Οργή ΥΠΕΞ για την πρόκληση στη Σμύρνη: Καταδικάζουμε τη διοργάνωση πάρτυ εντός του ιστορικού ναού
Την οργισμένη αντίδραση του ΥΠΕΞ προκάλεσε το πάρτι που διοργάνωσε ο Δήμος Σμύρνης μέσα στον ιστορικό Ορθόδοξο Ναό του Αγίου Βουκόλου.
«Καταδικάζουμε απερίφραστα τη διοργάνωση πάρτι με ηλεκτρονική μουσική εντός του ιστορικού ελληνορθόδοξου Ιερού Ναού του Αγίου Βουκόλου στη Σμύρνη, ο οποίος χρησιμοποιείται από τις τουρκικές Αρχές ως χώρος φιλοξενίας πολιτιστικών εκδηλώσεων», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.
«Η διοργάνωση πάρτι συνιστά προσβολή και βεβήλωση ενός ιστορικού μνημείου που στο παρελθόν υπήρξε χώρος θρησκευτικής λατρείας», επισημαίνει.
«Καλούμε την τουρκική κυβέρνηση να πράξει τα δέοντα ώστε να αποδίδεται ο απαιτούμενος σεβασμός στην πολιτιστική, ιστορική και θρησκευτική κληρονομιά όλων των θρησκειών στην επικράτειά της», υπογραμμίζει.
Ανακοίνωση Υπ. Εξωτερικών για την πραγματοποίηση πάρτυ στον ιστορικό ελληνορθόδοξο Ιερό Ναό του Αγίου Βουκόλου στη Σμύρνη
🔗 https://t.co/h5asxuayH7 pic.twitter.com/ipGewL8LIj
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) July 8, 2023
Το πάρτι που προκάλεσε οργή
Το πάρτι του Δήμου Σμύρνης έγινε μέσα στον ιστορικό Ορθόδοξο Ναό του Αγίου Βουκόλου.
Μάλιστα το τραγελαφικό να είναι ότι η εκδήλωση έγινε από εταιρεία μέσα στην ελληνική εκκλησία υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Σμύρνης, που έδωσε την άδεια για το πάρτι.
Σημειώνεται δε πως ο Δήμος Σμύρνης συγκαταλέγει την ελληνική εκκλησία της πόλης της Τουρκίας στα «Πολιτιστικά Κέντρα», στο οποία θεωρεί ότι μπορούν να διοργανώνονται ακόμα και πάρτι.
O εν λόγω ναός, που οικοδομήθηκε το 1886 στην περιοχή Κονάκ της Σμύρνης, γλίτωσε από την πυρπόληση της πόλης το 1922 και εν συνεχεία χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως αποθήκη, μετά ως αίθουσα συναυλιών και αργότερα ως αρχαιολογικό μουσείο.
Στις 17 Αυγούστου του 2014 τελέστηκε σε πανηγυρικό κλίμα η πρώτη Θεία Λειτουργία στο ναό μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και σήμερα χρησιμοποιείται ως πολυχώρος πολιτισμού, αν και περιστασιακά γίνονται λειτουργίες.
- Η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της; Αυτές είναι οι χώρες της ΕΕ που χάνουν θέσεις εργασίας λόγω εξωτερικής ανάθεσης
- Βίντεο από το Ιράν και το ιατροδικαστικό κέντρο Καχριζάκ, δείχνουν δεκάδες έως εκατοντάδες πτώματα
- Η Κίνα εκτινάσσει την παραγωγή αερίου – Η «καραμπόλα» με το LNG
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Τραπεζικές απάτες με τη χρήση της ΑΙ
- Γερμανία και Ισραήλ επεκτείνουν το συμβόλαιο των Arrow 3 και υπογράφουν νέες συμφωνίες
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 12.01.2026]


