Γεννηματά : Ο πολιτισμός πλήττεται βάναυσα από το lockdown – Eιδικό πρόγραμμα στήριξης
Ειδικό ταμείο αρωγής για τη στήριξη των καλλιτεχνών, προαγορά από το κράτος ειδικών παραστάσεων για τηλεοπτική ή διαδικτυακή μετάδοση, επίδομα ανεργίας και άλλα μέτρα στήριξης της πολιτιστικής δραστηριότητας πρότεινε η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, η οποία είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους Πολιτιστικών Φορέων.
Ειδικό ταμείο αρωγής για τη στήριξη των καλλιτεχνών, προαγορά από το κράτος ειδικών παραστάσεων για τηλεοπτική ή διαδικτυακή μετάδοση, επίδομα ανεργίας και άλλα μέτρα στήριξης της πολιτιστικής δραστηριότητας πρότεινε η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, η οποία είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους Πολιτιστικών Φορέων.
Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν οι Διονύσης Παναγιωτάκης Πρόεδρος Ένωσης Θεατρικών Παραγωγών, Μιχαήλ Αδάμ Μέλος ΔΣ Ένωσης Θεατρικών Παραγωγών, Μάνος Κρεζίας Εκπρόσωπος Αιθουσαρχών Κινηματογράφου, Νίκος Ορφανός Ηθοποιός, Ελένη Καλέση Διοργανώτρια Πολιτιστικών Εκδηλώσεων – Μέλος Παν. Συνδέσμου Διοργανωτών Ελλάδος.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο βουλευτής Δημήτρης Κωνσταντόπουλος καθώς και ο Γραμματέας του Τομέα Πολιτισμού Αντώνης Παπαϊωάννου.
Πλήττονται βάναυσα από το lockdown
Μετά τη τηλεδιάσκεψη, η Φώφη Γεννηματά έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ο Πολιτισμός και οι άνθρωποι του πλήττονται βάναυσα για δεύτερη φορά από το lockdown.
Για την Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν έχουν προτεραιότητα. Τα ανεπαρκή οριζόντια μέτρα δεν τους καλύπτουν.
Είναι αναγκαίο ΤΩΡΑ ένα επεξεργασμένο Ειδικό Πρόγραμμα Στήριξης της Πολιτισμικής Δραστηριότητας. Που θα αφορά τόσο τους εργαζόμενους, όσο και τις επιχειρήσεις».
Προτάσεις
Στο πλαίσιο αυτό η Φώφη Γεννηματά πρότεινε συγκεκριμένα:
1) Ειδικό Ταμείο Αρωγής για τους ανθρώπους του Πολιτισμού, που μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τα αδιάθετα των πόρων που είχαν δοθεί στην Αυτοδιοίκηση για πολιτιστικές δράσεις (Συνολικά 87 εκ. ευρώ).
2) Προαγορά ειδικών παραστάσεων από το κράτος και μετάδοση τους τηλεοπτικά ή με live-streaming.
Επιδότηση των υποχρεωτικά κενών καθισμάτων όταν ανοίξουν θέατρα-κινηματογράφοι.
3) Αποζημιώσεις και ενισχύσεις (με την μορφή της αυξημένης επιστρεπτέας κατά 50% προκαταβολής) για τις επιχειρήσεις (θέατρα, κινηματογράφοι, εταιρείες παραγωγής, κλπ).
4) Επιδότηση του 40% των ενοικίων από το κράτος για 6 μήνες.
5) Αναστολή όλων των υποχρεώσεων για εφορείες, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες για 6 μήνες.
6) Αναστολή εξώσεων και πλειστηριασμών.
7) Όσοι εργαζόμενοι τίθενται σε αναστολή εργασίας να παίρνουν το 100% του μισθού τους για κάθε μήνα, με όριο τα 1000 ευρώ
• Επίδομα ανεργίας για όλους τους εγγεγραμμένους όσο διαρκεί η κρίση
8) Άμεση ολοκλήρωση του Μητρώου των Καλλιτεχνών, ώστε να ενισχυθούν αυτοί που πρέπει.
- Ίλιον: Διασώστης του ΕΚΑΒ πήγε σε κέντρο διασκέδασης για βοήθεια σε γυναίκα που λυποθύμισε και άρχισε να τραγουδά
- Νετανιάχου: Θέλει «εξάγωνο συμμαχιών» με Ινδία, Ελλάδα, Κύπρο, αραβικά και αφρικανικά κράτη
- Φενέρμπαχτσε – Μπεσίκτας 91-74: Πήρε το Κύπελλο η ομάδα του Γιασικεβίτσιους
- Αρνήθηκαν την μετάθεση σε πατέρα παιδιού με βαρύ αυτισμό – Δουλεύει 507 χλμ. μακριά από το σπίτι του
- Όλα τα γκολ και τα highlights της 22ης αγωνιστικής της Super League (vids)
- Το «αδιαχώρητο» στη Βαρβάκειο αγορά για το σαρακοστιανό τραπέζι – Πού κυμαίνονται οι τιμές
- Super League: Η βαθμολογία μετά την ολοκλήρωση της 22ης αγωνιστικής
- ΑΕΚ – Λεβαδειακός 4-0: Άνετη νίκη για την Ένωση στην άδεια Νέα Φιλαδέλφεια
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 22.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/tony-chen-9hX9N-wMyzQ-unsplash-1-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442