
Ουκρανία: Η ΕΕ προτείνει την κατάσχεση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων και τη σύσταση ειδικού δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου
Τι αναφέρει η πρόεδρος της ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα ένα σχέδιο για την κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν παγώσει για να τιμωρηθεί η Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία, ενώ η ΕΕ θα προσπαθήσει επίσης να δημιουργήσει, με την υποστήριξη του ΟΗΕ, ένα ειδικό δικαστήριο για τη διερεύνηση και τη δίωξη ενδεχόμενων εγκλημάτων πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Έχουμε μπλοκάρει 300 δισεκ. ευρώ από τα αποθέματα της ρωσικής κεντρικής τράπεζας και έχουμε παγώσει 19 δισεκ. ευρώ από τα χρήματα ρώσων ολιγαρχών», αναφέρει σε δήλωσή της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
- Διαβάστε επίσης: Ρωσία: Ο φαύλος κύκλος των κυρώσεων των ολιγαρχών
Πώς θα χρησιμοποιήσει η ΕΕ τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αν κατασχεθούν
Η ίδια προσθέτει πως η ΕΕ και οι εταίροι της θα μπορούσαν να διαχειριστούν βραχυπρόθεσμα τα κεφάλαια αυτά και να τα επενδύσουν. Τα έσοδα θα μπορούσαν να διατεθούν στην Ουκρανία για να αντισταθμιστούν οι ζημιές που προκλήθηκαν στη χώρα.
«Θα εργαστούμε για μια διεθνή συμφωνία με τους εταίρους μας για να το καταστήσουμε αυτό δυνατό. Και μαζί μπορούμε να βρούμε νομικούς τρόπους για να το επιτύχουμε», δήλωσε.
Ειδικό δικαστήριο
Η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ακόμη, πως η ΕΕ θα προσπαθήσει να δημιουργήσει, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών, ένα ειδικό δικαστήριο που θα διερευνήσει και θα ασκήσει διώξεις για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου που έχουν διαπραχθεί από τη Ρωσία στην Ουκρανία.
«Είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε να εργαζόμαστε με τη διεθνή κοινότητα για να επιτύχουμε την ευρύτερη δυνατή διεθνή υποστήριξη γι’ αυτό το ειδικό δικαστήριο», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters
- ΟΦΗ για Νέιρα «Θα έχεις για πάντα μια ξεχωριστή θέση στο πάνθεον της Ομιλίτικης ιστορίας»
- Επεισοδιακή άρση ασυλίας Κωνσταντοπούλου και κόντρα με Φλωρίδη – «Μόνο τα τσιράκια του, οι επίορκοι δικαστές με κατήγγειλαν»
- Έλληνες επιστήμονες στους φιναλίστ για το Βραβείο Ευρωπαίου Εφευρέτη
- Φάμελλος: Να αποτελέσει η ιστορική μνήμη και η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων βάση της Ειρήνης
- Πανελλαδικές 2026: Αυτά είναι εξεταστικά κέντρα των Ειδικών Μαθημάτων – Οδηγίες για τους υποψήφιους
- Παπαδάκη, συνήγορος Σπίρτζη: Ο χειρισμός της υπόθεσης των υποκλοπών από τον Τζαβέλλα συνιστά παραδοχή




