Το αεροσκάφος της AirAsia «ανέπτυξε υπερβολική ταχύτητα» πριν συντριβεί
Ο υπουργός Μεταφορών της Ινδονησίας δήλωσε την Τρίτη ότι το αεροσκάφος της AirAsia που συνετρίβη και κατέληξε στην θάλασσα με 162 επιβαίνοντες την 28η Δεκεμβρίου είχε αναπτύξει υπερβολική ταχύτητα και κατόπιν υπέστη απώλεια στήριξης, προτού συντριβεί. Η ταχύτητα ανόδου του αεροσκάφους είχε φθάσει τα 6.000 πόδια ανά λεπτό (2.000 μέτρα/λεπτό) ανέφερε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι αυτό είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστο για επιβατικό αεροσκάφος.
Ο υπουργός Μεταφορών της Ινδονησίας δήλωσε την Τρίτη ότι το αεροσκάφος της AirAsia που συνετρίβη και κατέληξε στην θάλασσα με 162 επιβαίνοντες την 28η Δεκεμβρίου είχε αναπτύξει υπερβολική ταχύτητα και κατόπιν υπέστη απώλεια στήριξης, προτού συντριβεί.
«Τα τελευταία λεπτά, το αεροσκάφος εκινείτο με μεγαλύτερη από τα φυσιολογικά όρια ταχύτητα» δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Ιγκνάσιους Τζονάν στους δημοσιογράφους, επικαλούμενος τα δεδομένα από τα ραντάρ.
«Ξαφνικά [το αεροσκάφος] ξεπέρασε το όριο ταχύτητας στο οποίο μπορούσε να φθάσει. Κατόπιν υπέστη απώλεια στήριξης» ανέφερε ο υπουργός.
Σε ομιλία που εκφώνησε νωρίτερα στο Κοινοβούλιο της Ινδονησίας, ο Τζονάν ανέφερε ότι η ταχύτητα ανόδου του αεροσκάφους είχε φθάσει τα «6.000 πόδια ανά λεπτό» (2.000 μέτρα/λεπτό), υπογραμμίζοντας ότι αυτό είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστο για επιβατικό αεροσκάφος.
«Πιστεύω ότι είναι σπάνιο ακόμα και η ταχύτητα ανόδου ενός μαχητικού αεροσκάφους να φτάσει τα 6.000 πόδια/ λεπτό» τόνισε.
Κατά τη διάρκεια της πτήσης QZ8501 από τη Σουραμπάγια στη Σιγκαπούρη, ο πιλότος ζήτησε να πετάξει σε μεγαλύτερο ύψος προκειμένου να αποφύγει επικίνδυνες νεφώσεις, όμως δεν έλαβε άμεσα θετική απάντηση καθώς η κυκλοφορία ήταν αυξημένη στον συγκεκριμένο αεροδιάδρομο. Λίγο μετά το αεροσκάφος συνετρίβη στην θάλασσα.
Οι ερευνητές της Εθνικής Επιτροπής Ασφαλείας των Μεταφορών άκουσαν τις συνομιλίες μεταξύ των πιλότων και του πύργου ελέγχου που έχουν καταγραφεί στον καταγραφέα συνομιλιών πιλοτηρίου (το ένα από τα λεγόμενα «μαύρα κουτιά», το δεύτερο περιέχει δεδομένα για τις παραμέτρους της πτήσης), ωστόσο αρνήθηκαν την Τρίτη να αποκαλύψουν λεπτομέρειες για τους διαλόγους και περιορίστηκαν να πουν ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη περί τρομοκρατικής ενέργειας.
Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ινδονησίας είχε εκτιμήσει σε έκθεσή της η οποία δημοσιοποιήθηκε στις αρχές Ιανουαρίου ότι οι καιρικές συνθήκες έπαιξαν πιθανόν σημαντικό ρόλο στο δυστύχημα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Τι αναφέρει το φύλλο αγώνα στο Παναθηναϊκός – Φενέρμπαχτσε για τη σύρραξη (vids)
- Αναστάσης Παπαληγούρας: Με την ελληνική σημαία το φέρετρο – Παρών Σαμαράς, Καραμανλής στο τελευταίο αντίο
- Απόκριες: Σε ποια καρναβάλια στην Αθήνα μπορείτε να γιορτάσετε το Σαββατοκύριακο
- Λόρα: «Μίλησε» το κινητό της – Εξέπεμψε στίγμα από το Βερολίνο για πρώτη φορά μετά τη φυγή της
- Αυτοκίνητο πήρε φωτιά εν κινήσει στην Αθηνών – Κορίνθου στο ύψος των Αγίων Θεοδώρων
- Αγρότες: Αποχωρούν από το Σύνταγμα τα τρακτέρ εν μέσω επευφημιών
- Ισραηλινά ΜΜΕ: «Οι παίκτες της Χάποελ ζήτησαν την απομάκρυνση του Ιτούδη»
- Εκτός λειτουργίας ο Οδοντωτός – Ποια δρομολόγια δεν θα πραγματοποιηθούν
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 14.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/david-billings-__I-gX-cnd8-unsplash-1-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442