Αννιώ Παυλοπούλου

Do
Να είσαι προνοητική
Πριν αρχίσεις τα ψώνια και τα μαγειρέματα επιβεβαίωσε με τους καλεσμένους σου τυχόν αλλεργίες αλλά και διατροφικές προτιμήσεις καθώς πολλοί πλέον ακολουθούν ένα ειδικό πρόγραμμα διατροφής –χωρίς γλουτένη, μόνο λαχανικά, όχι κόκκινο κρέας κτλ. Δεν χρειάζεται να μαγειρέψετε ξεχωριστά για τον καθένα, απλά να επιλέξετε ένα συγκεκριμένο μενού που θα τους ικανοποιήσει όλους.
Σωστή μοιρασιά
Μέχρι να αποκτήσεις την πείρα των μαμάδων μας, προτίμησε να επικεντρωθείς σε ένα βασικό, πραγματικά εντυπωσιακό πιάτο και συνοδεύσετε το με εύκολα στο σερβίρισμα ορεκτικά (τυριά, κριτσίνια, μπρουσκέτες, ντιπ) και φροντίστε το γλυκό σας να είναι έτοιμο από την προηγούμενη μέρα.
Χωροταξικά θέματα
Μην θυσιάσετε πρακτικό χώρο για χίλια δυο διακοσμητικά και βαζάκια με λουλούδια. Δώστε προτεραιότητα στην τοποθέτηση των πιατελών, των ποτηριών, των μπουκαλιών και όλων των υπόλοιπων απαραίτητων αξεσουάρ για το φαγητό ώστε οι καλεσμένοι σας να έχουν άμεση πρόσβαση σε αυτά. Και κυρίως, προνοήστε είτε καθίσετε σε τραπέζι είτε έχετε μπουφέ να υπάρχουν αρκετά καθίσματα για όλους.
Θυμηθείτε τις λεπτομέρειες
Όλη την εβδομάδα πριν το πάρτι να μην ξεχνάτε να έχετε μαζί σας ένα μπλοκάκι ώστε αν κάτι θυμηθείτε ή κάποιος σας δώσει μια ιδέα να την καταγράφατε για να μην την ξεχάσετε. Επίσης, για να αποφύγετε το κλασικό ερώτημα «μα ποιο είναι το ποτήρι μου;» προμηθευτείτε ένα ειδικό μαρκαδοράκι με το οποίο ο καθένας θα γράφει στο ποτήρι του το όνομα του.
Οργανωθείτε
Τσέκαρε δυο μέρες πριν τα διαθέσιμα κομμάτια από τα σερβίτσια σου ώστε αν δεν ανταποκρίνονται στον αριθμό των καλεσμένων να έχεις το χρόνο να συμπληρώσεις τα κενά. Κάνε και ένα «καταμερισμό ευθυνών» – ποια πιατέλα θα φιλοξενήσει τι -για να είσαι σίγουρη για το άψογο και επαρκές σέρβις.
Dont’s
Προς τα πάνω, όχι προς τα κάτω
Μην υποτιμάς την όρεξη των καλεσμένων σου. Το να πάρεις λιγότερα για να μην τα πετάξεις μετά είναι λάθος λογική. Καλύτερα να υπάρχουν περισσότερα ώστε όλοι να είναι χορτασμένοι και αν κάτι περισσέψει δεν χρειάζεται να το πετάξεις. Μπορείς να το αξιοποιήσεις άλλη φορά –ειδικά τα ποτά. Αλλά και με το κρέας, για παράδειγμα. Γιατί να μην φτιάξεις ένα ωραίο σάντουιτς την επόμενη ημέρα;
Προσπάθεια εντυπωσιασμού
Αν δεν έχεις μαγειρικό ταλέντο είναι σαφώς καλύτερο να αρκεστείς στα απλά και να βάλεις εκεί όλη σου την τέχνη. Όλοι εκτιμούν ένα πεντανόστιμο ρολό κοτόπουλο ή ένα λαχταριστό σουφλέ από ένα αποτυχημένο σπετζοφάι. Και μην ξεχνάς ότι το νόημα είναι να περάσεις όμορφα με τους καλεσμένους σου και όχι να είσαι όλη την ώρα στην κουζίνα.
Άνεση κινήσεων
Μην παραφορτώνεις το χώρο με κηροπήγια και τεράστιες ανθοδέσμες γιατί το μόνο που καταφέρνετε είναι να αγχώνεις τους καλεσμένους σου και να φοβούνται μην κουνηθούν και κάνουν καμιά ζημιά. Και επίσης, δεν πειράζει αν μια μέρα περπατήσει και κάποιος με τα παπούτσια στο παρκέ σου. Μην τους βάλεις να κυκλοφορούν με τις κάλτσες τους ανθρώπους. Ψυχραιμία.
Όχι δήθεν ανωτερότητες
Αν η μητέρα σου ή μια φίλη σου προσφερθούν να βοηθήσουν, μην το παίξεις δύσκολη. Εννοείται και πως θα δεχθείς. Δεν είσαι χταπόδι να τα προλαβαίνεις όλα. Απλά περιορίσου σε λίγα plus χέρια γιατί αν είστε 15 άνθρωποι στην κουζίνα μάλλον θα γίνει χαμός. Προτίμησε τους πιο κοντινούς σου που μπορείς να συνεννοηθείς.
Βγάλε τα καλά σου
Σε καταλαβαίνουμε ότι φοβάσαι μην σπάσει το καλό σερβίτσιο σου –και τότε τι το αγόρασες αν δεν το δείχνεις;! – και ότι βαριέσαι να πλένεις μετά αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα βγάλεις πρόχειρα χάρτινα και πλαστικά σερβίτσια. Εξαίρεση μπορεί να γίνει αν πρόκειται για χαλαρό πάρτι σε κήπο ή βεράντα όπου και πάλι καλό είναι να επιλέξεις αυτά που έχουν ξεχωριστά μοτίβα, όπως αυτά της εταιρείας Talking Tables.

gamos.gr