενθυμίζεται πως το Ισραήλ αντιμετώπισε τις επιθέσεις με επιτυχία με την βοήθεια των συμμάχων του, οπότε δεν είναι υποχρεωτική μια εκ νέου επίθεση.

Άνθρωποι περπατούν κάτω από μια αντι-ισραηλινή διαφημιστική πινακίδα σε δρόμο στην Τεχεράνη, Ιράν 14 Απριλίου 2024. Majid Asgaripour/WANA

Σε συντονισμό με τις ΗΠΑ

Επικαλούμενο ισραηλινές πηγές ασφαλείας, το πρακτορείο ανέφερε ότι η κύρια συζήτηση μεταξύ του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού Hertzl Halevi και του αρχηγού της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Aharon Haliva με την πολιτική ηγεσία θα περιστραφεί γύρω από δύο ζητήματα: αν θα επιτεθούν με βάση τα αποτελέσματα της απάντησης του Ιράν ή την πρόθεσή του να στοχεύσει τις βάσεις της ισραηλινής αεροπορίας στην οντότητα.

Αξιωματούχοι ασφαλείας εκτίμησαν ότι το υπουργικό συμβούλιο πολέμου και οι επικεφαλής του κατεστημένου ασφαλείας «θα συστήσουν στενό συντονισμό με τους Αμερικανούς ως προϋπόθεση για την επίθεση και θα αποφασίσουν για μια απάντηση που δεν θα οδηγήσει σε συνεχή πόλεμο στην περιοχή».

Η εφημερίδα Maariv μετέδωσε ότι ο πρώην επικεφαλής της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, ταξίαρχος Tzvika Haimovitch, δήλωσε: «Το γεγονός είναι ακόμη [σε εξέλιξη] και είναι πολύ νωρίς για να το κλείσουμε και να μιλήσουμε γι’ αυτό σε παρελθοντικό χρόνο», προειδοποιώντας κατά της υποτίμησης του Ιράν και χαρακτηρίζοντάς το «τρομερό εχθρό».

Πορεία στήριξης του Ισραήλ στη Γερμανία.

Τι αναφέρει η ανταποκρίτρια της Israel Hayom

Η ανταποκρίτρια στρατιωτικών θεμάτων της εφημερίδας Israel Hayom, Lilach Shoval, τόνισε την ανάγκη να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι ιρανικές απειλές, σημειώνοντας ότι οι συζητήσεις στο Ισραήλ επί του παρόντος «περιστρέφονται γύρω από την αλλαγή της εξίσωσης».

Η Shoval επεσήμανε ότι «το Ισραήλ επιτίθεται σε στόχους, προσωπικό και επιστήμονες του Ιράν εδώ και χρόνια, στη σκιά και στο παρασκήνιο», αλλά τώρα θα πρέπει να εξετάσει «αν αξίζει να το κάνει, αφού στο παρελθόν πίστευε ότι θα μπορούσε να το κάνει χωρίς το Ιράν να ανταποδώσει». Υπό αυτό το πρίσμα,η ανταποκρίτρια κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ιρανική απάντηση «πέτυχε την αποτροπή έναντι του Ισραήλ, όπου θα σκεφτεί δύο φορές τι θα κάνει».

Μιλώντας στο ισραηλινό κανάλι 12, η Shoval επιβεβαίωσε ότι το Ιράν «επέδειξε τόλμη, ικανότητα πυρός και αποτελεσματικότητα», καθώς εκτόξευσε δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους προς το Ισραήλ, παρά τις σαφείς προειδοποιήσεις του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος τους είπε «μην το κάνετε» και δήλωσε την «ατσάλινη υποστήριξή του προς το Ισραήλ».

Από την πλευρά του, το Κανάλι 14 περιέγραψε την ιρανική απάντηση ως «την πιο σκληρή απάντηση από άποψη σημασίας και πλαισίου από τότε που ιδρύθηκε το Ισραήλ».

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024