Δεν παραιτείται ο κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ παρά τις διαδηλώσεις
Ο κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ, ο Λεούνγκ Τσουν-Γινγκ υπογράμμισε ότι δεν θα παραιτηθεί, ενώ κατηγόρησε τους φοιτητές που συμμετέχουν στις φιλοδημοκρατικές διαδηλώσεις ότι το κίνημά τους είναι «εκτός ελέγχου» στη διάρκεια συνέντευξής του που μεταδόθηκε την Κυριακή.
Ο κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ, ο Λεούνγκ Τσουν-Γινγκ υπογράμμισε ότι δεν θα παραιτηθεί, ενώ κατηγόρησε τους φοιτητές που συμμετέχουν στις φιλοδημοκρατικές διαδηλώσεις ότι το κίνημά τους είναι «εκτός ελέγχου».
Στη διάρκεια συνέντευξής του που μεταδόθηκε την Κυριακή, ο Λεούνγκ είπε ότι ο αποκλεισμός κεντρικών σημείων του Χονγκ Κονγκ, που πλέον εισέρχεται στην τρίτη του εβδομάδα, δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον.
Στη συνέντευξή του στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, ο Λέουνγκ σημείωσε ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για διάλογο με τους επικεφαλής των φοιτητών, όμως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο χρήσης «της ελάχιστης δυνατής βίας» για να εκδιωχθούν οι καταληψίες από τους δρόμους.
Οι τελευταίες εβδομάδες «απέδειξαν ότι ένα μαζικό κίνημα είναι εύκολο να ξεκινήσει, όμως δύσκολο να σταματήσει», σημείωσε. «Και κανείς δεν μπορεί να ορίσει την κατεύθυνση και τον ρυθμό του κινήματος. Πλέον είναι ένα κίνημα εκτός ελέγχου», υπογράμμισε.
Εκατοντάδες άνθρωποι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και σήμερα, Κυριακή, με περίπου 200 σκηνές να έχουν στηθεί στον πιο εμπορικό δρόμο του Χονγκ Κονγκ που οδηγεί στην οικονομική συνοικία Σέντραλ. Παράλληλα αρκετοί διαδηλωτές παρέμειναν στη διάρκεια της νύχτας έξω από το κτίριο της έδρας της κυβέρνησης και σε τουλάχιστον δύο ακόμη σημεία.
Οι διαδηλωτές ζητούν τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών για τον κυβερνήτη της πρώην βρετανικής αποικίας το 2017. Μολονότι η Κίνα δέχθηκε να θεσπίσει την καθολική ψηφοφορία στις επόμενες εκλογές, εννοεί να διατηρήσει τον έλεγχο των υποψηφιοτήτων, μια πρόταση απαράδεκτη για τους διαδηλωτές που από τις 28 Σεπτεμβρίου έχουν βγει στους δρόμους κατά δεκάδες χιλιάδες.
Στη συνέντευξη ο Λέουνγκ είπε ότι οι πιθανότητες το Πεκίνο να αλλάξει στάση είναι «μηδενικές».
Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ θα συνεχίσει τις προσπάθειές της να πείσει τους διαδηλωτές να εγκαταλείψουν τους δρόμους και θα αποφύγει τη χρήση βίας, αν αυτό είναι δυνατό, πρόσθεσε ο κυβερνήτης.
Ο επικεφαλής των φοιτητών Λέστερ Σουμ δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό RTHK ότι απέστειλε μια ανοικτή επιστολή στον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ με την οποία επιθυμεί να του δείξει ότι οι διαδηλώσεις είναι «ένα ειρηνικό, δημοκρατικό κίνημα» και όχι ένα επαναστατικό.
Στην επιστολή που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα ο Σουμ ζητεί «ένα δημοκρατικό σύστημα που θα προσφέρει ίσα δικαιώματα», αλλά και «τα προβλήματα του Χονγκ Κονγκ να επιλύονται στο Χονγκ Κονγκ» χωρίς την παρέμβαση του Πεκίνου.
«Το κίνημα Occupy Central σήμερα στο Χονγκ Κονγκ σίγουρα δεν είναι […] μια επανάσταση, αλλά μάλλον ένα κίνημα για τη δημοκρατία», υπογραμμίζει στην επιστολή του.
Ο Σουμ πρόσθεσε ότι οι διαμαρτυρίες ενδέχεται να κλιμακωθούν και πάλι, αν η κυβέρνηση αρνηθεί να ξεκινήσει διάλογο για τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις.
Η επικεφαλής της κυβέρνησης Κάρι Λαμ ανέβαλε τις συνομιλίες όταν οι ηγέτες των διαδηλωτών κάλεσαν σε μια κινητοποίηση για να αυξηθεί η πίεση προς τις αρχές.
Το Σάββατο το RTHK επικαλούμενο μια εκτελεστική σύμβουλο του Χονγκ Κονγκ, την Ρετζίνα Ιπ, μετέδωσε ότι οι συνομιλίες ενδέχεται να πραγματοποιηθούν αυτή την εβδομάδα.
«Άκουσα επίσης από την επικεφαλής της κυβέρνησης (Λαμ) ότι γίνονται προσπάθειες, αν και μέσω μεσολαβητών, για την επανάληψη των συνομιλιών, για την επανέναρξη των συνομιλιών, οπότε δεν έχουν χαθεί όλα», είπε η Ιπ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
- Γεμάτες με τοξικές στρατιωτικές βάσεις οι ΗΠΑ – Χιλιάδες στρατιωτικοί μολυσμένοι
- Στρατιωτικές δαπάνες: η νέα πραγματικότητα της ΕΕ
- Η Σίλικον Βάλλεϋ πίσω από τα επεκτατικά σχέδια του Τραμπ στη Γροιλανδία;
- Η Richemont «λάμπει» ξανά με εκτόξευση των πωλήσεων από Cartier και Van Cleef
- Οι δυνάμεις ασφαλείας στην Αϊτή διεξάγουν εκστρατεία κατά των συμμοριών και καταστρέφουν κρησφύγετα
- Ο Τραμπ θέλει 1 δισ. δολάρια από κάθε κράτος για να γίνει μέλος στο Συμβούλιο Ειρήνης
- Γιατί ο Τραμπ στρέφεται κατά της JP Morgan;
- Καταζητούμενος από το Top 10 του FBI συνελήφθη στο Μεξικό
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 18.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/spenser-sembrat-i607NbWkXow-unsplash-315x220.jpg)
























![Χάος στη Γουατεμάλα – Μέλη συμμορίας κρατούν ομήρους 46 φρουρούς σε 3 φυλακές [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/guatemala-prison-315x220.jpg)






























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442