Παρατηρητές πουλιών από όλη την Ελλάδα θα υποδεχτούν την άνοιξη με έναν διήμερο Αγώνων Παρατήρησης Πουλιών που διοργανώνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Από την Κέρκυρα έως τη Ρόδο και από τον Έβρο έως την Κρήτη, ομάδες διαγωνιζόμενων θα διατρέξουν λόφους, βουνά, πάρκα, αρχαιολογικούς χώρους, καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ακτές και υγρότοπους, παρατηρώντας και καταγράφοντας τον κόσμο των πουλιών.

Νικήτριες ομάδες θα ανακηρυχθούν αυτές  που θα καταγράψουν τα περισσότερα είδη, βραβεία όμως θα απονεμηθούν και στις ομάδες που θα παρατηρήσουν τα σπανιότερα είδη.

Ο καρβουνιάρης (Phoenicurus ochruros), ένα μικρό και ζωηρό ωδικό πτηνό της Ελλάδας (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Η αρχή θα γίνει με τον 15o Αττικό Αγώνα Παρατήρησης Πουλιών (8-10/4) η συνέχεια θα έρθει με τον 18ο Αγώνα Παρατήρησης Πουλιών Βόρειας Ελλάδας (10/4). Όσοι δεν καταφέρουν να συμμετάσχουν στους τοπικούς αγώνες, μπορούν να πάρουν μέρος, εκτός συναγωνισμού, στον 4ο Πανελλαδικό Αγώνα Παρατήρησης Πουλιών.

Οι πληθυσμοί του τρυγονιού (Streptopelia turtur) φθίνουν στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο (Andrej Chudy / CC BY 2.0)

Οι φετινοί αγώνες εντάσσονται στις εκδηλώσεις εορτασμού των 40 χρόνων της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και είναι αφιερωμένοι στο παγκοσμίως απειλούμενο  τρυγόνι και τη διεθνή εκστρατεία #YearOfTheDove για την προστασία των μεταναστευτικών διαδρόμων της Μεσογείου.