Τρία 24ωρα μετά την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική βουλή και η υπόθεση κινείται με ταχύτατες διαδικασίες αλλά και με αρκετά προβλήματα. Τα χθεσινά επεισόδια στη Θεσσαλονίκη σε βάρος του Προέδρου της Δημοκρατίας και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ασφαλώς είναι ένα ζήτημα που πρέπει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει.

Όπως επίσης και την εσωτερική οργή που υπάρχει σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού καθώς και από τη γειτονική χώρα έχουν ήδη ξεχάσει τον γεωγραφικό προσδιορισμό «Βόρεια» και μιλούν ξεκάθαρα για «Μακεδονία».

Είναι μια συζήτηση που θα συνεχίζεται για πολύ καιρό και θα απασχολήσει την προεκλογική περίοδο. Το Μαξίμου εκτιμά ότι μόνο αν ολοκληρώσει ταχύτατα τα διαδικαστικά θα ξεχαστεί το θέμα και δεν θα είναι πρώτο θέμα στα ελληνικά ΜΜΕ.

Μετά από τις ημέρες της οργής η νηνεμία που ευελπιστεί η κυβέρνηση να έρθει, θα γίνει με το να προχωρήσει όλες τις ενέργειες που απαιτούνται. Όπως αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής» και ο Αγγελος Αθανασόπουλος, τα επόμενα βήματα έχουν έναν σταθμό κι αυτός δεν είναι άλλος από την επιθυμία που έχει το ΝΑΤΟ να έχουν ολοκληρωθεί τα πάντα ως τις 13 Φεβρουαρίου. Ο λόγος είναι ότι το διήμερο 13-14 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των υπουργών Αμυνας της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες. Η παρουσία της Ραντμίλα Σεκερίνσκα, υπουργού Αμυνας της γειτονικής χώρας, στη σύνοδο αυτή θα έδινε και έναν πανηγυρικό χαρακτήρα στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Αλλωστε, η ικανοποίηση του διεθνούς παράγοντα για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών κατέστη εμφανής από τα άμεσα θετικά μηνύματα μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στην ελληνική Βουλή. Δεν αποκλείεται δε να υπάρξει και κάποια συνάντηση των πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, είτε στα Σκόπια είτε στην Αθήνα, αλλά δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο.

Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να ενημερώσει άμεσα τον Γενικό Γραμματέα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτεμπεργκ για την ολοκλήρωση εκ μέρους της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών. Με τον τρόπο αυτόν, ο κ. Στόλτεμπεργκ θα μπορέσει να ενεργοποιήσει τη διαδικασία που προβλέπεται ώστε η Συμμαχία, σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων, να εγκρίνει το Πρωτόκολλο Ενταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Το κείμενο αυτό – μικρό σε έκταση, κρίνοντας από τα αντίστοιχα άλλων κρατών που πρόσφατα εντάχθηκαν στη Συμμαχία – ήδη ετοιμάζεται από τις υπηρεσίες του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», η ταχύτητα με την οποία θα εγκριθεί το Πρωτόκολλο Εισδοχής από τους Μονίμους Αντιπροσώπους δεν μπορεί να υπερβεί ορισμένα όρια τα οποία τίθενται από τις εσωτερικές έννομες διαδικασίες κάθε κράτους-μέλους και οι οποίες αφορούν την πληρεξουσιότητα εκάστου Μονίμου Αντιπροσώπου να υπογράψει το κείμενο. Υπήρξαν χώρες-μέλη (ευρωπαϊκές και μη) που έπρεπε να προβούν σε ορισμένες χρονικές διευκολύνσεις προς επιτάχυνση της διαδικασίας και εκτιμάται ότι αυτές έγιναν με επιτυχία.

Συνάντηση Τσίπρα με Ζάεφ;

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, εκτιμάται ότι το ΝΑΤΟ θα είναι σε θέση να ολοκληρώσει την έγκριση του Πρωτοκόλλου Εισδοχής μεταξύ 1ης και 5ης Φεβρουαρίου, οπότε στη συνέχεια η Ελλάδα θα μπορεί να το κυρώσει στο Κοινοβούλιο. Η σχετική διαδικασία (πρώτα στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων και στη συνέχεια στην Ολομέλεια) θα είναι λογικά συντομότερη από αυτή που έλαβε χώρα για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Μετά την κύρωση του Πρωτοκόλλου Εισδοχής, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί να ενημερώσει το ΝΑΤΟ ότι το έπραξε, ενώ με τη σειρά τους τα Σκόπια θα ενημερώσουν τόσο την Αθήνα όσο και τα Ηνωμένα Εθνη, με ρηματική διακοίνωση, ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι πλέον εν ισχύι. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση Ζάεφ θα αποστείλει επιστολές σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και στα κράτη με τα οποία διατηρεί διπλωματικές σχέσεις, ενημερώνοντας ότι το νέο όνομα της χώρας είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Αφού ολοκληρωθεί και αυτό το βήμα, τότε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας θα υπογράψει τον νόμο κύρωσης του Πρωτοκόλλου Εισδοχής. Αυτός θα κατατεθεί από την κυβέρνηση στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο έχει οριστεί ως θεματοφύλακας της Συνθήκης της Ουάσιγκτον, ιδρυτικής πράξης του ΝΑΤΟ το 1949.

Και στις Βρυξέλλες τι θα γίνει;

Τα Σκόπια βρίσκονται με το βλέμμα στον προσεχή Ιούνιο. Τότε ευελπιστούν ότι θα μπορέσουν να ξεπεράσουν ακόμη ένα εμπόδιο: να λάβουν ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ). Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, τουλάχιστον δύο χώρες (η Ολλανδία και η Γαλλία) εξέφρασαν σοβαρότατες ενστάσεις να δοθεί το «πράσινο φως» λόγω συγκεκριμένων ελλειμμάτων σε τομείς όπως το κράτος δικαίου και ο έλεγχος των μυστικών υπηρεσιών. Η κυβέρνηση Ζάεφ θέλει να υπάρξει πρόοδος σε αυτούς τους τομείς, στους οποίους υπάρχει συνδρομή τόσο εκ μέρους της ΕΕ όσο και του ΝΑΤΟ.

Η σημερινή ελληνική κυβέρνηση έχει πάντως, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, δύο σαφείς στόχους με σκοπό την καλύτερη και αμεσότερη εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών. Ο πρώτος είναι η όσο το δυνατόν γρηγορότερη εφαρμογή του Αρθρου 1, παράγραφος 10, εδάφιο (α) της συμφωνίας που προβλέπει πως «σε ό,τι αφορά την εγκυρότητα των υφιστάμενων εγγράφων και υλικού που εκδόθηκαν από τις Αρχές του Δεύτερου Μέρους (σ.σ.: της Βόρειας Μακεδονίας), τα Μέρη Συμφωνούν ότι θα υπάρξουν δύο μεταβατικές περίοδοι, μία “τεχνική” και μία “πολιτική”: α) η “τεχνική” μεταβατική περίοδος θα αφορά όλα τα επίσημα έγγραφα και υλικό της Δημόσιας Διοίκησης του Δεύτερου Μέρους για διεθνή χρήση και εκείνα για εσωτερική χρήση που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο εξωτερικό. Αυτά τα έγγραφα και υλικό θα ανανεωθούν σύμφωνα με το όνομα και τις ορολογίες που αναφέρονται στο Αρθρο 1(3) της παρούσας συμφωνίας το αργότερο εντός πέντε ετών από τη θέση σε ισχύ της παρούσας Συμφωνίας». Η Αθήνα θέλει αυτή η διαδικασία να τρέξει πολύ ταχύτερα και να έχει ολοκληρωθεί εντός ολίγων μηνών – κάτι που μένει να αποδειχθεί αν είναι εφικτό.

Ο δεύτερος στόχος είναι να προχωρήσουν οι συνομιλίες της Κοινής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που προβλέπεται από το Αρθρο 8, παράγραφος 5 για να «αναθεωρήσει οιαδήποτε σχολικά εγχειρίδια και βοηθητικό σχολικό υλικό, όπως χάρτες, ιστορικούς άτλαντες, οδηγούς διδασκαλίας που χρησιμοποιούνται σε έκαστο από τα μέρη, σύμφωνα με τις αρχές και τους σκοπούς της UNESCO και του Συμβουλίου της Ευρώπης».

Εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται η δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής, της οποίας ηγείται από ελληνικής πλευράς ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης, κατά τη διάρκεια της οποίας θα εξεταστούν αναλυτικά τα σχολικά βιβλία των δύο πλευρών. Η Αθήνα έχει τρεις βασικούς στόχους που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά στη Βόρεια Μακεδονία. Πρώτον, να αφαιρεθούν και να μη χρησιμοποιούνται οι χάρτες που απεικονίζουν την επονομαζόμενη «Μεγάλη Μακεδονία». Δεύτερον, να μην υπάρχουν στα σχετικά σχολικά έγγραφα σύμβολα του αρχαίου ελληνικού και του αρχαίου μακεδονικού πολιτισμού. Τρίτον, να δοθεί σαφής εντολή στους δασκάλους και καθηγητές της γείτονος, μέσω των σχετικών εκπαιδευτικών εγκυκλίων, να μην περιλαμβάνονται αλυτρωτικά στοιχεία στη διδασκαλία, ακόμη και αν δεν έχουν πλήρως αλλάξει τα εγχειρίδια.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο