Σε μία προαστιακή περιοχή της Bangkok, το αρχιτεκτονικό στούντιο junsekino φιλοτέχνησε το «tare house», ένα σπίτι που αντανακλά την αίγλη μίας ταϊλανδέζικης έπαυλης με φυσικό φως και έναν πλούσιο κήπο, έτοιμο να υποδεχθεί μία οικογένεια.

Το αρχιτεκτονικό οικοδόμημα συνδυάζει την υλικότητα με μία ποικιλία «χωρικών εμπειριών» για να δώσει στο κτίριο τον δικό του ενδιαφέροντα και μοναδικό χαρακτήρα.

Για να προσφέρει ένα κλίμα ηρεμίας στην οικογένεια που θα φιλοξενήσει, ο αρχιτέκτονας φιλοτέχνησε μία ιδιωτική εσωτερική αυλή, η οποία περιβάλλεται από άλλους λειτουργικούς χώρους.

View this post on Instagram

Stone yard.. Tare house Bangkok Thailand Architect:Junsekino A+D interior: Junsekino I+D Landscape: Kaizentopia photo :Spaceshift studio Stone yard.. Architect:Junsekino A+D interior: Junsekino I+D Landscape: Kaizentopia photo :Spaceshift studio This house is located on rural part of Bangkok. The owner is an Indian family who has lived in Thailand for long time, so he wants to have his own retirement house similar to Thai’s pavilion with natural light and garden. As the site located among tall buildings and houses, the architect put a private court in the middle of the site and surround it with functional spaces to create privacy. This court is the transition of light, sound and ventilation. The architect designed this court as a stone yard for easy maintenance. Also, this court separates the house into 2 sides, public and private. The private side is where bedrooms are located, and the public side is composed of living room and kitchen. These 2 sides are connected together with a walkway in the middle, which people can sense the relation between time and space as they walk through. Most activities during daytime are on the right wing while the nighttime, all activities are shifted to other side. In order to decrease the solidity of the building, the core of the building is shifted. The architect shifts the building’s core a little bit. As one start to enter the inner court, they’ll perceive the other aspect of the building from the interior elevation. Most materials that have been used in this project are genuine materials, for instance stone, wood. The architect uses ‘arches’, to soften the look of stone walls. For interior finishes, the designer decided to use materials from the owner’s old house to finish the new house, which gives the sense of moving the old house into the new one. With an inspiration of Thai and Indian architecture, the building start to communicate a new language and create a unique living space. #junsekino

A post shared by Junsekino A+D /I+D 🏡✨ Thailand (@junsekinoarchitect) on

Η εν λόγω αυλή αποτελεί το σημείο «μετάβασης», σύμφωνα με τον δημιουργό, του φωτός, του ήχου αλλά και του αέρα. Η πέτρινη «φύση» της είναι ιδανική, καθώς απαιτεί ελάχιστη συντήρηση.

Παράλληλα με την συμβολή της αυλής, επιτυγχάνεται ένας νοητικός διαχωρισμός του σπιτιού σε δύο πλευρές, την ιδιωτική και την δημόσια, πλευρές οι οποίες ενώνονται με έναν κοινό διάδρομο στην μέση.

Στην ιδιωτική πλευρά βρίσκονται τα υπνοδωμάτια ενώ η κοινόχρηστη πλευρά αποτελείται από το σαλόνι και την κουζίνα.

View this post on Instagram

Stone yard.. Tare house Bangkok Thailand Architect:Junsekino A+D interior: Junsekino I+D Landscape: Kaizentopia photo :Spaceshift studio Stone yard.. Architect:Junsekino A+D interior: Junsekino I+D Landscape: Kaizentopia photo :Spaceshift studio This house is located on rural part of Bangkok. The owner is an Indian family who has lived in Thailand for long time, so he wants to have his own retirement house similar to Thai’s pavilion with natural light and garden. As the site located among tall buildings and houses, the architect put a private court in the middle of the site and surround it with functional spaces to create privacy. This court is the transition of light, sound and ventilation. The architect designed this court as a stone yard for easy maintenance. Also, this court separates the house into 2 sides, public and private. The private side is where bedrooms are located, and the public side is composed of living room and kitchen. These 2 sides are connected together with a walkway in the middle, which people can sense the relation between time and space as they walk through. Most activities during daytime are on the right wing while the nighttime, all activities are shifted to other side. In order to decrease the solidity of the building, the core of the building is shifted. The architect shifts the building’s core a little bit. As one start to enter the inner court, they’ll perceive the other aspect of the building from the interior elevation. Most materials that have been used in this project are genuine materials, for instance stone, wood. The architect uses ‘arches’, to soften the look of stone walls. For interior finishes, the designer decided to use materials from the owner’s old house to finish the new house, which gives the sense of moving the old house into the new one. With an inspiration of Thai and Indian architecture, the building start to communicate a new language and create a unique living space. #junsekino #junsekino

A post shared by Junsekino A+D /I+D 🏡✨ Thailand (@junsekinoarchitect) on