Πρ. Παυλόπουλος: Να κρατήσουμε το αδάμαστο πνεύμα του Καζαντζάκη
«Σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς, όχι μόνο για τον τόπο μας αλλά για την Ευρώπη, για τον κόσμο ολόκληρο, αυτό που πρέπει να κρατήσουμε από το Νίκο Καζαντζάκη είναι το αδάμαστο πνεύμα του. Το πνεύμα που υπερασπίστηκε την ελευθερία» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την Κρήτη, στο πλαίσιο εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 60 χρόνων από το θάνατο του μεγάλου συγγραφέα.
«Σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς, όχι μόνο για τον τόπο μας αλλά για την Ευρώπη, για τον κόσμο ολόκληρο, αυτό που πρέπει να κρατήσουμε από το Νίκο Καζαντζάκη είναι το αδάμαστο πνεύμα του. Το πνεύμα που υπερασπίστηκε την ελευθερία. Και το πνεύμα που αναζήτησε διαρκώς την αλήθεια.
»Αυτές οι δύο έννοιες, αυτοί οι δύο αγώνες ταιριάζουν πολύ περισσότερο σήμερα, ακόμα και από την εποχή του Καζαντζάκη, στον άνθρωπο. Στον άνθρωπο που δοκιμάζεται. Φαντάζομαι ότι όλοι πρέπει να ξαναγυρίσουμε πάλι σε αυτά που είχε πει. Να τα σκεφθούμε με το σημερινό μάτι. Για να καταλάβουμε πώς ο Καζαντζάκης παραμένει επίκαιρος», τόνισε το Σάββατο από το Ηράκλειο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που επισκέπτεται την Ανατολική Κρήτη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που οργανώνει η Ελληνική Πολιτεία, η γενική γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και τοπικοί φορείς για τη συμπλήρωση 60 χρόνων από το θάνατο του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη και την ανακήρυξη του 2017 ως έτους Νίκου Καζαντζάκη.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος επισκέφθηκε το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη στο χωριό Μυρτιά του δήμου Αρχανών – Αστερουσίων και ξεναγήθηκε στους χώρους του.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, λίγο μετά την άφιξή του στο Ηράκλειο, κατέθεσε στέφανο στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη στο λόφο «Μαρτινέγκο», όπου και τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ιράν: Διαψεύδει δημοσιεύματα για «αποστολή μηνυμάτων» διαπραγμάτευσης στις ΗΠΑ
- Ιράν: Νέα άνοδος της τιμής του πετρελαίου κατά 2% στο άνοιγμα των ασιατικών αγορών
- Ιράν: Ο Ζελένσκι λέει ότι οι ΗΠΑ και άλλες χώρες του ζήτησαν βοήθεια για την αντιμετώπιση των ιρανικών drones
- Ιράν: Η Γερουσία αρνείται να περιορίσει τις εξουσίες του Τραμπ για τον πόλεμο
- Ισημερινός: Απελαύνει τον πρεσβευτή της Κούβας και τα υπόλοιπα μέλη της διπλωματικής αποστολής
- Στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου τα Τέμπη και το σκάνδαλο των υποκλοπών μετά τη δικαστική απόφαση

