Κοροναϊός: Πράσινο φως του ΕΜΑ για το χάπι της Pfizer
Μείωση του κινδύνου νοσηλείας και θανάτου κατά 90%.
Το ιατρικό οπλοστάσιο κατά της πανδημίας ενισχύθηκε την Πέμπτη μετά το πράσινο φως του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για το αντιικό χάπι της Pfizer, το οποίο σύμφωνα με τις κλινικές μελέτες μειώνει κατά 90% τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου.
Το χάπι προορίζεται για ασθενείς που κινδυνεύουν να εμφανίσουν σοβαρή Covid-19 αλλά δεν χρειάζονται υποστήριξη με οξυγόνο.
Ορισμένες χώρες, όπως η Ιταλία, η Γερμανία και το Βέλγιο, έχουν ήδη προμηθευτεί το χάπι Paxlovid, καθώς ο ΕΜΑ είχε εκδώσει από πέρυσι κατευθυντήριες γραμμές για τη χρήση του σε έκτακτες περιπτώσεις.
Πρόσφατα εργαστηριακά δεδομένα υποδεικνύουν ότι η θεραπεία διατηρεί την αποτελεσματικότητά της έναντι της παραλλαγής Όμικρον που εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο.
Στο μεταξύ συνεχίζεται η αξιολόγηση του ΕΜΑ για το αντίστοιχο χάπι της MSD (Merck στις ΗΠΑ), το οποίο μειώνει κατά 30% τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου και ήδη χρησιμοποιείται εκτάκτως στην Ελλάδα.
Και τα δύο φάρμακα έχουν ήδη λάβει έγκριση στις ΗΠΑ, όπου το χάπι της Pfizer κοστίζει 530 δολάρια ανά ασθενή.
EMA recommends authorising the oral antiviral #Paxlovid for treating #COVID19 in adults who do not require supplemental oxygen and who are at increased risk of severe disease.
👉https://t.co/ZlqsKSZ3lZ pic.twitter.com/iND1m2tP3A— EU Medicines Agency (@EMA_News) January 27, 2022
Σύμφωνα με τη Pfizer, η παραγωγή της θεραπείας θα καλύψει 180.000 ασθενείς φέτος και 80 εκατομμύρια το 2022.
Διαβάστε επίσης: Η Moderna δοκιμάζει εμβόλιο για την Όμικρον
To χάπι της εταιρείας, το οποίο περιέχει δύο αναστολείς πρωτεάσης που εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό του ιού, λαμβάνεται κάθε 12 ώρες για πέντε ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.
Το φάρμακο, σχεδιασμένο να μπλοκάρει ένα ένζυμο που επιτρέπει στον ιό να πολλαπλασιάζεται, ανήκει στην κατηγορία των αναστολέων πρωτεάσης, η οποία περιλαμβάνει επίσης φάρμακα για τον HIV, την ηπατίτιδα C και άλλους ιούς.
Το Paxlovid δεν πρέπει πάντως να χρησιμοποιείται στην εγκυμοσύνη και στον θηλασμό, καθώς εργαστηριακές μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι οι υψηλές δόσεις ενδέχεται να διαταράσσουν την ανάπτυξη του εμβρύου.
- «Γιατί αυτή και όχι εγώ;» Η Τζέιν Φόντα αμφισβητεί τη Στρέιζαντ στα Όσκαρ, διεκδικεί τον Ρέντφορντ
- Τηλεοπτικός Μάρτιος: Η μεγάλη επιστροφή των θρύλων και οι σειρές που θα μας κρατήσουν στον καναπέ
- Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε η συνοδηγός του ΙΧ που παρέσυρε και σκότωσε την Έμμα – Εξαγοράσιμη η ποινή της
- Ποινική δίωξη στους 8 οπαδούς του ΠΑΟΚ για την επίθεση στα δημοσιογραφικά
- Θεατής απέναντι στο τσουνάμι ακρίβειας η κυβέρνηση – Γενικόλογες υποσχέσεις Χατζηδάκη για μέτρα στήριξης
- «Μια νύχτα μόνο»: Τι θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο στο MEGA
- Τσουνάμι αντιγραφής με ΑΙ στα πανεπιστήμια – Σε κρίση η αξιολόγηση των φοιτητών
- Η αποκάλυψη του Φουρνιέ: Η μεγάλη συνάντηση, η «μεταμόρφωση» και ο Ντόρσεϊ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 17.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/randy-kinne-P7nRBkxx_mg-unsplash-1-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442