
Η μάχη για «κουκιά» και ευρώ
Ο προεκλογικός αγώνας για τις ευρωεκλογές δεν προκάλεσε ρίγη συγκίνησης. Αλλά είναι μια καλή ευκαιρία για να γεμίσουν τα κομματικά ταμεία με χρηματική βοήθεια από το δημόσιο και το Ευρωκοινοβούλιο.

«Η Ευρώπη έχει το κόστος της» είπε σε προεκλογική συγκέντρωση ο επικεφαλής υποψήφιος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Ντέιβιντ Μακ Αλιστερ. Αλλά ποιο ακριβώς είναι αυτό; «Οι προσδοκίες είναι μεγάλες, γιατί μας είπαν ότι φέτος οι εκλογές θα είχαν περισσότερη ένταση, επειδή υπάρχουν επικεφαλής υποψήφιοι», θυμίζει η Κριστίνα Χολτς – Μπάχα, επικοινωνιολόγος, ειδικευμένη στις προεκλογικές καμπάνιες.
Άτονος προεκλογικός αγώνας
Όμως οι αφίσες στους δρόμους και τα προεκλογικά σποτ στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο παραπέμπουν στην πεποίθηση ότι το κόστος του προεκλογικού αγώνα στις ευρωεκλογές δεν είναι μεγάλο.
«Μπορεί να το διαπιστώσει κανείς από το γεγονός ότι τα μεγάλα κόμματα παρά το ότι τους αναλογεί περισσότερος διαφημιστικός χώρος, έφτιαξαν ένα μόνο σποτ που εκπέμπεται οκτώ φορές ανά δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό» παρατηρεί η Χολτς – Μπαχά.
«Ακόμη και τα σποτάκια δεν φτιάχτηκαν με πολύ κόπο. Έχω την αίσθηση ότι δεν υπάρχει διαφορά από προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Τα κόμματα δεν κοπιάζουν και δεν κάνουν μεγάλες προεκλογικές συγκεντρώσεις», λέει η ίδια, αφήνοντας να φανεί η απογοήτευσή της.
Υπάρχει όμως γι’ αυτό λόγος: οι βουλευτικές εκλογές απέχουν μόλις μερικούς μήνες, τα χρήματα έχουν ξοδευτεί και τώρα τα κόμματα θα πρέπει να ξανακάνουν προεκλογική εκστρατεία για εκλογές δευτερεύουσας σημασίας.
Διαφορά ανάμεσα στις εθνικές και τις ευρωπαϊκές εκλογές
«Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) έχει επενδύσει 10 δισ. ευρώ στον προεκλογικό αγώνα για τις ευρωεκλογές, έχουν ενοικιαστεί 15.000 μεγάλοι διαφημιστικοί χώρoι, έχουν γίνει 150 τηλεοπτικά και 1700 ραδιοφωνικά σπότ και 17 μεγάλες συγκεντρώσεις με τον επικεφαλής υποψήφιο Μάρτιν Σουλτς», μας πληροφορεί ο Ντίτμαρ Νιτάν, ταμίας του κόμματος, ο οποίος τονίζει: «Για το SPD οι ευρωεκλογές έχουν μεγάλη αξία».
Ωστόσο, αν συγκρίνει κανείς το κόστος των ευρωεκλογών με τον προϋπολογισμό προηγούμενων βουλευτικών εκλογών προκύπτει άλλη εικόνα: τα 10 εκατομ. δεν είναι τίποτα μπροστά στα 23 εκατομ. για την προεκλογική καμπάνια του υποψήφιου σοσιαλδημοκράτη για την καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ.
Το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα δεν θέλησε να αποκαλύψει το δικό του προϋπολογισμό. Σύμφωνα με εκτιμήσεις το κόστος υπολογίζεται επίσης στα 10 εκατομ., ενώ στις βουλευτικές ο προεκλογικός αγώνας της Άγκελα Μέρκελ κόστισε 20 εκατομ. ευρώ. Οι Πράσινοι διαχειρίζονται ποσό 1,6 εκατομ. ευρώ για τις ευρωεκλογές, και το γερμανικό κόμμα «Η Αριστερά» 3 εκατομ.
Κάτι σαν «μπίζνες» για τα μικρά κόμματα
«Ωστόσο για τα κόμματα οι ευρωεκλογές αποτελούν σημαντικό κομμάτι για την χρηματοδότησή τους», λέει ο Ματίας Βάρνεκε από τον Σύνδεσμο Φορολογουμένων. «Για κάθε ψήφο τα κόμματα παίρνουν ένα ποσό ετησίως από το δημόσιο κορβανά. Αυτό το μπόνους είναι το ίδιο, όπως και για τις τοπικές ή εθνικές εκλογές. Από 4 εκατομ. ψήφους και πάνω η κάθε ψήφος ‘κοστίζει’ 85 σεντς, για όλες τις άλλες 70 σεντς».
Υπάρχει ένα συγκεκριμένο σύστημα συνυπολογισμού της χρηματοδότησης με την εισφορά των μελών. Για παράδειγμα, στις ευρωεκλογές του 2009 το SPD έλαβε 5.472.566 ψήφους. Το μπόνους ανέρχεται στα 85 σεντς ανά ψήφο, που αντιστοιχεί σε 4.651.681 ευρώ. Εάν το υπολογίσουμε για μια ολόκληρη ευρωπαϊκή κοινοβουλευτική θητεία προκύπτουν 23 εκ. ευρώ συν το μπόνους από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Για τις φετινές ευρωεκλογές το SPD επένδυσε 10 εκ. και της μένει ένα πολύ σεβαστό ποσό.
Με την κατάργηση του ορίου του 3%, που χρειάζεται ένα κόμμα για να εκπροσωπηθεί στην Ευρωβουλή αξίζει οικονομικά και για μικρότερα η συμμετοχή τους σε προεκλογική εκστρατεία, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το 2004 χρηματοδοτεί με ένα ποσό ύψους 30 εκατομ. ευρώ τα κόμματα αυτά, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Φορολογουμένων.
Ο Ματίας Βάρνεκε έχει μια επιθυμία: «περισσότερη λιτότητα στα κόμματα και λιγότερη εξάρτηση από τους φορολογούμενους».
Sabrine Pabst / Ειρήνη Αναστασοπούλου
Υπεύθ. Σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη
Deutsche Welle
- Μπιενάλε Βενετίας 2026: Οι συμμετοχές μέχρι στιγμής – Με τον Ανδρέα Αγγελιδάκη θα δώσει το παρών η Ελλάδα
- Αλέξης Γρηγορόπουλος: Λουλούδια στο σημείο που δολοφονήθηκε στα Εξάρχεια
- Φοροδιαφυγή: AI και ψηφιακούς ελέγχους επιστρατεύει η ΑΑΔΕ
- Χανιά: Νεκρός αθλητής μπάσκετ με αμαξίδιο σε τροχαίο στη Σούδα
- To NBA γλιστράει στον… λάθος δρόμο με τα νέα λαμπερά παρκέ του
- «HOTΕΛ ΕΛVIRA»: Συγκλονιστικές εξελίξεις στο αποψινό επεισόδιο στο MEGA
- Netflix: Αλλάζει το τοπίο στην ψυχαγωγία – Τι σημαίνει η εξαγορά της Warner
- Athens Airport Soars as Luxury Travel Rebounds
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 06.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-eser-tokas-54876734-25854069-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442