ΗΠΑ – Μπάιντεν και Σι θα εξετάσουν την πιθανότητα συνομιλιών για τον έλεγχο των εξοπλισμών
Σύμφωνα με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, ο Μπάιντεν είπε στον Σι ότι είναι αναγκαίο να γίνει «μια σειρά συζητήσεων για τη στρατηγική σταθερότητα»
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Τζινπίνγκ, συμφώνησαν να αρχίσουν να εξετάζουν την πιθανότητα έναρξης «στρατηγικών» συνομιλιών αναφορικά με τον έλεγχο των εξοπλισμών, ανακοίνωσε την Δευτέρα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, μία ημέρα μετά τη διαδικτυακή σύνοδο των δύο ηγετών.
Σύμφωνα με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, ο Μπάιντεν είπε στον Σι ότι είναι αναγκαίο να γίνει «μια σειρά συζητήσεων για τη στρατηγική σταθερότητα», έκφραση η οποία στη διπλωματική γλώσσα παραπέμπει σε θέματα σχετικά με τους εξοπλισμούς.
«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι θα εργαστούμε για να εξετάσουμε την πιθανότητα να οργανώσουμε συνομιλίες για τη στρατηγική σταθερότητα», συνέχισε εκφραζόμενος με μεγάλη επιφύλαξη, πάντως, σε ένα συνέδριο που οργάνωσε το ινστιτούτο προβληματισμού Brookings.
Ο Σάλιβαν απαντούσε σε ερώτηση για την αύξηση της ισχύος του κινεζικού οπλοστασίου. Πρόσφατα, το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι το Πεκίνο πραγματοποίησε τον Αύγουστο δοκιμή ενός υπερηχητικού πυραύλου και έδωσε στη δημοσιότητα μια έκθεση, όπου αναφέρεται ότι το κινεζικό πυρηνικό πρόγραμμα επιταχύνεται γρηγορότερα απ’ ό,τι εκτιμούσε η Ουάσινγκτον.
Από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι ΗΠΑ και η Ρωσία ξεκίνησαν έναν επίσημο διάλογο για τη στρατηγική σταθερότητα, γεγονός που στο παρελθόν οδήγησε σε πολλές συμφωνίες για τον αφοπλισμό. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με την Κίνα.
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είχε ζητήσει πολλές φορές να περιληφθεί και το Πεκίνο στις αμερικανορωσικές συνομιλίες, αλλά μάταια. Ο διάδοχός του φαίνεται σε αυτό το στάδιο να προτιμά τις διμερείς, ανεπίσημες συνομιλίες.
- Μεξικό: Άγρια επίθεση σκύλου σε 7χρονη – Έκανε 68 ράμματα στο κεφάλι
- Ματίας Λεσόρ: Το πλάνο επιστροφής για τον Γάλλο σέντερ – Πότε θα μπορούσε να αγωνιστεί
- Πετρέλαιο: Πώς θα επηρεαστεί η ελληνική οικονομία αν ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι
- «Linda» με την Μυρτώ Αλικάκη: Από την Ομάδα Νάμα στο θέατρο Επί Κολωνώ
- 4 συμβουλές για να απολαμβάνουμε κάθε βράδυ τα πιο γλυκά όνειρα
- Δίκη Xρυσης Αυγής: Η ώρα της ετυμηγορίας για τους 42 κατηγορούμενους


