Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
ΥΠΕΣ: Σχεδιάζει μείωση του κόστους των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου

ΥΠΕΣ: Σχεδιάζει μείωση του κόστους των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου

Στα 111 εκατ. ευρώ ανέρχεται το κόστος των εκλογικών διαδικασιών εντός του 2015 (εκλογές Ιανουαρίου, δημοψήφισμα Ιουλίου και εκλογές Σεπτεμβρίου) σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο σκοπεύει να περικόψει κυρίως από τις αποζημιώσεις εμπλεκομένων στις εκλογές της Κυριακής για να μειώσει το κόστος. Απεργία στις εκλογές εισηγείται η μεγαλύτερη παράταξη της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Μείωση του κόστους των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου επιδιώκει το υπουργείο Εσωτερικών, ώστε η τρίτη εκλογική διαδικασία στο τελευταίο οκτάμηνο να μην επιβαρύνει υπέρμετρα τη χώρα σε αυτή τη δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία που βιώνει.

Η περιστολή του κόστους αφορά κυρίως τη μείωση των αποζημιώσεων που λαμβάνουν οι εμπλεκόμενοι με τις εκλογές, μείωση που φτάνει ακόμα και στο 60%.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου, το κόστος των βουλευτικών εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου θα ανέλθει σε 33,2 εκατ. ευρώ. Το δημοψήφισμα είχε κοστίσει 26,7 εκατ. ευρώ, ενώ οι βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου 51,1 εκατ. ευρώ.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση,το μεγαλύτερο μέρος εξ αυτών αφορά το κόστος για την καταβολή πάσης φύσεως αποζημιώσεων, το οποίο θα ανέλθει σε 27 εκατ. ευρώ, έναντι 43,7 εκατ. ευρώ στις εκλογές του Ιανουαρίου και 22,8 εκατ. ευρώ στο δημοψήφισμα.

Το υπουργείο γνωστοποίησε τα στοιχεία αυτά με αφορμή αντιδράσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ σχετικά με τη μείωση της εκλογικής αποζημίωσης των δημοτικών υπαλλήλων και με τη μη εξόφληση της αποζημίωσης σε υπαλλήλους περίπου 60 δήμων που είχαν συμμετάσχει σε προγενέστερες εκλογικές αναμετρήσεις.

Για το θέμα υπήρξε συνάντηση την περασμένη Παρασκευή της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ με τον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Αντώνη Μανιτάκη και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Κώστα Πουλάκη.

Εισήγηση για απεργία στις εκλογές

Η Συνδικαλιστική Ανατροπή στους ΟΤΑ -η μεγαλύτερη παράταξη της ΠΟΕ-ΟΤΑ- εισηγείται στην Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας την κήρυξη 48ωρης απεργίας το προσεχές Σάββατο και την Κυριακή των εκλογών και αποχή από κάθε εργασία πέρα από το αντικείμενο εργασίας και το σύνηθες ωράριο που έχει να κάνει με την εκλογική διαδικασία. Η παράταξη κάνει λόγο για «άνιση, εξευτελιστική, αναξιοπρεπή μεταχείριση των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Απαντώντας το υπουργείο αναφέρει ότι η μείωση της εκλογικής αποζημίωσης των δημοτικών υπαλλήλων δεν θα είναι μεγαλύτερη από 15%, σημειώνοντας ότι η συγκρότηση ειδικών συνεργείων από υπαλλήλους των κεντρικών υπηρεσιών του κράτους, καθώς και των ΟΤΑ, για την αντιμετώπιση των αναγκών της εκλογικής διαδικασίας προβλέπεται από τη νομοθεσία για λόγους εξυπηρέτησης των ιδιαίτερων εκλογικών αναγκών και όχι για λόγους εισοδηματικής ενίσχυσης των υπαλλήλων.

Για τα προβλήματα με την καταβολή των αποζημιώσεων από προγενέστερες εκλογικές αναμετρήσεις, το υπουργείο τονίζει ότι έχει εξοφλήσει πλήρως τις υποχρεώσεις του και πλέον η διευθέτηση του ζητήματος αποτελεί αρμοδιότητα των οικείων δήμων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο