ΗΠΑ – Μπάιντεν και Σι θα εξετάσουν την πιθανότητα συνομιλιών για τον έλεγχο των εξοπλισμών
Σύμφωνα με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, ο Μπάιντεν είπε στον Σι ότι είναι αναγκαίο να γίνει «μια σειρά συζητήσεων για τη στρατηγική σταθερότητα»
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Τζινπίνγκ, συμφώνησαν να αρχίσουν να εξετάζουν την πιθανότητα έναρξης «στρατηγικών» συνομιλιών αναφορικά με τον έλεγχο των εξοπλισμών, ανακοίνωσε την Δευτέρα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, μία ημέρα μετά τη διαδικτυακή σύνοδο των δύο ηγετών.
Σύμφωνα με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, ο Μπάιντεν είπε στον Σι ότι είναι αναγκαίο να γίνει «μια σειρά συζητήσεων για τη στρατηγική σταθερότητα», έκφραση η οποία στη διπλωματική γλώσσα παραπέμπει σε θέματα σχετικά με τους εξοπλισμούς.
«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι θα εργαστούμε για να εξετάσουμε την πιθανότητα να οργανώσουμε συνομιλίες για τη στρατηγική σταθερότητα», συνέχισε εκφραζόμενος με μεγάλη επιφύλαξη, πάντως, σε ένα συνέδριο που οργάνωσε το ινστιτούτο προβληματισμού Brookings.
Ο Σάλιβαν απαντούσε σε ερώτηση για την αύξηση της ισχύος του κινεζικού οπλοστασίου. Πρόσφατα, το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι το Πεκίνο πραγματοποίησε τον Αύγουστο δοκιμή ενός υπερηχητικού πυραύλου και έδωσε στη δημοσιότητα μια έκθεση, όπου αναφέρεται ότι το κινεζικό πυρηνικό πρόγραμμα επιταχύνεται γρηγορότερα απ’ ό,τι εκτιμούσε η Ουάσινγκτον.
Από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι ΗΠΑ και η Ρωσία ξεκίνησαν έναν επίσημο διάλογο για τη στρατηγική σταθερότητα, γεγονός που στο παρελθόν οδήγησε σε πολλές συμφωνίες για τον αφοπλισμό. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με την Κίνα.
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είχε ζητήσει πολλές φορές να περιληφθεί και το Πεκίνο στις αμερικανορωσικές συνομιλίες, αλλά μάταια. Ο διάδοχός του φαίνεται σε αυτό το στάδιο να προτιμά τις διμερείς, ανεπίσημες συνομιλίες.
- Νέα Αριστερά: Καταρρέει η συγκάλυψη Μητσοτάκη για τις υποκλοπές – Η κυβέρνηση δεν έχει πλέον άλλοθι
- Ιράν: Νεκρός ο διοικητής του Ναυτικού των Φρουρών της Επανάστασης, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ
- Το πληθωριστικό θηρίο βρυχάται σε όλο τον κόσμο – Πού μπορεί να φτάσει εξαιτίας του πολέμου στο Ιράν
- Επίθεση με τσεκούρι κατά αστυνομικών στους Αμπελόκηπους
- Ποιες ομάδες «βλέπει» στο Final Four της Euroleague o Μπόμπι Ντίξον (vid)
- PFAS: Απαγόρευση των «παντοτινών χημικών» ζητά επιστημονικός φορέας της ΕΕ



