Κοροναϊός – Απομονωμένη φυλή στο Περού πληροφορήθηκε μόλις τώρα την ύπαρξή του
Το χωριό Μαγκουάλ σπάνια έχει επαφές με τον έξω κόσμο.
Ο Μαριάνο Κίστο, επικεφαλής μιας κοινότητας αυτοχθόνων στον περουβιανό Αμαζόνιο, πληροφορήθηκε για την πανδημία μόλις πριν από λίγες ημέρες, όταν έφτασαν στο χωριό του υγειονομικοί υπάλληλοι με εμβόλια.
«Δεν γνωρίζαμε για την Covid-19. Πρώτη φορά το ακούμε» είπε μέσω διερμηνέα ο Κίστο σε ρεπόρτερ του Reuters που έφτασε μαζί με τους υγειονομικούς τον Οκτώβριο.
Ο Κίστο ζει στο χωριό Μαγκουάλ, το οποίο βρίσκεται στην αχανή αλλά αραιοκατοικημένη περιοχή του Λορέτο στο βόρειο Περού. Είναι επικεφαλής της κοινότητας αυτοχθόνων Ουραρίνα, οι οποίοι σπάνια έχουν επαφές με τον έξω κόσμο και μιλούν μια γλώσσα που εξελίχθηκε στη διάρκεια αιώνων απομόνωσης.
Η κοινότητα των Ουραρίνα, διάσπαρτη σε διάφορα χωριά, αριθμεί μόλις 5.800 άτομα και μέχρι σήμερα έχει καταγράψει πέντε θανάτους από Covid-19.

Προσωπικό της κυβέρνησης και του Ερυθρού Σταυρού εμβολιάζει τους κατοίκους του Μαγκουάλ (Reuters)
Ζουν χωρίς γιατρό ή υποδομές νοσηλείας
Πολλά μέλη της κοινότητας, επισημαίνει το Reuters, διαμαρτύρονται ότι ζουν χωρίς γιατρό ή υποδομές νοσηλείας.
Λιγότερο από το 20% των αυτοχθόνων του περουβιανού Αμαζόνιου έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα κατά της Covid-19, ποσοστό πολύ μικρότερο από το 50% που καταγράφεται στην υπόλοιπη χώρα.
Για να φτάσουν στο χωριό Μαγκουάλ, οι υγειονομικοί υπάλληλοι της κυβέρνησης και του Ερυθρού Σταυρού χρειάστηκαν τρεις ημέρες ταξιδιού με ένα μικρό πλοιάριο.
Μετέφεραν 800 δόσεις του εμβολίου της κινεζικής Sinopharm, πακεταρισμένες σε ξηρό πάγο, και θα πρέπει να επιστρέψουν τον Νοέμβριο για τη δεύτερη δόση του εμβολίου.
«Αποφάσισα να εμβολιαστώ για να μην αρρωστήσω» λέει μια γυναίκα που ζήτησε να μην κατονομαστεί επειδή η κοινότητά της δεν συνηθίζει να μιλά σε ξένους.
«Είναι πιθανό να μας επισκεφτούν έμποροι που θα φέρουν την αρρώστια και θα μας την μεταδώσουν».
- Αυξημένη τρομοκρατική απειλή για βασικές ευρωπαϊκές υποδομές – Επιστολή από ΕΕ
- Βασίλης Ρίζος: Το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον γιο της Θεανώς Φωτίου που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή
- Τρομερός Σιμεόνε: Υποκλίθηκε στον Γκριεζμάν και τον… προειδοποίησε ότι θα γίνει αλλαγή αν δεν τρέχει! (vid)
- Θεσσαλονίκη: 17χρονος Αιγύπτιος κατηγορείται για βιασμό 14χρονης που τον φιλοξενούσε στο σπίτι της
- Με το βλέμμα στον δοκιμαζόμενο Λίβανο – Η Συρία μεταξύ ανάσχεσης και διάχυσης της κρίσης
- Στείρωση σκύλου και γάτας: Μια εξατομικευμένη ιατρική απόφαση – Τα υπέρ και τα κατά
- ΤτΕ: Ποιοι παράγοντες «ταΐζουν» τον πληθωρισμό – Τι να περιμένουμε από εδώ κι εμπρός
- Ρένια Λουϊζίδου: Πώς τη βοήθησε ο Γιάννης Μπέζος στα πρώτα της βήματα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/michael-heng-HXM4NOBOzXc-unsplash-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442