Ο τρόπος που έχουμε στο μυαλό μας το σεξ και την αγάπη αλλάζει συνεχώς, βάσει των πολιτιστικών και πολιτικών εξελίξεων.

Η φετινή χρόνια ήταν μια από τις χρονιές που έφερε μεγάλες αλλαγές, ιδιαίτερα όσον αφορά την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Πόσο διαρκεί ο έρωτας και τι γίνεται όταν τελειώσει

Η πανδημία του κοροναϊού έπαιξε έναν σημαντικό ρόλο στο πως βλέπουμε τα πράγματα, καθώς μας έκανε να αναλογιστούμε βαθιά τι θέλουμε πραγματικά στην ερωτική μας ζωή.

Είδαμε ανθρώπους να βασίζονται ακόμη περισσότερο στο διαδίκτυο για να βρουν πιθανούς εραστές και ερωτευμένους να εξερευνούν νέους τύπους σχέσεων.

Το BBC συγκέντρωσε 5 τάσεις του 2022 στις ερωτικές σχέσεις.

Δεν υπάρχει μόνο άσπρο και μαύρο

Οι σχέσεις, το φύλο και η σεξουαλικότητα έχουν καθοριστεί εδώ και πολύ καιρό από δυαδικά στοιχεία. Είτε είσαι σε σχέση, είτε είσαι single. Είσαι ή straight ή γκει. Είσαι άντρας ή γυναίκα.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, ωστόσο, αυτά τα δυαδικά στοιχεία έχουν γίνει λιγότερο εδραιωμένα, καθώς περισσότεροι άνθρωποι εξετάζουν τους σεξουαλικούς προσανατολισμούς και τις ταυτότητες φύλου με διαφορετικούς τρόπους. Και αυτό ήταν ιδιαίτερα έντονο το 2022.

Όσον αφορά τον σεξουαλικό προσανατολισμό, το φύλο ενός ατόμου έχει γίνει λιγότερο σημαντικό για πολλούς ανθρώπους όταν αναζητούν σύντροφο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για πολλούς millennials και Gen Zers.

Για κάποιους, έχει καταλήξει ακόμη και στο «κάτω μέρος της λίστας» όσον αφορά το τι επιθυμούν σε έναν σύντροφο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για άτομα που ταυτίζονται ως queer ή πανσεξουαλικά, που σημαίνει ότι οι ρομαντικές ή/και σεξουαλικές τους έλξεις δεν εξαρτώνται από το φύλο.

Αμφισβητώντας τις παραδοσιακές σχέσεις

Η Gen Z έχει αγκαλιάσει ιδιαίτερα τη γκρίζα περιοχή των σχέσεων μπαίνοντας σκόπιμα σε αυτό που έχει γίνει γνωστό ως «situationship».

Αυτές οι σχέσεις ικανοποιούν την ανάγκη για στενή συντροφικότητα, οικειότητα και σεξ, αλλά δεν εξαρτώνται απαραίτητα από μακροπρόθεσμους στόχους σχέσης – αντί να υπάρχουν κάπου μεταξύ μιας σχέσης και μιας περιστασιακής σχέσης.

Το άνοιγμα προς πολλά είδη μη παραδοσιακών σχέσεων έχει κερδίσει έδαφος, με τάσεις όπως η ηθική μη μονογαμία να βρίσκονται παντού στο TikTok.

Έπειτα, υπάρχουν ανοιχτές σχέσεις, που μπορεί να μοιάζουν με οτιδήποτε, από τους συντρόφους που συνδέονται με άλλα ζευγάρια μαζί, μέχρι εκείνους που έχουν χωριστές σχέσεις με άλλους εκτός της κύριας σχέσης.

Υπάρχουν επίσης και εκείνοι που προτιμούν να μένουν μόνοι τους ασπαζόμενοι έναν polyamorous τρόπο ζωής, μέσω του οποίου ζουν μόνοι τους αλλά συμμετέχουν σε πολλαπλές, αφοσιωμένες σχέσεις.

Ποιος να χωρίζει τώρα…

Η αυξημένη άνεση γύρω από διαφορετικούς τρόπους σχέσεων μέχρι σήμερα δεν έχει διευκολύνει τον χωρισμό.

Πολλά ζευγάρια που άνθησαν κάτω από τους περιορισμούς του Covid-19 το ένιωσαν έντονα το 2022 – έχοντας αρχίσει να βγαίνουν

Κατά τη διάρκεια του lockdown, πολλά αγωνίζονται να προσαρμοστούν στις σχέσεις υπό πιο φυσιολογικές συνθήκες.

Το 2022, έχουμε δει λύσεις για ζευγάρια που βρίσκονται στα πρόθυρα ενός χωρισμού.

Ωστόσο, για τα ζευγάρια που έχουν σκοπό να χωρίσουν, φαίνεται πως ο πληθωρισμός τα έχει εγκλωβίσει σε καταστάσεις κοινής διαβίωσης. Το να ζεις μόνος αυτές τις μέρες, σε τελική ανάλυση, δεν είναι φθηνό.

Οι άνθρωποι προσπαθούν να βελτιώσουν τον ολοένα και πιο ζοφερό κόσμο των γνωριμιών

Για όσους είναι ελεύθεροι, εν τω μεταξύ, το να κολυμπάς στα ύπουλα νερά των εφαρμογών γνωριμιών είναι ακόμα δύσκολο.

Είναι αναμφισβήτητο ότι οι εφαρμογές γνωριμιών έχουν γίνει ο κύριος τρόπος για να γνωρίσεις κάποιον.

Δυστυχώς, η κακή συμπεριφορά σε αυτές τις εφαρμογές είναι συχνή, από άτομα που τις χρησιμοποιούν για να απατήσουν τους συντρόφους τους ή ακόμα χειρότερα από άτομα που παρενοχλούν σεξουαλικά.

Δεν είναι να απορεί κανείς που πολλοί άνθρωποι έχουν πάθει burnout από τις διαδικτυακές γνωριμίες. Όσοι βγαίνουν ραντεβού αναφέρουν ότι είναι συγκλονισμένοι από τις διαθέσιμες επιλογές στις εφαρμογές γνωριμιών, λέγοντας ότι μοιάζει περισσότερο με παιχνίδι αριθμών παρά με ενασχόληση με πραγματικούς πιθανούς συντρόφους.

Κάποια κρεβάτια μαράζωσαν ενώ άλλα άνθισαν

Ενώ η πανδημία έδωσε χρόνο στους ανθρώπους να εξερευνήσουν ή και να επανεξετάσουν τη σεξουαλικότητά τους, σίγουρα επηρέασε και τη σεξουαλική ζωή των ανθρώπων, ειδικά των millennials.

Σύμφωνα με στοιχεία για το 2021, οι παντρεμένοι millennials κατέγραψαν εκείνη τη χρονιά τα περισσότερα σεξουαλικά προβλήματα που είχαν ως τότε.

Αυτό που μάθαμε φέτος είναι ότι τα millennial ζευγάρια φτάνουν πιο γρήγορα σε σχέσεις χωρίς σεξ από ό,τι μεγαλύτερες γενιές. Όσο βέβαια οι millennials  δυσκολεύονται, οι baby boomers όπως όλα δείχνουν, κάνουν το καλύτερο σεξ της ζωής τους.

Όσο για την Gen Z, που της καταλογίζεται ότι δεν κάνει αρκετό σεξ, φαίνεται πως θέλει πρώτα να οργανώσει τη δική της ζωή, πριν τη μοιραστεί με κάποιον άλλο.

Ανεξάρτητα από το είδος του σεξ που κάνει ο καθένας, υπάρχουν καλά νέα. Η υιοθέτηση μιας θετικής, προχωρημένης νοοτροπίας μπορεί να κάνει τη σεξουαλική σας ζωή καλύτερη. Θέλει κανείς να πάρει απόφαση για το νέο έτος;