Τρίτη 09 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Συναγερμός στον ΟΗΕ για τους αποκλεισμένους από τις μάχες στη Συρία

Συναγερμός στον ΟΗΕ για τους αποκλεισμένους από τις μάχες στη Συρία

Η επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, Βάλερι Έιμος, εξέφρασε τη βαθιά της ανησυχία για τις κοινότητες που βρίσκονται αποκλεισμένες στη Συρία, εξαιτίας των μαχών ανάμεσα σε αντάρτες και κυβερνητικές δυνάμεις. «Η κατάσταση γίνεται χειρότερη μέρα με τη μέρα» λέει η ίδια, τονίζοντας ότι πολλοί που έχουν αποκλειστεί από τις μάχες κινδυνεύουν να πεθάνουν από ασιτία. Στο Παρίσι πραγματοποιείται η Σύνοδος των Φίλων της Συρίας.

Η επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, Βάλερι Έιμος, εξέφρασε τη βαθιά της ανησυχία για τις κοινότητες που βρίσκονται αποκλεισμένες στη Συρία, εξαιτίας των μαχών ανάμεσα σε αντάρτες και κυβερνητικές δυνάμεις.

Μιλώντας στο BBC, η Βάλερι Έιμος δήλωσε ότι έχει ακούσει πληροφορίες για ανθρώπους που κοντεύουν να πεθάνουν από ασιτία, ακόμα και στην πρωτεύουσα, Δαμασκό.

Η βαρόνη Έιμος, η οποία βρίσκεται στη Συρία, είπε ότι ζήτησε από την κυβέρνηση να εξασφαλίσει ανθρωπιστική πρόσβαση στους πληγέντες.

Πρόσθεσε ότι η κατάσταση στη χώρα χειροτερεύει μέρα με τη μέρα και ότι η ίδια έχει ακούσει φρικιαστικές ιστορίες για ανθρώπους που υποφέρουν.

Έκθεση του ΟΗΕ στα τέλη Δεκέμβρη ανέφερε ότι τουλάχιστον 250.000 Σύροι βρίσκονται αποκλεισμένοι σε περιοχές που βρίσκονται υπό πολιορκία ή σε περιοχές όπου η πρόσβαση είναι δύσκολη.

Σύνοδος των Φίλων της Συρίας

Εν τω μεταξύ, ξεκίνησε στο Παρίσι η σύνοδος των χωρών που υποστηρίζουν τον Συριακό Εθνικό Συνασπισμό, τον κύριο συνασπισμό της συριακής αντιπολίτευσης, παρουσία του προέδρου του Συνασπισμού Άχμαντ Τζάρμπα.

Η σύνοδος αυτή έχει στόχο να συζητηθεί η συμμετοχή, η οποία παραμένει αβέβαιη, της συριακής αντιπολίτευσης στην ειρηνευτική διάσκεψη για την Συρία που θα ξεκινήσει στις 22 Ιανουαρίου στην Ελβετία -γνωστή ως Γενεύη 2.

Η σύνοδος των Φίλων της Συρίας πραγματοποιείται με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών 11 χωρών (Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Αίγυπτος, Ιορδανία, ΗΠΑ, Τουρκία).

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι αναμένεται να μετάσχει στη σύνοδο λίγο αργότερα την Κυριακή. Νωρίς το απόγευμα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα μια τελική ανακοίνωση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 09 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο