Στην… ουρά 460.000 αιτήσεις για συντάξεις-αναδρομικά
Η αναμονή για την έκδοση και πληρωμή επικουρικών συντάξεων εκτείνεται ως και 3 χρόνια
Χιλιάδες ασφαλισμένοι βρίσκονται σε ομηρία περιμένουν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα να πάρουν είτε σύνταξη, είτε εφάπαξ, είτε αναδρομικά χρήματα.
Πάνω από 460.000 είναι οι αιτήσεις που εκκρεμούν στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, εκ των οποίων 300.515 αφορούν πάσης φύσεως συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά θέματα που καταχωρίσθηκαν ως εκκρεμότητες το πρώτο εννεάμηνο του 2018 για το Δημόσιο. Οι άλλες 162.000 είναι αιτήσεις σύνταξης και εφάπαξ που εκκρεμούν στο σύνολο των Ταμείων, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο Δημόσιο καθώς στην κύρια σύνταξη εκκρεμούν οριστικές αποφάσεις και πληρωμές από τα μέσα του 2016. Παρότι οι αιτήσεις συνταξιοδότησης έχουν μειωθεί, εντούτοις οι αποφάσεις καθυστερούν να βγουν, ιδίως στους ένστολους.
Η αναμονή για την έκδοση και πληρωμή επικουρικών συντάξεων εκτείνεται ως και 3 χρόνια.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ από τις 300.515 εκκρεμότητες:
• Οι 14.396 αφορούν σε καθυστερήσεις ως προς την έκδοση οριστικών συντάξεων γήρατος, αναπηρίας και θανάτου.
• Οι 32.035 αφορούν σε επιστροφές αναδρομικών ποσών σε συνταξιούχους που δικαιώθηκαν στα δικαστήρια.
• Οι 98.682 αφορούν σε αιτήσεις για αναγνώριση πλασματικών ετών προκειμένου να συμπληρώσουν οι ασφαλισμένοι τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Χωρίς τις αποφάσεις αναγνώρισης χρόνου ασφάλισης, η έξοδος στη σύνταξη καθυστερεί, ενώ είναι αξιοσημείωτο πως οι 53.633 από τις αιτήσεις αυτές είναι σε εκκρεμότητα πριν από τις 12/5/2016, δηλαδή πριν από το νόμο Κατρούγκαλου!
Από τα υπόλοιπα 155.402 αιτήματα και εκκρεμότητες που περιλαμβάνονται στην ίδια λίστα, τα 82.324 αφορούν σε ελέγχους για την εφαρμογή των μειώσεων από την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ), ενώ σε αναμονή για χορήγηση πιστοποιητικών για έξοδα κηδείας είναι 38.229 αιτήματα ασφαλισμένων ή συνταξιούχων.
- Η κουβέντα του ESPN για τον Αντετοκούνμπο: «Ήρθε η ώρα να φύγει»
- Στα «κάρβουνα» η κυβέρνηση μετά την ανάπαυλα του Πάσχα – Σκάνδαλα, ενεργειακή κρίση και αστάθεια
- Τροχαίο ατύχημα με έναν σοβαρά τραυματία στο Μενίδι
- ΠΑΣΟΚ για ΟΠΕΚΕΠΕ και υποκλοπές: Δεν είναι σκάνδαλα ενός απρόσωπου βαθέος κράτους αλλά του προσωπικού κράτους Μητσοτάκη
- «Έτριψε το αηδιαστικό αιδοίο της επάνω μου» – Η Ρούμπι Ρόουζ καταγγέλει την Κέιτι Πέρι για σεξουαλική επίθεση
- Τα must‑have προϊόντα για το απόλυτο no‑makeup makeup look
- Η ώρα της τετράδας: Οι πρώτες ρεβάνς στις τιτανομαχίες των προημιτελικών του Champions League
- Κεφαλονιά: 19χρονη βρέθηκε νεκρή στην κεντρική πλατεία του Αργοστολίου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 14.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/liana-young-r7LB1pnVH0A-unsplash-315x220.jpg)















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442