«Πυρά» Μητσοτάκη κατά κυβέρνησης για την Αναθεώρηση: Επέλεξαν διαδικασία – εξπρές
Να συμπεριληφθεί το άρθρο 24 για την προστασία του περιβάλλοντος στην Αναθεώρηση του Συντάγματος, έστω και με 151 ψήφους, ζήτησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας
Να συμπεριληφθεί το άρθρο 24 για την προστασία του περιβάλλοντος στην Αναθεώρηση του Συντάγματος, έστω και με 151 ψήφους, ζήτησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, καταλογίζοντας παράλληλα στην κυβέρνηση πως επέλεξε μια αναθεωρητική διαδικασία – εξπρές, χωρίς να δοθεί επαρκής χρόνος στη Βουλή για διάλογο.
Μιλώντας στην ημερίδα του ΤΕΕ με θέμα «Συνταγματική αναθεώρηση και Βιώσιμη Ανάπτυξη», ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευση είπε πως «ο δημόσιος διάλογος πραγματικά γίνεται -τολμώ να πω- κεκλεισμένων των θυρών, λες και το Σύνταγμα είναι ένα ζήτημα που αφορά λίγους ειδικούς και όχι την ευρύτερη κοινωνία», ενώ έκανε λόγο για πολιτική συγκυρία «πολιτικά άκυρη», καθώς όπως εξήγησε η χώρα έχει εισέλθει ουσιαστικά σε μια προεκλογική περίοδο, ενώ η Αναθεώρηση του Συντάγματος απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις που είναι δύσκολο να εξευρεθούν μέσα σε ένα πολωμένο κλίμα.
Ο Κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι το άρθρο 16 και το άρθρο 24 κατ’ ελάχιστον, πρέπει να κριθούν αναθεωρητέα έστω και με 151 βουλευτές, ώστε η επόμενη Βουλή, σε αυτήν την περίπτωση με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, να μπορεί να κρίνει το περιεχόμενο της αναθεώρησης των σχετικών άρθρων.
Όπως είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, για την αναθεώρηση του άρθρου 24 είπε πως θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνονται σε μια τέτοια πρόταση οι εξής προβλέψεις:
- Πρώτον, να αναγνωριστεί ως συνταγματική υποχρέωση του κράτους η βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η διαφύλαξη των υδάτινων πόρων και η ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
- Να καταστεί ρητή η υποχρέωση να κηρύσσονται αναδασωτέες και να μην διατίθενται για άλλον προορισμό δημόσια και ιδιωτικά δάση που καταστράφηκαν από πυρκαγιά. Και να προβλέπονται και κυρώσεις για τους τυχόν παραβάτες.
- Να απαγορεύεται προφανώς η μεταβολή του προορισμού των δασών, εκτός αν προκύπτει άλλη χρήση, την οποία να επιβάλει «επιτακτικό δημόσιο συμφέρον».
- Και βέβαια η χωροταξική και πολεοδομική πολιτική να σέβεται και να προάγει την έννοια του περιβαλλοντικού ισοζυγίου.
- Συνεχίζεται η διαδικασία των νομιμοποιήσεων στη δίκη των Τεμπών – Στις 9 ξεκινά η συνεδρίαση
- Συνταγές: Δύο γλυκές λιχουδιές για αυτές τις μέρες
- Τουλάχιστον 13 νεκροί από αεροπορικά πλήγματα στην Τεχεράνη – Μπαράζ ιρανικών επιθέσεων στο Ισραήλ, δύο νεκροί
- Το ΠΑΣΟΚ «σπρώχνει» το Μαξίμου προς τις κάλπες
- Το μποξ μπορεί να «ρίξει» την πίεση;
- Άστατος ο καιρός τη Μεγάλη Δευτέρα – Τοπικές βροχές και θερμοκρασίες έως τους 23 βαθμούς
- Πόλεμος στο Ιράν: Σε ασφυκτικό κλοιό βρίσκονται επιχειρήσεις και καταναλωτές
- Κλιντ Ίστγουντ: Πώς περνά τις μέρες του ένα «σκαλί» πριν τα 96;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 06.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/aziz-acharki-jJbMgASm6l4-unsplash-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442