Μανωλόπουλος: Με κριτήρια η χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων από τα νοσοκομεία
Το φάρμακο διατίθεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και η διάθεσή του ξεκινά από τα νοσοκομεία
Τα πολύτιμα για τους ασθενείς του κοροναϊού, μονοκλωνικά αντισώματα θα ξεινήσουν να χορηγούνται από μεθαύριο Παρασκευή στα νοσοκομεία της χώρας μας. Ωστόσο η επιλογή των ασθενών θα γίνεται βάση κριτηρίων εξαιτίας της μικρής ποσόστητας -μόλις 2.000 δόσεις- που έχει λάβει η Ελλάδα.
Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι πρωτεΐνες που έχουν σχεδιαστεί στο εργαστήριο για να μιμούνται την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τον κοροναϊό. Προσκολλώνται στην πρωτεΐνη-ακίδα του SARS-CoV-2, εμποδίζοντας τον ιό να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα.
Επίσης, τα μονοκλωνικά αντισώματα έναντι του κοροναϊού ενδείκνυνται για μη νοσηλευόμενους ασθενείς ηλικίας 12 ετών και άνω με διάγνωση ήπιας προς μέτριας βαρύτητας νόσου και αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο και επιπλοκές, όπως είχε αναφέρει ο καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας- Αιματολογίας, και πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος.
Η επιλογή των ατόμων που θα λάβουν τα μονοκλωνικά αντισώματα θα έχει πολύ συγκεκριμένα κριτήρια
Ο καθηγητής φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΙ, τη δυσκολία που υπάρχει παγκοσμίως με τα μονοκλωνικά αντισώματα, καθώς ενώ πρέπει να χορηγηθούν στον ασθενή 2 με 3 ημέρες μετά την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων, η έγχυση γίνεται στα νοσοκομεία και διαρκεί μία με μιάμιση ώρα περίπου.
Ο κ. Μανωλόπουλος πρόσθεσε επίσης ότι οι δόσεις είναι πολύ λίγες και δεν φτάνουν για όλους οπότε η επιλογή των ατόμων που θα λάβουν τα μονοκλωνικά αντισώματα θα έχει πολύ συγκεκριμένα κριτήρια και θα αφορά άτομα ανοσοκατεσταλμένα, μεγάλης ηλικίας με συνοδές παθήσεις.
Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες της χορήγησης μονοκλωνικών στη χώρα μας, ωστόσο κάποια επιτροπή είτε του υπουργείου είτε του ΕΟΔΥ θα πρέπει να επιλέγει από τα κρούσματα που δηλώνονται ποια άτομα είναι υποψήφια για να ακολουθήσουν την εν λόγω θεραπεία.
- Βόλος: Τη Δευτέρα απολογείται η μητέρα που κατηγορείται για παιδική πορνογραφία – Είχε 9 φωτογραφίες της 7χρονης κόρης στο κινητό
- Αίγιο: Βίντεο-ντοκουμέντο από κινηματογραφική διάρρηξη κοσμηματοπωλείου
- Θεσσαλονίκη: Πάνω από 300 προσαγωγές για τα επεισόδια έξω από το ΑΠΘ – Τραυματίστηκε μία 21χρονη και ένας αστυνομικός
- LIVE: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Τότεναμ
- Αποσύρεται διαφήμιση σοκολάτας έπειτα από καταγγελία για σκηνές βίας
- ΚΚΕ: Αλλεπάλληλες και έγκαιρες οι καταγγελίες του κόμματος για τον αμαρτωλό ρόλο του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ

