Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
ps. post
scriptum

Ούτε τα προσχήματα! Βούλωσαν τα αυτιά τους πολλά ΜΜΕ και δεν ακούν τι λέει ο «Φραπές». Ρωτάνε το Μαξίμου και σερβίρουν non paper

Προετοιμασία κυβέρνησης για την πολιτική διαχείριση της συμφωνίας

Προετοιμασία κυβέρνησης για την πολιτική διαχείριση της συμφωνίας

Με φόντο τις αναταράξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και τις προειδοποιητικές βολές από τους ΑΝΕΛ, οι κινήσεις τακτικής για την προετοιμασία του εδάφους και των διλημμάτων, ώστε να καταστεί πολιτικά διαχειρίσιμη η (εκκρεμούσα) συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους, έχουν ήδη αρχίσει να μελετώνται. Υπό εξέταση είναι η πρόταση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Με φόντο τις αναταράξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και τις προειδοποιητικές βολές από τους ΑΝΕΛ, οι κινήσεις τακτικής για την προετοιμασία του εδάφους και των διλημμάτων, ώστε να καταστεί πολιτικά διαχειρίσιμη η (εκκρεμούσα) συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους, έχουν ήδη αρχίσει να μελετώνται.

Όπως αναφέρει Το Βήμα, σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις και τις πρώτες δημόσιες εκφράσεις τους, η ομάδα περί τον πρωθυπουργό και ο Αλ. Τσίπρας προετοιμάζονται για κάποιους πολιτικούς ελιγμούς στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης.
Τα πρώτα στοιχεία της «στροφής» στην ρητορική έδωσε ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς, μιλώντας την Πέμπτη στο συνέδριο του Economist.
Με βάση αυτά, φαίνεται πως η κυβέρνηση επιλέγει τον όρο «λύση» αντί του «συμφωνία» και με αυτόν αναμένεται πως θα απευθυνθεί στο εσωτερικό του κόμματος και πιθανώς στο σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, με το σκεπτικό ότι έτσι θα επιτευχθεί συσπείρωση εν όψει των κοινοβουλευτικών και κομματικών διαδικασιών, στις οποίες θα κριθεί το περιεχόμενο της συμφωνίας.

«Οι εκλογές ήταν έκφραση του λαού μας. Η συμφωνία θα πρέπει να έχει τα χαρακτηριστικά αυτά, την μέριμνα για τη μείωση της εξυπηρέτησης του χρέους, την μέριμνα για αύξηση της απασχόλησης», ανέφερε ο κ. Παππάς στο συνέδριο του Economist και συμπλήρωσε: «Είμαστε βέβαιοι για επίτευξη μιας συμφωνίας που θα συνιστά λύση. Αναζητούμε λύση κι όχι συμφωνία. Αυτή θα ενσωματώνει πεδία διαφωνίας».

Σύμφωνα με Τα Νέα, το Μέγαρο Μαξίμου για να διέλθει τον κάβο της συμφωνίας εξετάζεται το σενάριο παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προκειμένου να επιβεβαιωθεί η πολιτική νομιμοποίησή της.

Η ιδέα έχει ξεκινήσει από ορισμένους βουλευτές που δυσκολεύονται να ψηφίσουν μέτρα και εισηγούνται την προοπτική της ανανέωσης της ψήφου εμπιστοσύνης, ούτως ώστε να λυθούν τα χέρια τους και αμέσως μετά να εγκρίνουν και τη συμφωνία με τους δανειστές που θα περάσει από τη Βουλή.

Ομως ήδη έχει αρχίσει να συζητείται και στο εσωτερικό του κόμματος και της κυβέρνησης ως μία διέξοδος που θα έβγαζε από τη δύσκολη θέση τον Αλέξη Τσίπρα, αφού έχοντας πάρει ψήφο εμπιστοσύνης επί της ουσίας θα διασφαλίσει την υπερψήφιση της συμφωνίας από τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο