Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Eλευθερία Αρβανιτάκη στο in: Η επιτυχία και η διάρκεια είναι συνδυασμός πολλών πραγμάτων πέρα από λάικς στο Instagram

Eλευθερία Αρβανιτάκη στο in: Η επιτυχία και η διάρκεια είναι συνδυασμός πολλών πραγμάτων πέρα από λάικς στο Instagram

Η σπουδαία ερμηνεύτρια έχει συνεργαστεί με σπουδαίους συνθέτες, στιχουργούς, ποιητές αλλά και ερμηνευτές, εντός κι εκτός Ελλάδος, με μια τεράστια ερμηνευτική γκάμα που της επιτρέπει να είναι τόσο ποπ όσο και λαϊκή τραγουδίστρια, τόσο τζαζ όσο και ρεμπέτισσα.

Ελευθερία Αρβανιτάκη. Η αγαπημένη τραγουδίστρια που μετρά τέσσερις επιτυχημένες και γεμάτες καλλιτεχνικά δεκαετίες στον χώρο του τραγουδιού αποφεύγει τις συνεντεύξεις και προτιμά να μιλά με τη δουλειά της. Τα τραγούδια της ερμηνευμένα ξεχωριστά με τη μοναδική βελούδινη φωνή της μας έχουν συντροφεύσει και ταξιδεύσει σε πολλές στιγμές της ζωής μας.

Αυτό το καλοκαίρι δίνει συναυλίες ανά την Ελλάδα και τη συναντήσαμε λίγο πριν αυτής που θα δώσει στο Faliro Summer Theater την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου. Μαζί της θα βρίσκεται ο Γιώργος Περρής .

Δηλώνει ευτυχής για τη διαδρομή της και πιστεύει ότι πρέπει να ζούμε τις στιγμές, γιατί η ζωή είναι τώρα. Οπως λέει η ίδια «δεν πρέπει να περιμένουμε κάτι να συμβεί αλλά να αρπάζουμε την ευκαιρία που μας δίνεται. Γιατί δεύτερη ζωή δεν έχει!»

Διαβάστε επίσης: Γιώργος Παπαγεωργίου: Ο Έλληνας δεν έχει πια εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη

Μιλήστε μας για την αρχή της καλλιτεχνικής σας διαδρομή, την εποχή της Οπισθοδρομικής Κομπανίας. Μετανιώσατε που δεν σπουδάσατε αρχαιολογία τελικά;

Τα χρόνια της Οπισθοδρομικής Κομπανίας ήταν τα πιο ανέμελα και όμορφα χρόνια. Η συνάντηση με τον κόσμο της μουσικής ήρθε απροσδόκητα ενώ έκανα διακοπές στην Σκόπελο και – τι πιο σπουδαίο – η εκκίνηση της διαδρομής έγινε με συμμετοχή στις παραστάσεις του Διονύση Σαββόπουλου, τον οποίο θαύμαζα απεριόριστα και θεωρούσα έναν από τους μουσικούς μου ήρωες. Ήταν τόσο γεμάτα, δημιουργικά και ξέγνοιαστα χρόνια που ξέχασα τελείως την αρχαιολογία. Σίγουρα δεν το έχω μετανιώσει.

Από τις πρώτες σας συνεργασίες ήταν με τον Μάνο Χατζηδάκι. Τι έχετε κρατήσει από αυτόν τον σπουδαίο  άνθρωπο και καλλιτέχνη;

Με τον Χατζιδάκι συνεργαστήκαμε στον Σείριο το 1987. Τον Χατζιδάκι τον παρακολουθούσα ανελειπώς, το έργο του με συντρόφευε πάντα και με συντροφεύει ακόμα. Πολύ συχνά – αν όχι πάντα – ερμηνεύω τραγούδια του στις ζωντανές μου εμφανίσεις.

Ο Χατζιδάκις εκτός από υπέροχος συνθέτης, ήταν σοφός, ήταν μια πατρική φιγούρα για μένα, μίλαγε και κρεμόσουν από τον λόγο του. Μας λείπει η οξυδέρκεια, μας λείπει ο τρόπος του να παρεμβαίνει ουσιαστικά. Πολύ συχνά ανατρέχουμε σε πράγματα που έχει πει εδώ και χρόνια αλλά είναι πάντα επίκαιρα και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο.

Πόσο εύκολη ήταν η καλλιτεχνική σας διαδρομή; Σκεφτήκατε πότε να προσπαθήσετε διεθνή καριέρα;

Η πορεία μου είχε μια απροσδόκητη «ευκολία» στην εκκίνηση, αλλά η συνέχιση και η διάρκεια είναι αποτέλεσμα πολλής και σκληρής δουλειάς, εμπειρίας που αποκτάς σιγά σιγά με τα χρόνια αλλά και αποτέλεσμα και συλλογικής δουλειάς μαζί με τους συνεργάτες και μουσικούς συνοδοιπόρους.

Ως προς το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, αν εννοείται «διεθνή καριέρα» με την έννοια ενός καλλιτέχνη παγκόσμιας εμβέλειας αυτό είναι δύσκολο για οποιονδήποτε Έλληνα μη αγγλόφωνο καλλιτέχνη να το πετύχει. Η γλώσσα μας είναι περιοριστική.

Παρ’ όλα αυτά ευτύχησα να έχω κάνει αρκετά σημαντικά πράγματα εκτός των συνόρων, να έχω παίξει σε πολύ σημαντικά διεθνή φεστιβάλ προσκεκλημένη και να έχω αποκτήσει μια σοβαρή σχέση με τον κόσμο της world music, να έχω κάνει συναυλίες σε σπουδαία θέατρα σε όλο τον κόσμο, να έχω συνεργαστεί με διεθνείς προσωπικότητες της μουσικής όπως ο Φίλιπ Γκλας και η Σεζάρια Έβορα, να έχω κυκλοφορήσει σε διεθνείς εκδόσεις τα άλμπουμ μου, να έχω γυρίσει όλο τον κόσμο κυριολεκτικά με την μουσική μου. Νιώθω ευτυχής για όλη αυτή την πορεία.

Ποιες συνεργασίες σας ξεχωρίζετε και με ποιους καλλιτέχνες θα θέλατε να συνεργαστείτε;

Όλες οι συναντήσεις με ομότεχνούς μου εντός κι εκτός των συνόρων, όλοι οι δημιουργοί με τους οποίους συνεργάστηκα – συνθέτες, στιχουργοί και ποιητές, όλοι οι παραγωγοί και διοργανωτές που συνάντησα στα χρόνια και τα ταξίδια μου στην μουσικοί, όλοι μου έδωσαν κάτι, όλοι μου έκαναν «δώρα», όλοι μου άφησαν πράγματα. Δεν θέλω να αφήσω κανέναν απέξω, ούτε να ξεχάσω κάποιον, θα πω απλά ότι η συνάντηση με τον Σαββόπουλο στην εκκίνηση και το πρώτο μου στιβαρό βήμα με τον Σταμάτη Σπανουδάκη στην προσωπική μου πορεία ήταν δύο σταθμοί για μένα.

Πως νιώθετε όταν τα τραγούδια σας έχουν αυτόν τον διαχρονικό χαρακτήρα και συντροφεύουν τόσες γενιές;

Μου αρέσει αυτή η ερώτηση γιατί μου φέρνει στο νου την πολύ πρόσφατη εμπειρία μου στο Φεστιβάλ Πόζαρ, όπου είχα την χαρά να κλείνω το Φεστιβάλ με 7000 νέο κόσμο από κάτω, με το «αίμα να βράζει» που λέμε. Τραγουδούσαν και χόρευαν μαζί μου από την αρχή ως το τέλος.

Τραγούδια της δεκαετίας του 80, τα αρμένικα και τα «τραγούδια για τους μήνες» της δεκαετίας του 90, οι ποπ επιτυχίες της εποχής 2000-2010, όλα αυτά τα τραγούδια τα μοιραστήκαμε φωναχτά και γενναιόδωρα. Το βρήκα καταπληκτικό και συγκινήθηκα. Έτσι νιώθω κάθε φορά, σε κάθε μοίρασμα με το κοινό.

Έχετε δηλώσει σε συνέντευξη σας ότι άλλαξε ο κόσμος σας με το τραγούδι  «Δεύτερη ζωή δεν έχει».

Αλήθεια είναι αυτό. Με έκανε να δω καθαρά ότι πρέπει να ζούμε τις στιγμές, ότι η ζωή είναι τώρα και ότι δεν πρέπει να περιμένουμε κάτι να συμβεί αλλά να αρπάζουμε την ευκαιρία που μας δίνεται. Θεωρώ ότι είναι ένα τραγούδι που αλλάζει ζωές.

Πως βιώσατε καλλιτεχνικά την εποχή της πανδημίας; Λειτούργησε ως έμπνευση ή ως ένα διάστημα απομόνωσης;

Δεν βρήκα καμία έμπνευση προσωπική. Στην αρχή είπα «ας ξεκουραστούμε». Αλλά μετά όσο τα πράγματα δυσκόλευαν, όταν ήρθε η δεύτερη επιβεβλημένη αποχή και απομόνωση, θύμωσα και σκοτείνιασα.

Δεν είχα καμία δημιουργικότητα, ένιωθα ότι συνεχώς έπρεπε να διαχειρίζομαι μια κρίση. Για να λειτουργήσω δημιουργικά χρειάζομαι φως κι ανάσα.

Έχετε την ανασφάλεια του χρόνου; Ότι ίσως κάποια στιγμή θα πρέπει να εγκαταλείψετε το τραγούδι

Η σχέση μου με τον χρόνο με δυσκόλεψε, αλλά τώρα νιώθω ότι τα βρήκαμε. Το γνωρίζω ότι θα σταματήσω κάποια στιγμή και είμαι εντάξει με αυτό. Δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα πάντως.

Νιώθετε πλήρης καλλιτεχνικά ή έχετε ακόμα όνειρα και προσδοκίες;

Νιώθω ότι έχω κάνει αρκετά σημαντικά πράγματα, ότι έχω καταγραφές που δε θα τις φανταζόμουν στα πιο τρελά μου όνειρα. Όμως έχω ακόμα όνειρα, κάνω ακόμα σχέδια και περνάω καλά με αυτό.

Τι θα συμβουλεύατε έναν νέο που θέλει να ασχοληθεί με το τραγούδι ;

Να δουλέψει πολύ το χάρισμά του και να επιμείνει στο να φτιάξει ρεπερτόριο. Να έχει πείσμα και πίστη και ότι θέλει πάρα πολλή δουλειά. Η επιτυχία και η διάρκεια είναι συνδυασμός πολλών πραγμάτων που είναι πέρα από λάικς στο ινσταγκραμ. Νιώθω ότι στην εποχή μας η έννοια της υπομονής και επιμονής δοκιμάζονται, μαζί με πολλά πράγματα ακόμα.

Πως ήταν το καλοκαίρι σας με την περιοδεία; Προλάβατε κάποιες διακοπές και ξεκούραση; Ποια είναι τα σχέδια σας για τον χειμώνα

Ναι, το φετινό καλοκαίρι βρήκα τον χρόνο να κάνω λίγες διακοπές στο σπίτι μου στην Αίγινα και να χαρώ την θάλασσα σε συνδυασμό με συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο.

Πως είναι η Ελευθερία Αρβανιτάκη ως μητέρα; Θέλατε τα παιδιά σας να ακολουθήσουν το επάγγελμα σας ;

Είμαι κανονική μαμά, «μαμαδένια», το έχω ξαναπεί και μου άρεσε τόσο σαν λέξη οπότε την ξαναχρησιμοποιώ. Προσπαθούσα πάντα να είμαι παρούσα ουσιαστικά στην ζωή των παιδιών και να είμαι δίπλα τους στην προσπάθειά τους να πετύχουν τα όνειρά τους και να βρουν τον δρόμο τους. Κανένα από τα δύο μου παιδιά δεν έχει ακολουθήσει τον δρόμο της μουσικής επαγγελματικά, αλλά είναι και τα δύο χαρούμενα με τις επιλογές τους.

Δισκογραφικά ετοιμάζετε κάτι καινούργιο;

Ετοιμάζω ένα αφιέρωμα στην σπουδαία Μαρίκα Νίνου, την οποία θεωρώ με κάποιο τρόπο “δασκάλα μου” στο τραγούδι, έναν κύκλο που δουλεύουμε υπό την ενορχηστρωτική επιμέλεια του συνεργάτη μου Θωμά Κωνσταντίνου.

Πληροφορίες συναυλίας:

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ – ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΡΡΗΣ
«Πάρε με αγκαλιά και πάμε»
Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου

Επιμέλεια προγράμματος: Ελευθερία Αρβανιτάκη, Γιώργος Περρής, Λήδα Ρουμάνη

Ενορχηστρώσεις: Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης

Παίζουν οι μουσικοί:
Γιώργος Γεωργιάδης (μπάσο)
Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης (τύμπανα)
Γιάννης Κυριμκυρίδης (πιάνο, πλήκτρα)
Νίκος Μέρμηγκας (λαύτα, μπουζούκι, λαούτο, μαντολίνο)
Δημήτρης Στασινός (κιθάρες)
Δημήτρης Τσάκας (σαξόφωνο)

Επιμέλεια ήχου: Χάρης Κρεμμύδας, Γιάννης Πετρόλιας
Φωτισμοί: Μαρία Βενετάκη
Φωτογράφος : Γιώργος Καλφαμανώλης
Art director Κωνσταντίνος Γεωργαντάς
Content Creation and Digital Marketing : B2SQUARE

FALIRO SUMMER THEATER
Διεύθυνση: Ολυμπιακό Ακίνητο TΑΕ KBO NTO
Μωραϊτίνη 2, Παλαιό Φάληρο, 10445
Ώρα έναρξης: 21:30
Οι πόρτες ανοίγουν στις: 20:30

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
VIP : 30 ευρώ
Α ΖΩΝΗ: 25 ευρώ
Β ΖΩΝΗ: 20 ευρώ
Γ ΖΩΝΗ: 15 ευρώ /  10 ευρώ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ – ΑΝΕΡΓΩΝ

Στον χώρο λειτουργεί μπαρ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 210 9213310

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ:  viva.gr  – artinfo.gr

& στα ταμεία του θεάτρου καθημερινά 10:00 – 18¨00

Sports in

Πιτίνο: «Ο κόσμος του Παναθηναϊκού ήταν ο έκτος παίκτης»

Ο Ρικ Πιτίνο αποθέωσε τον Παναθηναϊκό για τη νίκη του απέναντι στη Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024