Βαρσοβία : ΗΠΑ και Πολωνία υπέγραψαν τη Συμφωνία Ενισχυμένης Αμυντικής Συνεργασίας
Με την EDCA, που συμφωνήθηκε τον περασμένο μήνα, θα αυξηθεί ο αριθμός των αμερικανών στρατιωτών που σταθμεύουν στην Πολωνία σε 5.500 τουλάχιστον
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, συναντήθηκε σήμερα με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, στη Βαρσοβία.
Οι δύο άνδρες συζήτησαν τους αμυντικούς δεσμούς των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας Ενισχυμένης Αμυντικής Συνεργασίας (EDCA), καθώς και την κατάσταση στη Λευκορωσία.
Ο Πομπέο και ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας, Μάριους Μπλάζακ, υπέγραψαν κατόπιν την EDCA.
Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν η πανδημία της Covid-19, η ασφάλεια των δικτύων 5G και μια νέα διμερής συμφωνία για την ανάπτυξη του προγράμματος παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Πολωνίας.
Με την EDCA, που συμφωνήθηκε τον περασμένο μήνα, θα αυξηθεί ο αριθμός των αμερικανών στρατιωτών που σταθμεύουν στην Πολωνία σε 5.500 τουλάχιστον.
Το ετήσιο κόστος για την Πολωνία θα ανέλθει γύρω στα 500 εκατομμύρια ζλότι επιπλέον.
Σύμφωνα με το πολωνικό πρακτορείο PAP, ο Μπλάζακ δήλωσε ότι, εφόσον χρειαστεί, ο αριθμός των αμερικανών στρατιωτών θα μπορούσε γρήγορα να αυξηθεί σε 20.000.
Η επίσκεψη του Πομπέο στη Βαρσοβία έγινε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας του, κατά την οποία επισκέφθηκε επίσης την Τσεχία, την Αυστρία και τη Σλοβενία, προκειμένου να συζητήσει θέματα ενεργειακής ασφάλειας και κυβερνοασφάλειας.
(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)
- Πραξικόπημα ή εκκαθαρίσεις στην Κίνα;
- Μινεάπολη: Τίποτε δεν άλλαξε έπειτα από τη δολοφονία της Ρενέ Γκουντ, λένε αδελφοί της στο Κογκρέσο
- Η κατάπαυση του πυρός εναντίον ενεργειακών υποδομών έληξε – Ο Ζελένσκι κατηγορεί την Ρωσία για μαζικές επιθέσεις
- Ο Τζιάνι Ινφαντίνο της FIFA, μπήκε σε «λίστα θανάτου» στην Ουκρανία με προδότες και εχθρούς της χώρας
- Ουκρανία: Νεαρός και κορίτσι σκοτώθηκαν σε ρωσικό πλήγμα στη Ζαπορίζια
- Δυτική Οχθη: 24χρονος Παλαιστίνιος νεκρός από ισραηλινά πυρά


