Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι 4 κορυφαίοι έλληνες λογοτέχνες του 20ου αιώνα στο ΒΗΜΑ

Οι 4 κορυφαίοι έλληνες λογοτέχνες του 20ου αιώνα στο ΒΗΜΑ

ΤΟ ΒΗΜΑ παρουσιάζει από τις 13 Ιανουαρίου τέσσερις τόμους - αφιερώματα της «Νέας Εστίας», του μακροβιότερου ελληνικού λογοτεχνικού περιοδικού, στους Γιώργο Σεφέρη, Οδυσσέα Ελύτη, Γιάννη Ρίτσο, Νίκο Καζαντζάκη.

ΤΟ ΒΗΜΑ παρουσιάζει από τις 13 Ιανουαρίου τέσσερις τόμους – αφιερώματα της «Νέας Εστίας», του μακροβιότερου ελληνικού λογοτεχνικού περιοδικού, στους Γιώργο Σεφέρη, Οδυσσέα Ελύτη, Γιάννη Ρίτσο, Νίκο Καζαντζάκη.

Τα αφιερώματα του περιοδικού «Νέα Εστία» αποτελούν συλλογικούς τόμους που εφοδιάζουν τον αμύητο αναγνώστη με εξαιρετικές εισαγωγές στο έργο των συγγραφέων και τον εξειδικευμένο μελετητή με νέες ερμηνείες και κριτικές αποτιμήσεις.

Νίκος Καζαντζάκης

Το αφιέρωμα στον Καζαντζάκη που προσφέρει ΤΟ ΒΗΜΑ είναι το τεύχος 1211 της «Νέας Εστίας» και κυκλοφορεί τα Χριστούγεννα του 1977. Εστιάζει στη διάρκεια του Καζαντζάκη και στην προσέγγιση του φαινομένου Καζαντζάκης. Μεταξύ άλλων, δημοσιεύονται για πρώτη φορά τρία μονόπρακτα έργα του και μεγάλο μέρος της αλληλογραφίας του με τον Ι.Θ. Κακριδή και άλλα κείμενα που τεκμηριώνουν και ερμηνεύουν την παγκόσμια διάδοση του έργου του Καζαντζάκη.

Γιώργος Σεφέρης

Το αφιέρωμα στον Σεφέρη που προσφέρει ΤΟ ΒΗΜΑ αποτελεί το τεύχος 1087 που κυκλοφορεί στις 15 Οκτωβρίου 1972, έναν χρόνο μετά τον θάνατό του, και είναι εξ ολοκλήρου στον Γιώργο Σεφέρη. Σε αυτό, μεταξύ άλλων, αναλύεται το γεγονός ότι τα δοκίμιά του είναι ισότιμα με τα πεζά του, φωτίζοντας μια πλευρά του σεφερικού έργου την οποία πλέον θεωρούμε αξεχώριστη από την ποιητική του δημιουργία και η οποία χαρακτηρίζει τον Σεφέρη ως δημόσιο διανοούμενο.

Οδυσσέας Ελύτης

Το αφιέρωμα στον Ελύτη που προσφέρει ΤΟ ΒΗΜΑ είναι το διπλό τεύχος της «Νέας Εστίας» 1674-1675, του Απριλίου του 1997, έναν χρόνο μετά τον θάνατό του. Σε αυτό, μεταξύ άλλων αποτυπώνονται αυτά που θα αποτελέσουν σταθερές του μετέπειτα κριτικού λόγου για τον Ελύτη: τη σχέση του με τη μουσική, τη ρητορική διάσταση της γλώσσας του, τον Ελύτη ως ποιητή του ήλιου και του Αιγαίου, τον Ελύτη και τη σχέση του με τη Σαπφώ, τον Ελύτη ως δοκιμιογράφο και ως μεταφραστή. Στο αφιέρωμα περιλαμβάνεται και συνέντευξή του όταν τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1979.

Γιάννης Ρίτσος

Το αφιέρωμα στον Ρίτσο που προσφέρει ΤΟ ΒΗΜΑ είναι το τεύχος 1547 που κυκλοφόρησε τα Χριστούγεννα του 1991, έναν χρόνο μετά τον θάνατο του ποιητή. Στο αφιέρωμα συμμετέχουν όλοι οι σημαντικοί μελετητές του. Γίνεται μια συνολική αποτίμηση του έργου του, αναλύεται η σχέση της ποίησης με την πολιτική, παρουσιάζεται χρονολόγιο του ποιητή, ανθολόγηση αντιπροσωπευτικών ποιημάτων, καθώς και ανέκδοτη αλληλογραφία του με τον Στρατή Τσίρκα.

Διαβάστε αναλυτικά για την προσφορά των 4 τόμων στο ΒΗΜΑ της Κυριακής που κυκλοφορεί εκτάκτως το Σάββατο σε όλα τα περίπτερα της χώρας.

Sports in

Άρης – Ολυμπιακός 1-1: Ο Ολυμπιακός μπορούσε, ο διαιτητής δεν ήθελε

«Χειρουργείο» του Ολυμπιακού στο Κλεάνθης Βικελίδης, με τον διαιτητή να σταματάει με το έτσι θέλω τους Ερυθρόλευκους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024