Σαν σήμερα η Ρόζα Παρκς αρνήθηκε να σηκωθεί από τη θέση της για να καθίσει λευκός
Πριν από 65 χρόνια μια μαύρη μοδίστρα πυροδότησε το μεγάλο κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα στην Αμερική με μια απλή και γενναία πράξη.
Ήταν 1η Δεκεμβρίου του 1955 όταν μια μαύρη μοδίστρα από το Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα έδωσε με μια απλή και γενναία κίνησή της ώθηση στο κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα στην Αμερική.
Σαν σήμερα, πριν από 65 χρόνια η Ρόζα Παρκς αρνήθηκε να σηκωθεί από την θέση της για να κάτσει ένας λευκός, αψηφώντας τον νόμο για τον διαχωρισμό μαύρων και λευκών που ήθελε τους πρώτους να κάθονται μονάχα στο πίσω μέρος των λεωφορείων.
Η κίνησή της έμελλε να οδηγήσει τελικά στην κατάργηση του διαχωρισμού στον αμερικάνικο νότο.
Το απόγευμα της 1ης Δεκεμβρίου 1955 η 42χρονη Ρόζα Παρκς επέστρεφε σπίτι μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά και κάθισε στο μπροστινό μέρος του λεωφορείου.
Καθώς το λεωφορείο άρχισε να γεμίζει ο οδηγός απαίτησε από την Παρκς να μετακινηθεί στο πίσω μέρος ώστε ένας από το τους λευκούς επιβάτες να πάρει την θέση της. Η Πάρκς αρνήθηκε.

Η αστυνομία κλήθηκε στο σημείο και προχώρησε στη σύλληψή της. Τέσσερις μέρες αργότερα η Ρόζα Παρκς καταδικάστηκε για παραβίαση του νόμου περί διαχωρισμού.
Η τοπική μαύρη κοινότητα με επικεφαλής τον νεαρό Δρ Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζ. κινητοποιήθηκε και ξεκίνησε μποϊκοτάζ των λεωφορείων το οποίο κράτησε 381 ημέρες. Τελικά το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάνθηκε ότι ο διαχωρισμός των ανθρώπων στα λεωφορεία ήταν αντισυνταγματικός. Ωστόσο η παύση του διαχωρισμού σε εθνικό επίπεδο ήρθε αρκετά χρόνια αργότερα, το 1964.
Η Ρόζα Παρκς, που έφυγε από τη ζωή στα 92 της, τον Οκτώβριο του 2005, είχε γράψει στην αυτοβιογραφία της: «Πολλοί λένε ότι δεν έδωσα τη θέση μου επειδή ήμουν κουρασμένη αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Δεν ήμουν κουρασμένη σωματικά… Όχι, είχα απλά κουραστεί να υποχωρώ».
- «Αγροδιατροφική καταστροφή» – Οι αυξήσεις στα τρόφιμα λόγω Ορμούζ θα διαρκέσουν χρόνια, προειδοποιεί ο ΟΗΕ
- Θεσσαλονίκη: Προφυλακίστηκε ο 42χρονος για τη δολοφονία του 64χρονου στην Ευκαρπία – Αρνείται τις κατηγορίες
- Η κόρη του Ρίτσαρντ Μπάρτον, το διαζύγιο των γονιών της και η σχέση της με την Ελίζαμπεθ Τέιλορ
- Διαμαρτυρία της Μπαρτσελόνα πριν τη ρεβάνς με την Ατλέτικο για το… χορτάρι του «Μετροπολιτάνο» (vid)
- Ψηφιακή ετικέτα: Το νέο πεδίο μάχης για την ενιαία αγορά στην Ευρώπη
- Εμπρησμός σε μάντρα ενοικιαζόμενων οχημάτων: Τι έδειξαν οι κάμερες ασφαλείας – Δύο οι δράστες
- Δωρεά αναπηρικού αμαξιδίου στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας από τον Δήμο
- Στο Κόσοβο ο Δένδιας την Πέμπτη – Δεν θα είναι παρών στη συζήτηση για το Κράτος Δικαίου στη Βουλή
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 14.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/liana-young-r7LB1pnVH0A-unsplash-315x220.jpg)














































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442