Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πατριωτισμός χωρίς καταβολή φόρων δεν υπάρχει

Πατριωτισμός χωρίς καταβολή φόρων δεν υπάρχει

Χρειαζόμαστε, δηλαδή, αυτό που είχε αναλύσει ο γερμανός φιλόσοφος Χάμπερμας από το 1989 στην εφημερίδα «Zeit»: Ένα καινούργιο πατριωτισμό

Μέσα στον Ιανουάριο βγήκε μια είδηση που μας έκανε να νοιώσουμε βαθιά ανησυχία ( αλλά θα τολμούσα να πω και  ντροπή)  για τη χώρα μας.

Και όπως λέει ο αμερικανός φιλόσοφος Ρόρτυ τα αισθήματα που τρέφει κανείς για τη χώρα του είναι απαραίτητα , αν θέλουμε η δημόσια συζήτηση να είναι εμπνευσμένη και παραγωγική.

Ποια ήταν αυτή η είδηση; Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)  μία στις τρεις επιχειρήσεις που είχαν ελεγχθεί από 1ης Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2019 είχε ξεχάσει να εκδώσει αποδείξεις!

Άλλες επιχειρήσεις επίσης ή δεν τηρούσαν σωστά τα φορολογικά βιβλία ή είχαν «πειραγμένες» τις ταμειακές μηχανές!

Επιπλέον, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία  της ΑΑΔΕ, μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες των Ελλήνων φοροδιαφεύγουν ασύστολα ( και συνειδητά προφανώς).

Και αν εξαιρέσει κανείς τη μεγάλη φοροδιαφυγή η οποία –όπως συνήθως- καταγράφεται στις ιατρικές υπηρεσίες (της καρδιολογίας, της δερματολογίας κλπ), στα παραπάνω στοιχεία της ΑΑΔΕ αποτυπώνεται και ένα περίεργο δεδομένο.

Ποιο δηλαδή; Οι συνήθως «ύποπτοι» (δικηγόροι, μηχανικοί και άλλοι ) εμφανίζονται να έχουν μικρότερο ποσοστό φοροδιαφυγής, σε σύγκριση με κάποιες άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες από τον κόσμο του λεγόμενου «μικροκαπιταλισμού».

Έτσι «πρωταθλητές» της φοροδιαφυγής εμφανίζονται να είναι οι εξής δραστηριότητες : Η ενοικίαση  τουριστικών σκαφών, η εκμετάλλευση ταξί , το χονδρικό εμπόριο ενδυμάτων-υποδημάτων, τα συνεργεία αυτοκινήτων, τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, τα κομμωτήρια (και η λίστα συνεχίζεται..).

Βεβαίως η προηγούμενη κυβέρνηση είχε υπερφορολογήσει τα μεσαία στρώματα και είχε ωθήσει πολλούς συμπολίτες μας στη φοροδιαφυγή ( με αποτέλεσμα να πληρώνουν απαράδεκτα φόρους μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι)!

Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, γιατί σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις έχουμε να κάνουμε και με κάτι βαθύτερο: Έχουμε με άλλα λόγια να κάνουμε με μια αρνητική κουλτούρα!

Όλοι οι παραπάνω δεν νοιώθουν ουσιαστικά ότι είναι πολίτες αυτής της χώρας ! Ότι πρέπει να πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν .

Ζουν για την «πάρτη» τους , την οικογένειά τους, το ατομικό τους γίγνεσθαι, το carpe diem ( ας φάμε, ας πιούμε, αύριο πεθαίνουμε).

Όλοι οι παραπάνω εφαρμόζουν κατ’ αποτέλεσμα το απίστευτο αξίωμα της Θάτσερ : Δηλαδή , ότι υπάρχουν μόνο άτομα και όχι κοινωνίες!

Τι φταίει ; Ενδεχόμενα η μεταπολίτευση που διαμόρφωσε ένα διεφθαρμένο και όχι ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος

Σίγουρα όμως χρειαζόμαστε και κάτι άλλο . Χρειαζόμαστε, δηλαδή, αυτό που είχε αναλύσει ο γερμανός φιλόσοφος Χάμπερμας από το 1989 στην εφημερίδα «Zeit»:

Ένα καινούργιο πατριωτισμό, όχι όμως βασισμένο πάνω στα παλιά αμφισβητούμενα συστατικά ( θρησκεία, πατριδοκαπηλία κλπ).

Ένα «συνταγματικό πατριωτισμό» ( Verfassungspatriotismus) με βάση τον οποίο θα ζούμε κάθε μέρα σύμφωνα με τις ελευθερίες , τα δικαιώματα , αλλά και τις υποχρεώσεις που μας επιβάλλει το Σύνταγμα.

Και επομένως πληρώνοντας και τους φόρους μας!

Διαφορετικά πολύ γρήγορα θα μπούμε ως χώρα σε καινούργιες οικονομικές περιπέτειες!

O Γρηγόρης Καλφέλης είναι καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ (kalfelis@law.auth.gr)

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024