Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επίθεση Ιράν στο Ισραήλ: Από μία κλωστή κρέμεται η τύχη της Μέσης Ανατολής

Επίθεση Ιράν στο Ισραήλ: Από μία κλωστή κρέμεται η τύχη της Μέσης Ανατολής

Μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ οι διεθνείς ηγέτες έχουν στρέψει το βλέμμα στην απάντηση του Τελ Αβιβ

«Βράζει» η Μέση Ανατολή μετά την επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν κατά του Ισραήλ. Αν και Ιρανοί αξιωματούχοι δηλώνουν πως η επίθεση έλαβε τέλος και πως δεν θα υπάρξει άλλη, όλα φαίνεται να κρέμονται από μία κλωστή και συγκεκριμένα από την απόφαση του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο, το βράδυ οι υπουργοί της κυβέρνησης του Ισραήλ ψήφισαν στη μέση της νύχτας για να αναθέσουν την απόφαση στο υπουργικό συμβούλιο πολέμου, που αποτελείται από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, τον υπουργό Άμυνας Γκαλάντ και τον Μπένι Γκραντζ έναν αντίπαλο του Νετανιάχου που εντάχθηκε στην κυβέρνηση ως υπουργός χωρίς χαρτοφυλάκιο μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Τι συνέστησε ο Μπάιντεν στον Νετανιάχου

Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, Νετανιάχου και Μπάιντεν μίλησαν τηλεφωνικά για 25 λεπτά, κατά τη διάρκεια των οποίων, ο Αμερικανός πρόεδρος συνέστησε, στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, σε αυτοσυγκράτηση.

Εφόσον είχε μιλήσει με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Μπάιντεν εξέδωσε δήλωση στην οποία ανέφερε πως δεν συμβούλεψε τον Νετανιάχου, αλλά σημείωσε ότι οι ΗΠΑ βοήθησαν στην κατάρριψη των εισερχόμενων drone και πυραύλων.

Τόσο ο Μπάιντεν όσο και οι Ιρανοί γνωρίζουν καλά ότι ο Νετανιάχου θα ήθελε ιδανικά να καταστρέψει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, τις οποίες θεωρεί εδώ και καιρό ως υπαρξιακή απειλή για το Ισραήλ.

Το να τις μετατρέψει σε ερείπια θα ήταν πολύ δύσκολο χωρίς τη βοήθεια των ΗΠΑ, αλλά είναι πιθανό ότι ο ίδιος και άλλα ισραηλινά γεράκια θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία για να υλοποιήσουν αυτή τη φιλοδοξία.

Το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ

Η στρατηγική Νετανιάχου

Με την ζημιά στο Ισραήλ από τους ιρανικούς πυραύλους και τα drone, να είναι ελάχιστη, η διεθνής κοινότητα αναμένει την απόφαση του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης γνωρίζουν πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει κίνητρο να συνεχίσει τις εχθροπραξίες, καθώς μπορεί να αποτρέψει την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού και τη διενέργεια άμεσων πρόωρων εκλογών.

Βέβαια, πολλοί αναλυτές αναφέρουν πως ο Νετανιάχου εφόσον δεν υπήρχαν ούτε θύματα, ούτε μεγάλες καταστροφές, από την ιρανική επίθεση, μπορεί να ανανεώσει το αφήγημα με το οποίο εξελέγη, ότι δηλαδή μόνο εκείνος εξασφαλίζει την ασφάλεια των πολιτών, πράγμα το οποίο του δίνει τη δυνατότητα να κάμψει κάποιες από τις αντιδράσεις που έχουν δημιουργηθεί στο εσωτερικό του.

Ακόμη, σε ότι αφορά τις σχέσεις του με τους διεθνείς ηγέτες, του δίνεται η ευκαιρία, από τη μία να ζητήσει την βοήθεια των συμμάχων και από την άλλη εξασφαλίσει την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας. Άλλωστε έχουν ήδη συγκληθεί συνεδριάσεις των G7 και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που αναμένεται να γίνει σήμερα στις 4 το απόγευμα.

Τέλος, η επίθεση έχει ήδη αποσπάσει την προσοχή της παγκόσμιας προσοχής από τη διεξαγωγή του πολέμου στη Γάζα, αλλά και να διαλυθούν όλα όσα λέγονται στο Κογκρέσο για τον περιορισμό των προμηθειών όπλων. Τέτοιοι προορισμοί μπορούν να θεωρηθούν από τους υποστηρικτές του Ισραήλ ότι αφήνουν τον κορυφαίο σύμμαχο της Αμερικής στη Μέση Ανατολή ανυπεράσπιστο απέναντι στην αποδεδειγμένη ιρανική απειλή.

 Τρεις οιωνοί των αποφάσεων Νετανιάχου

Η Ουάσινγκτον μπορεί να καθησυχαστεί από μερικές ενδείξεις ότι οποιαδήποτε ισραηλινή απάντηση δεν θα είναι τουλάχιστον άμεση. Το Ισραήλ έχει ζητήσει να συγκληθεί συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επίθεση, η οποία θα γίνει στις 4 το απόγευμα ώρα Νέας Υόρκης την Κυριακή. Θα αποτελούσε έκπληξη αν μια αντεπίθεση εξαπολυόταν πριν από αυτή τη συνεδρίαση.

Ένα άλλο πιθανό σημάδι ότι η απάντηση θα μπορούσε να είναι υποτονική ήταν η συνομιλία του Γκάλαντ με τον Αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Όστιν, μετά τις επιθέσεις. Σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας, ο Γκάλαντ τόνισε ότι «το αμυντικό κατεστημένο είναι προετοιμασμένο για κάθε περαιτέρω απόπειρα επίθεσης στο κράτος του Ισραήλ». Στα σχόλιά του δεν έκανε καμία αναφορά στο ότι το Ισραήλ θα αντεπιτεθεί.

Ένα τρίτο θετικό σημάδι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής ήταν η διαβεβαίωση Ισραηλινού αξιωματούχου που επικαλούνται οι New York Times ότι «η απάντηση του Ισραήλ θα είναι συντονισμένη με τους συμμάχους του.»

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024