Στο σφυρί η χρυσή ταμπακιέρα του Ιωάννη Καποδίστρια
Η τιμή εκτίμησης της ταμπακιέρας είναι 30.000-40.000 ευρώ.
Η χρυσή ταμπακιέρα του Ιωάννη Καποδίστρια με παράσταση του αναγεννώμενου Φοίνικα, κατασκευασμένη το 1826 από τον διάσημο κοσμηματοποιό της Γενεύης και μεγάλο φιλέλληνα J. F. Bautte με την καθοδήγηση του μελλοντικού Κυβερνήτη, περιλαμβάνεται στην δημοπρασία Νεοελληνικής Ζωγραφικής, Φιλελληνικών και Ιστορικών Αντικειμένων του οίκου «Βέργος» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου, στο Ζάππειο Μέγαρο .
Η χρυσή ταμπακιέρα του Καποδίστρια βρισκόταν σε πολύ καλή Ελβετική Συλλογή, η οποία εκποιήθηκε στο Λονδίνο, απ’ όπου και αγοράστηκε από τον σημερινό της κάτοχο. Η τιμή εκτίμησης της ταμπακιέρας είναι 30.000-40.000 ευρώ.
Η δημοπρασία περιλαμβάνει επίσης έργα 19ου και 20ού αιώνα που υπογράφουν εκπρόσωποι της νεοελληνικής τέχνης, όπως: Α. Ακριθάκης, Α. Αστεριάδης, Σπ. Βασιλείου, Γ. Γαΐτης, Ν. Εγγονόπουλος, Φ. Κόντογλου, Μ. Μακρουλάκης, Γ. Μόραλης, Χ. Μπότσογλου, Αι. Προσαλέντης, Γ. Σπυρόπουλος, Θ. Στάμος, Π. Τέτσης, Μ. Τόμπρος, Κ. Τσόκλης κ.ά.
Ενδεικτικά αναφέρονται:
• η Σπουδή για το μήνα Μάιο του Γιάννη Τσαρούχη
• Το πορτραίτο νέου του ιδίου καλλιτέχνη
• Το γεμάτο ευαισθησία Fleur του Τάκη
• Τα ασυνήθιστα Τρία λάστιχα του Παύλου
• Ο Ορνιθοκλέπτης του Γιαννούλη Χαλεπά
Στο δεύτερο μέρος της δημοπρασίας περιλαμβάνονται σπουδαία φιλελληνικά και ιστορικά έργα τέχνης και αντικείμενα, όπως:
• Ο ασημένιος δίσκος με το οικόσημο και τα αρχικά του Δ. Σολωμού
• Το πορτραίτο του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου, φιλοτεχνημένο από τον Διονύσιο Τσόκο (1849)
- Κακοκαιρία Deborah: Πότε θα χτυπήσει την Αττική
- LIVE: Ιταλία – Βόρεια Ιρλανδία
- Ιωάννα Παλιοσπύρου: Συνεχίζει τις επεμβάσεις στο εξωτερικό
- Τουρκία – Ρουμανία 1-0: «Βλέπουν» Μουντιάλ με Καντίογλου οι Τούρκοι
- Νέες καταγγελίες κατά του γνωστού γκαλερίστα – Συνεχίζεται η έρευνα για τον Γιώργο Τσαγκαράκη
- Κρήτη: Σορός σε προχωρημένη σήψη εντοπίστηκε σε βραχώδες σημείο στα Χανιά



