Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα τελευταία λόγια της Κοκό Σανέλ προς την υπηρέτριά της Σελίν: «Βλέπεις, έτσι πεθαίνεις»

Τα τελευταία λόγια της Κοκό Σανέλ προς την υπηρέτριά της Σελίν: «Βλέπεις, έτσι πεθαίνεις»

Στις 10 Ιανουαρίου του 1971 η Γαλλίδα σχεδιάστρια μόδας φεύγει από τη ζωή στο ξενοδοχείο Ritz όπου και ζούσε για πολλά χρόνια. Έχοντας διαβάσει σχεδόν τα πάντα για τη ζωή της βρήκαμε έντεκα γεγονότα που ίσως δεν είναι τόσο γνωστά.

1. Είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο ως Κοκό Σανέλ, αλλά αυτό δεν ήταν το αρχικό της όνομα. Γεννημένη ως Γκαμπριέλ Σανέλ, έγινε «Coco» αφού της έδωσαν το παρατσούκλι στρατιώτες στο κοινό ενώ τραγουδούσε στη σκηνή.

2. Η Κοκό Σανέλ έγινε πολύ πλούσια και διάσημη κατά τη διάρκεια της ζωής της, αλλά η παιδική της ηλικία ήταν ταπεινή. Ήταν κόρη ενός αγρότη και μιας πλανόδιας πωλήτριας και γεννήθηκε σε ένα φτωχόσπιτο.

3. Αφού πέθανε η μητέρα της, η Κοκό στάλθηκε σε ορφανοτροφείο σε μοναστήρι, όπου έμεινε μέχρι τα 18 της χρόνια. Εκεί η Γκαμπριέλ έμαθε να κεντάει, να σιδερώνει και να ράβει.

Photo: Wikimedia Commons

4. Η Κοκό Σανέλ ξεκίνησε την καριέρα της στη μόδα σχεδιάζοντας καπέλα. Με τη βοήθεια ενός από τους άνδρες θαυμαστές της, άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στο Παρίσι το 1913. Καθώς γινόταν όλο και πιο δημοφιλής, άρχισε να πουλάει και ρούχα.

5. Τη δεκαετία του 1920 εισήγαγε στη μόδα το μικρό μαύρο φόρεμα. Προοριζόμενο να είναι προσιτό και ευκολοφόρετο, η Vogue προέβλεψε σωστά ότι θα το φορούσαν σε όλο τον κόσμο, όλα τα χρόνια.

6. Η επιρροή της δεν ήταν μόνο στα ρούχα. Τη νύχτα, εμφανιζόταν στην όπερα με κοντά μαλλιά, εμπνέοντας πολλές γυναίκες να υιοθετήσουν το νέο «garçon» (αγορίστικο) στυλ.

Photo: Wikimedia Commons

7. Το 1921 δημιούργησε το πρώτο της άρωμα, το Chanel No 5. Ήταν το πρώτο άρωμα που έφερε το όνομα μιας σχεδιάστριας και συνοδευόταν από τον αριθμό πέντε, επειδή μια μάντισσα είχε πει στη Σανέλ ότι αυτός ήταν ο τυχερός της αριθμός.

Photo: Wikimedia Commons

8. Τα επαναστατικά σχέδια της Κοκό Σανέλ ήταν κομψά αλλά και άνετα και πρακτικά, καθώς απελευθέρωναν τις γυναίκες από τη χρήση κορσέδων. Τόλμησε επίσης να κοντύνει τις φούστες ώστε να φαίνονται οι αστράγαλοι.

9. Το 1954, σε ηλικία 71 ετών, η Σανέλ άνοιξε ξανά τον οίκο μόδας της, ο οποίος είχε κλείσει για 15 χρόνια κατά τη διάρκεια του πολέμου. Είπε στην ηθοποιό Μάρλεν Ντίντριχ ότι το έκανε επειδή «πέθαινε από πλήξη».

10. Στις 10 Ιανουαρίου 1971, αφού επέστρεψε από έναν περίπατο με τον φίλο της Κλοντ Μπαϊλέν, η Κοκό Σανέλ πέθανε στο κρεβάτι της στο ξενοδοχείο Ritz. Τα τελευταία της λόγια προς την υπηρέτριά της Celine ήταν: «Βλέπεις, έτσι πεθαίνεις».

11. Η μυστική ζωή της Κοκό Σανέλ ως πράκτορας των Ναζί έγινε κάποια στιγμή γνωστή. Η σχεδιάστρια μόδας βοήθησε σε μυστικές αποστολές της Άμπβερ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ως πράκτορας F-7124 με το κωδικό όνομα «Westminster».

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024