Μακεδονικό: Οι όροι των «8» που στήριξαν τον Ζάεφ
Ο σκοπιανός πρωθυπουργός εμφανίστηκε πρόθυμος να συνεργαστεί με την αντιπολίτευση, και ιδίως με τους οκτώ βουλευτές, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που έκαναν λόγο νωρίτερα για εγγυήσεις διασφάλισης της «μακεδονικής» ταυτότητας
Τους όρους που έθεσαν οι οκτώ βουλευτές της αντιπολίτευσης οι οποίοι ψήφισαν υπέρ της έναρξης συνταγματικών αλλαγών, στηρίζοντας την προσπάθεια του Ζόραν Ζάεφ για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αποκάλυψε ο σκοπιανός πρωθυπουργός.
Παράλληλα, ο ίδιος εμφανίστηκε πρόθυμος να συνεργαστεί με την αντιπολίτευση, και ιδίως με τους οκτώ βουλευτές, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που έκαναν λόγο νωρίτερα για εγγυήσεις διασφάλισης της «μακεδονικής» ταυτότητας.
Όπως δήλωσε ο σκοπιανός πρωθυπουργός, το πρώτο πράγμα που ζητούν οι «8» είναι «η επιβεβαίωση της «μακεδονικής» ταυτότητας και το δεύτερο είναι η εκτέλεση (σ.σ. της Συμφωνίας), κάτι που αναφέρεται σαφώς στην ίδια τη Συμφωνία». Παράλληλα, σύμφωνα με το σκοπιανό πρακτορείο ΜΙΑ, ο Ζάεφ αναφέρθηκε στην ανάγκη τους «να συνδέεται ξεκάθαρα η αλλαγή του ονόματος με την διαδικασία ένταξης στην ΕΕ».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το επόμενο ζητούμενό τους είναι να εξασφαλιστούν προστατευτικές δικλείδες σε περίπτωση που η ελληνική πλευρά δεν καταφέρει να επικυρώσει τη συμφωνία ή βάζει εμπόδια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Σε τέτοια περίπτωση ζητούν η συνταγματική αναθεώρηση να θεωρηθεί άκυρη.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Ζάεφ εκτίμησε πως εντός 15 ημερών θα είναι έτοιμο το προσχέδιο της συνταγματικής αναθεώρησης, διαβεβαιώνοντας πως το κυβερνητικό σχέδιο, το οποίο θα πληροί τις προϋποθέσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών, θα πάει στη Βουλή και στη συνέχεια θα συζητηθεί με τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης.
«Θεωρώ πως μπορούμε να το κάνουμε σε 15 ημέρες. Θεωρώ πως μπορούμε να συντονιστούμε και περιμένουμε πως η πλειοψηφία μας θα αυξηθεί στα ερχόμενα στάδια. Καθώς προχωρά η διαδικασία, θα δούμε πως δεν υπάρχει τίποτα επίπονο ή επιζήμιο σε αυτούς τους νόμους, θα λειτουργήσουν ενωτικά και θα εξασφαλίσουν το μέλλον της χώρας» είπε ο πρωθυπουργός της γείτονος, σύμφωνα με το MIA.
Ολοκληρώνοντας, ο Ζάεφ εξέφρασε την εκτίμησή του πως ο αριθμός των βουλευτών που θα τον στηρίξει θα αυξηθεί, κάλεσε για συμμετοχή όλων των πλευρών στις διαδικασίες της αναθεώρησης, ανεξαρτήτως πολιτικής ταυτότητας, και ζήτησε να ενωθούν όλες οι δυνάμεις ώστε να γραφτεί μία νέα σελίδα για την ΠΓΔΜ.
- Κατάρ: Σε θέση επιφυλακής οι ΗΠΑ – Τοποθέτησαν πυραύλους σε κινητούς εκτοξευτές
- Serie A: Στο προσκήνιο η επαγγελματική διαιτησία – Πόσα κερδίζουν σήμερα οι ρέφερι
- «Τα λεφτά τον σκότωσαν» – Τι είπε στην κατάθεσή της η μητέρα του 27χρονου που δολοφονήθηκε στη Νέα Πέραμο
- Θα μπορούσε να είναι ο… Ρόκι Φέρντιναντ – Η πυγμαχία, ο Τζόσουα και… 100 εκατ. λίρες
- Μετανάστευση: Σύγκρουση δύο κόσμων στην Ευρώπη – Οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή
- Πανιώνιος – Μπεσίκτας 74-114: Ολοκλήρωσε τα παιχνίδια του στο EuroCup με βαριά ήττα…




