
«Κοινωνική σαπίλα» στο Κάσελ
Στο πλαίσιο της Documenta 14: Μαθαίνοντας από την Αθήνα, την Πέμπτη 7 και την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου θα γίνει η παγκόσμια πρώτη προβολή σε νέα αποκατεστημένη κόπια της ταινίας «Kοινωνική σαπίλα» (1932) του Στέλιου Τατασόπουλου. Η προβολή θα γίνει στην καρδιά της Documenta, το Κάσελ της Γερμανίας.
Στο πλαίσιο της Documenta 14: Μαθαίνοντας από την Αθήνα, την Πέμπτη 7 και την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου θα γίνει η παγκόσμια πρώτη προβολή σε νέα αποκατεστημένη κόπια της ταινίας «Kοινωνική σαπίλα» (1932) του Στέλιου Τατασόπουλου. Η προβολή θα γίνει στην καρδιά της Documenta, το Κάσελ της Γερμανίας.
Η σημαντικότητα αυτής της ταινίας βρίσκεται στο ότι θίγει για πρώτη φορά μυθοπλαστικά τη δεινή κατάσταση των άνεργων και φτωχών εργατικών πληθυσμών των αστικών κέντρων. Απεικονίζει συγχρόνως τους αγώνες για την οργάνωση της βιομηχανικής εργασίας σε συνδικάτα.
Στην ταινία ένας φτωχός φοιτητής του Πανεπιστημίου Αθηνών τον οποίο υποδύεται ο ίδιος ο Στέλιος Τατασόπουλος, αναγκάζεται να εγκαταλείψει τις σπουδές του λόγω οικονομικών δυσκολιών και βρίσκεται σε αναζήτηση εργασίας. Η πορεία του θα είναι τρομερά τραυματική και η φτώχια θα τον οδηγήσει στις γραμμές του προλεταριάτου, όπου θα γίνει καπνεργάτης προκειμένου να κερδίσει τα απαραίτητα προς το ζην.
Εκεί έρχεται αντιμέτωπος με την εκμετάλλευση των εργατών, συμβάλλει στην ίδρυση του συνδικάτου και ηγείται του αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη, αδιαφορώντας για τις ανηλεείς διώξεις της αστυνομίας. Φυλακίζεται και όταν βγαίνει απαρνείται το παρελθόν του και αποφασίζει να πολεμήσει την κοινωνική σαπίλα.
- Γραφήματα, χάρτες και απειλές προς το Ιράν – Ο Τραμπ έτοιμος να «πατήσει πυρηνικό κουμπί» μέσω Truth Social
- Στενά του Ορμούζ: Γιατί τα φορτηγά είναι «λύση ανάγκης» για τις ναυτιλιακές
- Λιθουανία: Συνετρίβη drone στην πόλη Ουτένα – «Πιθανόν ουκρανικό» λένε οι αρχές
- Κύπρος: Εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων στη Λεμεσό – «Οι θυσίες τους δεν θα σβήσουν ποτέ»
- Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν ζητά ισχυρότερες μονάδες πρώτης γραμμής για την αποτροπή πολέμου
- Τα πουλέν του Δημητριάδη και επικεφαλής του προπαγανδιστικού μηχανισμού της Ομάδας Αλήθειας ψηλά σε σταυρούς στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ




