«Δύσκολη εξίσωση» χαρακτηρίζει το Παρατηρητήριο Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ το άνοιγμα της τουριστικής αγοράς σε επισκέπτες από άλλες χώρες και την ταυτόχρονη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου υγειονομικής διαχείρισης της φετινής τουριστικής περιόδου.

Πρόληψη και αποτροπή στους τουριστικούς προορισμούς

Ωστόσο κατά τον ΣΥΡΙΖΑ αυτό το υγειονομικό σχέδιο είναι απαραίτητο και θα πρέπει να περιλαμβάνει την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, την αποτελεσματική φροντίδα και την αποτροπή διασποράς κρουσμάτων κοροναϊού Covid-19.

Όπως σημειώνει, το Παρατήριο Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ σε ανακόινωσή του, το κρίσιμο ζήτημα που θα κρίνει την πορεία της πανδημίας στη νέα φάση μετά το lockdown και θα αποτρέψει ή όχι τον κίνδυνο αναζωπύρωσής της στους τουριστικούς προορισμούς, είναι η έγκαιρη ανίχνευση και ταυτοποίηση ενδεχόμενων κρουσμάτων Covid-19, με ταυτόχρονη ιχνηλάτηση και απομόνωση των επαφών τους».

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από την αυστηρή τήρηση των ειδικών υγειονομικών πρωτοκόλλων που έχουν εκπονηθεί στις ξενοδοχειακές μονάδες και στα καταστήματα εστίασης – αναψυχής (μέσα ατομικής προστασίας του προσωπικού, υγιεινή χεριών, χρήση αντισηπτικών, αποστάσεις, συνθήκες παρασκευής και διάθεσης του φαγητού κλπ), απαιτούνται τα εξής:

Τήρηση του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού

1. «Τήρηση των προβλέψεων του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού για τον ενδεδειγμένο έλεγχο στις ‘πύλες εισόδου’ της χώρας (θερμομέτρηση, δειγματοληπτικοί εργαστηριακοί έλεγχοι, έλεγχος σε κρουαζερόπλοια κλπ)

2. Αποκέντρωση της διαγνωστικής δυνατότητας του ΕΣΥ και διαθεσιμότητα γρήγορων μοριακών τεστ στις δημόσιες δομές των νησιών (Νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας). Ενισχυμένοι διαγνωστικοί έλεγχοι προληπτικού χαρακτήρα στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου

Ενίσχυση των δομών του ΕΣΥ στα νησιά

3. Συνεχής επιστημονική εποπτεία από τον ΕΟΔΥ και καθημερινή συνεργασία με το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ στα νησιά αλλά και με τους ιδιώτες γιατρούς που συνεργάζονται με ξενοδοχεία, για εκπαίδευση και καθοδήγηση στη διαχείριση ύποπτων ή επιβεβαιωμένων περιστατικών covid-19.

4. Ενίσχυση με επικουρικούς γιατρούς και λοιπό υγειονομικό προσωπικό των δομών του ΕΣΥ σε όλους τους τουριστικούς προορισμού, με προτεραιότητα στις δομές ΠΦΥ (Κέντρα Υγείας , ΠΠΙ , ΠΙ) και στα μικρά νοσοκομεία των νησιών.

5. Διασφάλιση των προϋποθέσεων σε κάθε νοσοκομείο της νησιωτικής χώρας για διασωλήνωση, νοσηλεία σε θάλαμο αρνητικής πίεσης και διακομιδή με ασφάλεια των περιστατικών covid-19. Ειδικά για τα νοσοκομεία-ΚΥ που δεν διαθέτουν ΜΕΘ, να υπάρξουν κίνητρα εθελοντικής μετακίνησης κατά την καλοκαιρινή περίοδο και συνδυασμού εργασίας και διακοπών, ειδικευμένων γιατρών ή εξειδικευόμενων στην εντατικολογία από νοσοκομεία του κέντρου, για να υποστηριχθούν περιστατικά που θα χρειαστούν διασωλήνωση και διακομιδή σε νοσοκομείο αναφοράς. Αντίστοιχη πρόνοια πρέπει να υπάρξει και για διασώστες του ΕΚΑΒ ή άλλους υγειονομικούς.

6. Συνεχιζόμενη εκπαίδευση του ιατρικού και λοιπού υγειονομικού προσωπικού που υπηρετεί σε δομές του ΕΣΥ στα νησιά, στην αντιμετώπιση οξέων συμβαμάτων, τραύματος, διατήρηση αεραγωγού, αξιοποίηση τηλε-ιατρικής.

7. Σχέδιο μόνιμων προσλήψεων ειδικευμένων γιατρών και άλλων επαγγελματιών υγείας στις μονάδες του ΕΣΥ των νησιών, με ειδική μοριοδότηση των συμβασιούχων που ήδη υπηρετούν στα νοσοκομεία και ΚΥ αυτών των περιοχών, για να υπάρξει σταθερή κάλυψη των αναγκών τους με ποιοτικές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης.

8. Ενισχυμένη επιχειρησιακή δυνατότητα του ΕΚΑΒ και της Ελληνικής Αεροπορίας για υγειονομικά ασφαλείς αεροδιακομιδές και πλωτές διακομιδές.

9. Νέα δέσμη κινήτρων (οικονομικών, επιστημονικών, εκπαιδευτικών, υπηρεσιακών και άλλων) με τη συνδρομή Κράτους και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όχι μόνο για την προσέλκυση αλλά και για την παραμονή στα νησιά ειδικευμένων γιατρών . Μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί η επαρκής και μόνιμη στελέχωση των δομών του ΕΣΥ στις άγονες και νησιωτικές περιοχές.

10. Μέριμνα για την αναβαθμισμένη υγειονομική φροντίδα πληθυσμών ειδικής ευαλωτότητας που ζουν σε κλειστές δομές στις τουριστικές περιοχές (πρόσφυγες , Ρομά, φιλοξενούμενοι σε γηροκομεία ή προνοιακά ιδρύματα κλπ) και οι οποίοι μπορούν να αποτελέσουν εστίες ‘υπερμετάδοσης’ του SARS-CoV-2. Ειδικά για τους προσφυγικούς καταυλισμούς απαιτείται η αποσυμφόρηση και η «πληθυσμιακή αραίωσή» τους με άμεση μετεγκατάσταση των πιο ευπαθών ομάδων στην ενδοχώρα».

Γράψτε το σχόλιο σας