Διάταξη για τη δημιουργία προεκλογικού «παρατηρητηρίου» φέρνει επίσημα στη Βουλή η κυβέρνηση, η οποία εντάσσεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που προβλέπει προσλήψεις στους δήμους.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 105 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών προβλέπεται η σύσταση «Επιτροπής για την Ορθή Χρήση του Διαδικτύου» στις εκλογικές διαδικασίες εθνικής εμβέλειας.

Η επιτροπή αυτή όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται θα παρακολουθεί τη χρήση του διαδικτύου στις εκλογικής διαδικασίες εθνικής εμβέλειας και θα εισηγείται προς τους συναρμόδιου υπουργούς την υιοθέτηση κανονιστικών ρυθμίσεων προς την κατεύθυνσή:

– της πρόληψης των fake news
– του σεβασμού των προσωπικών δεδομένων των πολιτών
– της διαφάνειας στη χρήση του διαδικτύου για την προεκλογική προβολή των πολιτικών κομμάτων και των υποψηφίων

Η Επιτροπή θα παρακολουθεί τη χρήση του Διαδικτύου στις εκλογικές διαδικασίες εθνικής εμβέλειας και «εισηγείται προς τους συναρμόδιους Υπουργούς την υιοθέτηση κανονιστικών ρυθμίσεων προς την κατεύθυνση της πρόληψης ψευδών ειδήσεων του σεβασμού των προσωπικών δεδομένων των πολιτών και της διαφάνειας στη χρήση του διαδικτύου για την προεκλογική προβολή των πολιτικών κομμάτων και των υποψηφίων.

Όπως αναφέρει η διάταξη Η Επιτροπή συγκροτείται εντός 1 μήνα από τη δημοσίευση του παρόντος με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Ψηφιακής Πολιτικής, Δικαιοσύνης και αποτελείται από το Γενικό Γραμματέα του υπουργείου εσωτερικών, ως πρόεδρο, υπαλλήλους των αρμόδιων οργανικών μονάδων των υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Πολιτικής, εκπροσώπους της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών, της ανεξάρτητης αρχής για την προστασία προσωπικών δεδομένων και ειδικούς επιστήμονες και εμπειρογνώμονες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρμοδιότητες της Επιτροπής θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση.

Το νομοσχέδιο έρχεται να ενισχύσει τις δηλώσεις της υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, σχετικά για παρακολουθήσεις πολιτών στα social media.

Συγκεκριμένα, σε χτεσινή της δήλωση η υπουργός είπε πως έχουν γίνει προληπτικές προσαγωγές κατοίκων που έχουν βγει στο διαδίκτυο και υποκινούν πράξεις βίας, ομολογώντας έτσι ότι παρακολουθούνται πολίτες.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το νομοσχέδιο.