
Μουσώνας στην Ινδία: Τουλάχιστον 29 νεκροί από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η κλιματική αλλαγή καθιστά πιο έντονες τις βροχές του μουσώνα.
Κατολισθήσεις και πλημμύρες που προκλήθηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις, λόγω του μουσώνα που πλήττει τη βόρεια Ινδία, είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 29 άνθρωποι, ενώ ορισμένες περιοχές έχουν αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο, όπως ανέφεραν σήμερα τοπικοί αξιωματούχοι.
Οι αρχές περιμένουν να σταματήσει η βροχή ώστε να σταλούν ελικόπτερα για να απεγκλωβίσουν 300 ανθρώπους -μεταξύ των οποίων και τουρίστες- στις περιοχές Χιμασάλ Πραντές, Λαχόλ-Σπίτι και Κούλου. Ωστόσο η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει ακόμη περισσότερη βροχή στη βόρεια Ινδία τις επόμενες ημέρες.
«Τις δύο τελευταίες ημέρες οι νεκροί λόγω του μουσώνα έφτασαν τους 20 στο Χιμασάλ Πραντές», ανέφερε ο Όμκαρ Σάρμα, ο αρμόδιος για τη διαχείριση των καταστροφών σε αυτό το κρατίδιο.
Άλλοι εννέα θάνατοι έχουν αναφερθεί στο Ρατζαστάν, στο Ουτάρ Πραντές και στις περιοχές Ουταρακάντ και Κασμίρ των Ιμαλαΐων.
Μεγάλες οι καταστροφές
Από τις βροχές παρασύρθηκαν οχήματα, καταστράφηκαν κτίρια και γέφυρες στο Χιμασάλ Πραντές, το κρατίδιο που έχει πληγεί περισσότερο.
Στο Νέο Δελχί τα σχολεία παρέμειναν σήμερα κλειστά. Πολλοί δρόμοι της πρωτεύουσας έχουν πλημμυρίσει και η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση συναγερμού, αφού τα νερά του ποταμού Γιάμουνα έχουν φουσκώσει και υπάρχει κίνδυνος υπερχείλισης.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η κλιματική αλλαγή καθιστά πιο έντονες τις βροχές του μουσώνα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Μέση Ανατολή: Οι επενδυτικές εταιρείες κάνουν σχέδια παρά τον πόλεμο στο Ιράν
- Οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες κυρώσεις στην Κούβα, που προειδοποιεί για «λουτρό αίματος» αν υπάρξει αμερικανική επίθεση
- Για ποια «ασφάλεια» θα μιλήσει ο Γρηγόρης Δημητριάδης και με ποια ιδιότητα θεωρείται ισότιμος, πρώην πρωθυπουργών, υπουργών (που παρακολουθούσε) και άλλων αξιωματούχων;
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 19.05.2026]
- Γιορτή σήμερα 19 Μαΐου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
- Άρσεναλ – Μπέρνλι 1-0: Τρίποντο με Χάβερτς και ένα βήμα πιο κοντά στον τίτλο




