Μηταράκης για Προσφυγικό: Τα ελληνικά νησιά δεν θα ξαναγίνουν «αποθήκες ψυχών»
Ο Υπουργός Μετανάστευσης επανέλαβε την πάγια θέση για την ανάγκη δημιουργίας κοινού μηχανισμού υποχρεωτικής αλληλεγγύης και κατανομής της ευθύνης του μεταναστευτικού ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ, επισημαίνοντας, κατά την παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης, το δυσανάλογο βάρος που σηκώνει η Ελλάδα
Στο δυσανάλογο βάρος που σηκώνει η Ελλάδα στους ώμους της όλα τα χρόνια της μεταναστευτικής κρίσης, αναφέρθηκε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, κατά την παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Κοινός μηχανισμός υποχρεωτικής αλληλεγγύης και κατανομής
Ο Υπουργός Μετανάστευσης επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας για την ανάγκη δημιουργίας κοινού μηχανισμού υποχρεωτικής αλληλεγγύης και κατανομής της ευθύνης του μεταναστευτικού ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ένωσης.
«Η αλληλεγγύη αναφέρεται τόσο στην πρόληψη των κρίσεων όσο και στην καταπολέμηση των επιπτώσεών τους» ενώ «πρέπει να διατρέχει και τις τρεις πτυχές της διαχείρισης του μεταναστευτικού από την ΕΕ: την εξωτερική διάσταση και συνεργασία με τρίτες χώρες, την προστασία των συνόρων και την κατανομή των μεταναστών στα κράτη-μέλη».
Ειδικά όσον αφορά στο θέμα της προστασίας των συνόρων, υπογράμμισε τη σημασία της FRONTEX και την ανάγκη οι υποχρεώσεις που πηγάζουν από την Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας να γίνουν σεβαστές και από τις δυο πλευρές.
«Τα ελληνικά νησιά δεν θα ξαναγίνουν ‘αποθήκες ψυχών’” σημείωσε ο κ. Μηταράκης και επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας υπέρ της αμοιβαίας αναγνώριση των αποφάσεων χορήγησης ασύλου των εθνικών υπηρεσιών και της συνεπακόλουθης ελεύθερης κυκλοφορίας των αναγνωρισμένων προσφύγων εντός του κοινού χώρου.
- Έντρικ: «Είμαι επικεντρωμένος στη Λιόν – Θέλω να βρω θέση στην εθνική Βραζιλίας»
- Πάτρα: Σοκάρουν οι λεπτομέρειες για το 10 μηνών βρέφος που νοσηλεύεται με κατάγματα και εγκαύματα
- Βουλιαγμένη: Το Σάββατο η ανάσυρση της σορού του 34χρονου δύτη
- Συνελήφθη 23χρονος για βιασμούς τριών ανήλικων κοριτσιών – Τους έδινε ναρκωτικά και αλκοόλ
- «Η… μισή Euroleague ενδιαφέρεται για τον Παγιόλα – Ποια ομάδα είναι φαβορί…»
- Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Τα ΗΑΕ είναι διατεθειμένα να μετάσχουν σε διεθνή ομάδα για το άνοιγμα στα στενά του Ορμούζ



