
Καζακστάν: Αυξήθηκε το ποσοστό των πολιτών που φοβούνται μια ρωσική εισβολή
Αυξήθηκε το ποσοστό των πολιτών του Καζακστάν που φοβούνται ρωσική εισβολή, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.
Ο αριθμός των πολιτών του Καζακστάν που πιστεύουν ότι η γειτονική Ρωσία μπορεί να εισβάλει στην πρώην σοβιετική δημοκρατία έχει διπλασιαστεί τους τελευταίους έξι μήνες καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησαν ερευνητές στο Καζακστάν και που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Η χώρα της Κεντρικής Ασίας των 20 εκατ. κατοίκων έχει στενούς ιστορικούς και οικονομικούς δεσμούς και σχέσεις ασφαλείας με τη Μόσχα αλλά έχει διατηρήσει ουδέτερη στάση στη σύγκρουση της Ουκρανίας, αρνούμενη να αναγνωρίσει την προσάρτηση από τη Ρωσία τμημάτων του ουκρανικού εδάφους.
Τι δείχνει η δημοσκόπηση
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στην οποία συμμετείχαν 1.100 άνθρωποι και η οποία πραγματοποιήθηκε από τις μκο MediaNet και PaperLab από τις 3 έως τις 12 Μαΐου, σχεδόν το 60% των ερωτηθέντων κρατά ουδέτερη στάση σε σχέση με τον πόλεμο, το 12,8% υποστηρίζει τη Ρωσία και το 21,1% την Ουκρανία, ποσοστά αντίστοιχα με αυτά σε παρόμοια δημοσκόπηση του περασμένου Δεκεμβρίου.
Ωστόσο, ο αριθμός των ανθρώπων που πιστεύουν ότι η Ρωσία μπορεί να εισβάλει και στο Καζακστάν αυξήθηκε στο 15% από το 8,3% στην προηγούμενη δημοσκόπηση.
Σχεδόν το ένα τρίτο των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η γνώμη που έχει για τη Ρωσία έχει επιδεινωθεί λόγω του πολέμου, πάνω από τους μισούς δήλωσαν ότι δεν έχει αλλάξει και μόνο το 4,7% δήλωσε ότι έχει βελτιωθεί.
Στο Καζακστάν ζουν περίπου 3 εκατ. Ρώσοι και η χώρα μοιράζεται τα μακρύτερα στον κόσμο, συνεχή χερσαία σύνορα με τη Ρωσία. Η Αστάνα έχει επίσης στενούς δεσμούς με την Κίνα, μια ακόμα γειτονική χώρα που είναι κολοσσός, και τη Δύση, που έχει επενδύσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια στη βιομηχανία πετρελαίου και αερίου της.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
- Έκσταση και… δάκρυα στη Βόρεια Κορέα: Η viral αντίδραση γυναικείας ομάδας μπροστά στον Κιμ Γιονγκ Ουν (vid)
- Θανατηφόρα εκτροπή αυτοκινήτου έξω από τη Λάρισα – Νεκρός ο 70χρονος οδηγός
- Ζέστη και σκύλοι: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για να τους κρατήσουμε ασφαλείς το καλοκαίρι
- Το άγνωστο γράμμα της Νταϊάνα μετά τη συνέντευξή της στο BBC
- Ιαπωνία: Τέσσερις τραυματίες από επίθεση αρκούδας στη Φουκουσίμα (δείτε βίντεο)
- ΒΑΒΟΥΡΑ: Κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο με τα ΝΕΑ



