
Αίτνα: Το ηφαίστειο έχει κέφια και φυσάει δαχτυλίδια καπνού
Πώς εξηγείται το σπάνιο φαινόμενο των ηφαιστειακών δαχτυλιδιών
Ένας νέος μικρός κρατήρας που εμφανίστηκε στο μεγαλύτερο ηφαίστειο της Ευρώπης αποφάσισε να μιμηθεί ένα τρικ των μερακλήδων καπνιστών: άρχισε να φυσάει τέλειους δακτυλίους καπνού που ανεβαίνουν αργά στον ουρανό σαν UFO.
Το φαινόμενο είναι σπάνιο και έχει παρατηρηθεί σε ελάχιστα ηφαίστεια του κόσμου, αναφέρει το AccuWeather.com. Πουθενά δεν ήταν τόσο συχνό και εντυπωσιακό όσο στην Αίτνα.
Μια σειρά από θεαματικές εικόνες των δαχτυλίων τραβήχτηκαν από την Μαρία Λιότα, κάτοικο του Μπρόντε στη Σικελία, στις 5 Απριλίου.
Το ηφαίστειο ορθώνεται 3.357 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας και είναι διάσημο για τις συχνές εκρήξεις του.
Μέχρι πρόσφατα παρέμενε άγνωστο πώς σχηματίζονται τα ηφαιστειακά δαχτυλίδια «καπνού», τα οποία στην πραγματικότητα δεν σχηματίζονται από καπνό αλλά από υδρατμούς που υπάρχουν στα ηφαιστειακά αέρια.
Την εξήγηση έδωσε πριν από λίγαχρόνια ο Φάμπιο Πουλβιρέντι, ερευνητής του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια, ο οποίος συνέλεξε παρατηρήσεις από όλο τον κόσμο και πραγματοποίησε προσομοιώσεις σε υπολογιστή.
Η μελέτη του, αναφέρει το National Geographic, υποδεικνύει ότι τέτοιοι δακτύλιοι μπορούν να σχηματιστούν μόνο από κυκλικές ηφαιστειακές οπές.
On the island of Sicily, Mount Etna volcano blows steam rings through its crater’s circular opening | ? from 2021 pic.twitter.com/0nyOqwDiV2
— redball (@redball2) April 6, 2024
Αέρια που εκτονώνονται από το μάγμα καθώς φτάνει στην επιφάνεια αλληλεπιδρούν αρχικά με τα τοιχώματα του κυκλικού ανοίγματος και «τυλίγονται» σε σχήμα ρολού. Όταν ανέβουν πιο ψηλά στην ατμόσφαιρα, οι υδρατμοί ψύχονται και γίνονται ορατοί.
Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο σε συνθήκες νηνεμίας και εφόσον το τοίχωμα της ηφαιστειακής οπής έχει το ίδιο ύψος σε όλη την περιφέρειά της.
Τα δαχτυλίδια μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να έχουν διάμετρο δεκάδων μέτρων, είναι όμως βραχύβια.
- Κακοκαιρία Erminio: Τηλεκπαίδευση στα σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά – Η ανακοίνωση του υπ. Παιδείας
- Αμπελόκηποι: Αυτή είναι η παράνομη στάνη με κατσίκες και κοτόπουλα στον 16ο όροφο του Πύργου Αθηνών
- Βουλή: Εγκρίθηκε η ΠΝΠ για την επιδότηση καυσίμων – Τα βήματα που ακολουθούν για το fuel pass
- Νοκ άουτ για 15 μέρες ο Ταϊρίκ Τζόουνς
- Τραμπ: Ο πόλεμος στο Ιράν δεν θα διαρκέσει πολύ ακόμα – Τα Στενά του Ορμούζ θα ανοίξουν μετά την αποχώρηση μας
- Πύργος του Άιφελ: Στο σφυρί αυθεντικό κομμάτι του θρυλικού τοπόσημου – Πόσο κοστίζει




