Αντάρτικο από Μητροπολίτες για το άνοιγμα των εκκλησιών – Τι είπαν Μητσοτάκης και Ιερώνυμος
Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυνος επιχειρούν τη συνεννόηση για την προσαρμογή του εορτασμού των Χριστουγέννων στις συνθήκες της πανδημίας, ακραίες φωνές μητροπολιτών καλούν σε «ιερό αντάρτικο» ζητώντας λειτουργία των εκκλησιών με όρους που αντίκεινται σε κάθε υγειονομικό πρωτόκολλο
Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυνος επιχειρούν τη συνεννόηση για την προσαρμογή του εορτασμού των Χριστουγέννων στις συνθήκες της πανδημίας, ακραίες φωνές μητροπολιτών τορπιλίζουν το κλίμα και ουσιαστικά καλούν σε «ιερό αντάρτικο» ζητώντας λειτουργία των εκκλησιών με όρους που αντίκεινται σε κάθε υγειονομικό πρωτόκολλο.
Εορτασμός σε ιδιαίτερες συνθήκες
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και στη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκε η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα και ο τρόπος εορτασμού των Χριστουγέννων στις ιδιαίτερες φετινές συνθήκες.
Ουσιαστικά αυτό που συζήτησε ο πρωθυπουργός και ο αρχιεπίσκοπος είναι το άνοιγμα των ναών κατά τα πρότυπα του περασμένου Πάσχα. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν τις επόμενες ημέρες.
Ανοίξτε και… όσοι πιστοί προσέλθετε
Ωστόσο αρκετοί ιεράρχες αντιδρούν και ζητούν ανοιχτούς ναούς και …όσοι πιστοί προσέλθετε.
Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί ο μητροπολίτης Πατρών, Χρυσόστομος, ο οποίος έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό και αιτιάται να ανοίξουν οι εκκλησίες τις επόμενες ημέρες.
Κατά τον μητροπολίτη «ο Ορθόδοξος Ελληνικός Λαός δεν θα αντέξει ένα τέτοιο εορτασμό» και μνημονεύει την «οδύνη των κλειστών εκκλησιών».
Παρόμοια επιστολή έχει λάβει και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Επίσης ο μητροπολίτης Κέρκυρας κήρυξε την εκκλησία «υπό διωγμό» και ανακοίνωσε ότι 11-13 Δεκεμβρίου οι Εκκλησίες θα κυματίζουν μεσίστιες, ενώ παρομοιάζει την κατάσταση με καθεστώτα όπως η… κομμουνιστική Αλβανία αναφέροντας ότι αυτό δεν τιμά την ελληνική κυβέρνηση.
Παράλληλα, κατέθεσε αίτημα προς τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές να επιτραπεί στους Κερκυραίους να προσκυνήσουν το ιερό σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνα, με αφορμή την επικείμενη εορτή του πολιούχου.
Το αποκορύφωμα, πάντως, ήταν η ανακοίνωση του Μητροπολίτη Ξάνθης, ότι ανοίγει τις εκκλησίες της περιοχής παρά την απαγόρευση, για να προσεύχονται οι πιστοί. «Το Σώμα και το Αίμα του Χριστού είναι το μόνο που μας θωρακίζει από τον κορωνοϊό αλλά και από οποιαδήποτε άλλη ασθένεια» δηλώνει ο Μητροπολίτης Ξάνθης.
- Ο Γερμανός ΥΠΕΞ στην Κίνα για «σκληρές» εμπορικές και πολιτικές διαπραγματεύσεις
- Δημοσιογράφος δολοφονήθηκε στο Περού από δύο ενόπλους καθώς επέστρεφε από ρεπορτάζ
- Αποτυχημένο πραξικόπημα στο Μπενίν: Η Νιγηρία συνέδραμε με στρατό για να καταστείλει την απόπειρα
- Όταν ο προτεινόμενος ως νέος αρχηγός της Μοσάντ τραυματίζονταν βαριά την 7η Οκτωβρίου [βίντεο]
- Το Παρίσι θέλει να «εξορίσει» τα SUV και τα μεγάλα αυτοκίνητα
- Tι δώρα στέλνουν οι οικονομικοί σύμβουλοι στους πελάτες τους όταν αυτοί έχουν τα πάντα;
