ΕΕ: Δεν ταξινομείται ο κοροναϊός στο μέγιστο επίπεδο επικινδυνότητας στην εργασία
Η ΕΕ αποφάσισε να μην ταξινομήσει τον κοροναϊό στο μέγιστο επίπεδο επικινδυνότητας στην εργασία, προκαλώντας τη μήνιν των συνδικάτων
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Πέμπτη πως έχει αποφασίσει να μην ταξινομήσει τον νέο κοροναϊό στο μέγιστο επίπεδο επικινδυνότητας που προβλέπει η νομοθεσία για την προστασία των εργαζομένων, προκαλώντας απογοήτευση στα εργατικά συνδικάτα.
Ευρωπαϊκή οδηγία του 2000 για την προστασία των εργαζομένων από τους κινδύνους της έκθεσής τους σε βιολογικούς παράγοντες στους χώρους εργασίας ορίζει μια κλίμακα σοβαρότητας των μικροβίων σε τέσσερα επίπεδα.
Η ομάδα 1, η λιγότερο επικίνδυνη, δεν είναι «πιθανό να προκαλέσει ασθένεια στον άνθρωπο». Η ομάδα 4, η πιο επικίνδυνη, εκτός από την πρόκληση σοβαρών ασθενειών, «συνιστά σοβαρό κίνδυνο για τους εργαζόμενους» και παρουσιάζει «υψηλό κίνδυνο μετάδοσης στην κοινότητα».
Η επιτροπή τεχνικής προόδου (αποτελούμενη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ειδικούς από τα κράτη μέλη) «έδωσε θετική γνωμοδότηση για να συμπεριληφθεί η Covid-19 στον κατάλογο (…) στο επίπεδο κινδύνου 3», δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Mάρτα Βιτσόρεκ, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.
Η απόφαση τούτη αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Ιούνιο πρόσθεσε η ίδια, τονίζοντας πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο (που εκπροσωπεί όλα τα κράτη μέλη) έχουν ένα μήνα για να προβάλλουν τις αντιρρήσεις τους στην απόφαση.
Αντιδράσεις από τα συνδικάτα
Αυτή η ανακοίνωση προκάλεσε την οργή των συνδικάτων που τις προηγούμενες ημέρες είχαν ζητήσει από την Επιτροπή να περιλάβει τον κοροναϊό στην πιο επικίνδυνη ομάδα.
«Λυπούμεθα γι’ αυτήν την απόφαση», ανέφερε σε δήλωσή του ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (CES) Περ Χίλμερσον.
Για την CES, θα ήταν απολύτως σκόπιμο να ταξινομηθεί ο κοροναϊός στην υψηλότερη κατηγορία (4) «όχι μόνο λόγω της απουσίας αποτελεσματικής θεραπείας ή εμβολίου, αλλά και επειδή υπάρχει υψηλός κίνδυνος μετάδοσης του ιού από εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με το κοινό».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Γροιλανδία: Την ανάγκη «σεβασμού της κυριαρχίας της» τονίζει η φον ντερ Λάιεν σε μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ
- Συρία: Τραμπ και Σάρα συζήτησαν για τις εγγυήσεις των δικαιωμάτων των Κούρδων
- Γουατεμάλα: 9ος αστυνομικός νεκρός από τα πυρά συμμοριών
- Ιράν: Η Lufthansa αναστέλλει τις πτήσεις προς και από την Τεχεράνη μέχρι και τις 29 Μαρτίου
- Τουλάχιστον 1.500 μέλη του Ισλαμικού Κράτους δραπέτευσαν από φυλακές της Συρίας
- Τρίπολη – Νεστάνη: Νεκρός εντοπίστηκε ηλικιωμένος κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς σε κατοικία
