Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αλγόριθμοι εξίσου καλοί με γιατρούς σε καρκινικές διαγνώσεις

Αλγόριθμοι εξίσου καλοί με γιατρούς σε καρκινικές διαγνώσεις

Οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης είναι σε θέση να κάνουν διαγνώσεις των μεταστάσεων του καρκίνου του μαστού στους λεμφαδένες εξίσου καλά με τους γιατρούς ή και καλύτερα, όπως προκύπτει από την πρώτη «κόντρα» υπολογιστών - παθολόγων.

Οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης είναι σε θέση να κάνουν διαγνώσεις των μεταστάσεων του καρκίνου του μαστού στους λεμφαδένες εξίσου καλά με τους γιατρούς ή και καλύτερα, όπως προκύπτει από την πρώτη «κόντρα» υπολογιστών – παθολόγων.

Σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου JAMA, ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Ράντμπουντ στην Ολλανδία, με επικεφαλής τον Δρ Γερούν βαν ντερ Λάακ, διοργάνωσαν τον διαγωνισμό CAMELYON16.

Έλαβαν μέρος 23 ερευνητικές ομάδες από διάφορες χώρες και χρησιμοποιήθηκαν 270 ψηφιακές εικόνες ιστών γυναικών με διαγνωσμένες μεταστάσεις καρκίνου του μαστού στους λεμφαδένες ώστε να εκπαιδεύσουν αλγόριθμους να κάνουν τις σχετικές διαγνώσεις.

Στη συνέχεια, οι 32 αλγόριθμοι που είχαν αναπτυχθεί, κλήθηκαν να εξετάσουν 129 άλλες εικόνες ιστών και να βρουν τυχόν μεταστάσεις. Οι αλγόριθμοι έπρεπε να διακρίνουν τις εικόνες των ιστών των ασθενών που εμφάνιζαν μεταστάσεις, από εκείνες που δεν είχαν, και να εντοπίσουν τα ακριβή σημεία των μεταστάσεων.

Οι ίδιες εικόνες εξετάσθηκαν από επιτροπή 11 έμπειρων παθολόγων, οι οποίοι -όπως στις πραγματικές συνθήκες ενός νοσοκομείου- είχαν περιορισμένο χρόνο για να κάνουν τη διάγνωση. Τέλος, ένας ακόμη έμπειρος γιατρός έκανε διάγνωση για τις ίδιες εικόνες, αλλά αυτή τη φορά χωρίς κανένα περιορισμό χρόνου.

Οι πιο αποτελεσματικοί αλγόριθμοι ήταν όσοι έκαναν χρήση της «βαθιάς μάθησης», στην οποία ο υπολογιστής μαθαίνει να αναγνωρίζει το ζητούμενο έχοντας μάθει από προηγούμενα παραδείγματα.

Ο καλύτερος αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης, που ανακηρύχθηκε νικητής, ανίχνευσε τις μεταστάσεις εξίσου καλά με τον παθολόγο που εργάστηκε χωρίς χρονικούς περιορισμούς. Κατά μέσο όρο, τόσο ο αλγόριθμος όσο και ο έμπειρος γιατρός έκαναν 1,25 ψευδώς θετικές διαγνώσεις ανά 100 εικόνες.

Κατά μέσο όρο επίσης, οι επτά κορυφαίοι αλγόριθμοι απέδωσαν σημαντικά καλύτερα από τους 11 γιατρούς που αξιολόγησαν τις εικόνες των ασθενών στις ρεαλιστικές νοσοκομειακές συνθήκες υπό πίεση χρόνου.

«Για πρώτη φορά διαπιστώσαμε ότι ένας υπολογιστής είναι σε θέση να κάνει διάγνωση τόσο αποτελεσματικά όσο ένας παθολόγος. Συνεπώς ένας γιατρός με ένα τέτοιο αλγόριθμο στη διάθεσή του είναι σε καλύτερη θέση από ένα γιατρό χωρίς αλγόριθμο. Ο ασθενής λαμβάνει το αποτέλεσμα της βιοψίας πιο γρήγορα και ο αλγόριθμος βοηθά τους παθολόγους να κάνουν καλύτερες διαγνώσεις ακόμη και κάτω υπό πίεση χρόνου», σύμφωνα με τον Δρ Λάακ.

Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι τέτοιοι αλγόριθμοι θα είναι διαθέσιμοι σε λίγα χρόνια για κλινική χρήση και θα παράσχουν σημαντική βοήθεια στους γιατρούς για να κάνουν ακριβέστερες και ταχύτερες διαγνώσεις.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Κοβάσεβιτς: «Κανονικά στην Τουρκία η ρεβάνς με τη Φενέρ, δεν ανησυχούμε για την ασφάλεια»

Όσα είπε ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς για τη ρεβάνς με τη Φενέρμπαχτσε και την ασφάλεια στην Τουρκία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024