Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιταλία - «Θερίζοντας τις θύελλες» της κλιματικής αλλαγής

Ιταλία – «Θερίζοντας τις θύελλες» της κλιματικής αλλαγής

Έπειτα από ένα δύσκολο καλοκαίρι, οι συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι πλέον ορατές ακόμη και στη συνήθως βροχερή βόρεια Ιταλία, όπου οι καλλιέργειες καταστρέφονται από την ξηρασία

Απότομα και βίαια, η κλιματική αλλαγή έγινε απτή σκληρή πραγματικότητα (και) επί της ιταλικού εδάφους αυτό το καλοκαίρι.

Δεν ήταν μόνο οι φονικές πυρκαγιές και ο πρωτοφανής καύσωνας που έπληξαν τον Αύγουστο κυρίως τα νότια της χώρας, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές, εκτινάσσοντας στη Σικελία τον υδράργυρο στους 48,8 βαθμούς Κελσίου και μειώνοντας τη στάθμη των υδάτων σε αρκετές περιοχές της.

View this post on Instagram

A post shared by Almost (@almost.co)

Ακόμη και στο Πεδεμόντιο, στα βορειοδυτικά, στα σύνορα με τη Γαλλία, οι προηγούμενοι μήνες από τους πιο άνυδρους των τελευταίων χρόνων.

«Δεν έβρεξε κανονικά, το νερό στους ποταμούς άρχισε να στερεύει και δεν μπορούσαμε να ποτίσουμε. Το καλαμπόκι πέθανε, ξεφύτρωσε μικρό και παρέμεινε έτσι, χωρίς νερό, χωρίς καν λίγη υγρασία», λέει στην εφημερίδα La Stampa ο 59χρονος Τζιοβάνι Μπεντίνο, που δουλεύει από τα 15 του στα οικογενειακά χωράφια.

«Μέχρι τώρα, θυμόμουν ο καλοκαίρι του 2003 ως το πιο δύσκολο, όμως δεν ήταν τίποτε μπροστά στο φετινό», εξιστορεί. «Δεν έχω ξαναδεί τέτοια ξηρασία».

Όσο και να βρέξει τώρα, επισημαίνει, «είναι πια πολύ αργά»…

Πηγή: @informazionelibera0

Βαρύ τίμημα

Σε όλη την Ιταλία, τα ακραία καιρικά φαινόμενα εν γένει σημείωσαν φέτος αύξηση 56% συγκριτικά με πέρυσι, φτάνοντας τα 1.200 σε αριθμό.

Οι συνέπειες για την γεωργική παραγωγή είναι καταστροφικές.

Όπως επισημαίνει στην τελευταία έκθεσή της η μεγαλύτερη αγροτική ένωση της Ιταλίας, η Coldiretti, το συνολικό ύψος των ζημιών μόνο για αυτό το καλοκαίρι φτάνει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Καταγράφει συρρίκνωση κατά τουλάχιστον 27% της παραγωγής σε σχέση με τον μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας.

Στις καλλιέργειες αχλαδιών έφτασε το 69%, αναφέρει, στα ροδάκινα το 48%, 40% στα νεκταρίνια, 30% στα κεράσια και 10% στα σιτηρά.


Ειδικά όσον αφορά στα φρούτα, υπογραμμίζεται, η φετινή συγκομιδή ήταν η χειρότερη μέσα στον 21ο αιώνα.

Κι αυτό, ενώ στις ιταλικές καλλιέργειες οπωροκηπευτικών απασχολούνται πάνω από 440.000 άτομα: περίπου το 40% των θέσεων εργασίας στον ιταλικό γεωργικό τομέα.

Ορισμένοι αγρότες, μάλιστα, έχασαν ολόκληρη τη συγκομιδή τους φέτος.

Η βασική αιτία είναι πλέον ξεκάθαρη, αναφέρει η Coldiretti.

Είναι η μακρά αλληλουχία ακραίων καιρικών φαινομένων -από μακρά ξηρασία την άνοιξη και το καλοκαίρι, έως έντονες καταιγίδες και πλημμύρες το χειμώνα-, τα οποία γίνονται πιο συχνά και πιο έντονα, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Δραματική αλλαγή σκηνικού

Πίσω στο Πεδεμόντιο, στην κοιλάδα Μάιρα, στους πρόποδες των Άλπεων και σε υψόμετρο 1.900 μέτρων, τα άλλοτε καταπράσινα λιβάδια έγιναν από την ξηρασία κίτρινα κατά τους προηγούμενους μήνες.

Λόγω της ανομβρίας, τα βοσκοτόπια καταστράφηκαν και οι βοσκοί αναγκάστηκαν να κατέβουν από τα βουνά, μιας και δεν υπήρχε εκεί πλέον τροφή για τα κοπάδια τους.

Το ίδιο συνέβη και σε γειτονικές κοιλάδες.


«Δεν υπάρχει πλέον μόνιμη κάλυψη χιονιού σε όλο αυτό το τμήμα των Άλπεων», εξηγεί ο Λίβιο Κουαράντα, πρόεδρος της κοινοπραξίας που διαχειρίζεται τους υδάτινους πόρους σε 108 δήμους της επαρχίας Κούνεο, τρίτης μεγαλύτερης της Ιταλίας, στα σύνορα με τη Γαλλία.

«Λόγω των υψηλότερων μέσων θερμοκρασιών, το στρώμα χιονιού δεν μένει στο έδαφος για πολύ», επισημαίνει. «Τον χειμώνα δεν υπάρχουν αποθέματα νερού, ούτε βροχή το καλοκαίρι».

Κι αυτό, τονίζει, επηρεάζει πια άμεσα και την τοπική γεωργία, και τον τουρισμό.

Ως ένα πρώτο μέτρο περιορισμού κάθε σπατάλης, οι αρχές σε δέκα δήμους της περιοχής απαγόρευσαν προσωρινά το γέμισμα ιδιωτικών πισίνων, το πλύσιμο ΙΧ και το πότισμα σε κήπους με πόσιμο νερό, κατά το καλοκαίρι.

Πρόκειται, ωστόσο, για ημίμετρα, ενώ το Πεδεμόντιο δεν είναι καν η εξαίρεση, αλλά ακόμη μία περίπτωση σε μια νέα νόρμα που διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια στον ιταλικό βορρά.

Προ τριετίας, ανάλογα προβλήματα αντιμετώπισε και το Βένετο, στα βορειοανατολικά.

«Όλα αυτά είναι απόδειξη της κλιματικής αλλαγής», λέει ο Ρομπέρτο Μονκάλβο, πρώην πρόεδρος της Coldiretti.

«Πρέπει να εξετάσουμε πια άμεσα τις αλλαγές που απαιτούνται», υπογράμμισε, «για να προστατεύουμε τη γεωργία μας στο μέλλον».

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024