Στο αίμα δεκάδων προσκυνητών βάφτηκε η σιιτική γιορτή της Ασούρα στο Ιράκ
Στο πένθος βυθίστηκε το Ιράκ μετά το νέο κύμα επιθέσεων που οδήγησε στο θάνατο 40 σιίτες μουσουλμάνους κατά τη διάρκεια του εορτασμού της Ασούρα, της μεγαλύτερη θρησκευτική γιορτή των σιιτών, την οποία βρίσκεται συχνά στο στόχαστρο σουνιτών οργανώσεων που διασυνδέονται με την Αλ Κάιντα. Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας στην ιερή σιιτική πόλη Κερμπάλα, όπου αναμένεται να συρρεύσουν δύο εκατ. πιστοί κατά τις δεκαήμερες θρησκευτικές εκδηλώσεις.
Στο πένθος βυθίστηκε το Ιράκ μετά το νέο κύμα επιθέσεων που οδήγησε στο θάνατο 40 σιίτες μουσουλμάνους κατά τη διάρκεια του εορτασμού της Ασούρα, της μεγαλύτερη θρησκευτική γιορτή των σιιτών, την οποία βρίσκεται συχνά στο στόχαστρο σουνιτών οργανώσεων που διασυνδέονται με την Αλ Κάιντα.
Καμικάζι που πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος εν μέσω θρησκευτικής πομπής σιιτών πιστών προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 30 ανθρώπων και τον τραυματισμό 67 στην ανατολική πόλη αλ-Σαντίγια της επαρχίας Ντιγιάλα, βορείως της Βαγδάτης, σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας και ιατρικές πηγές.
Λίγες ώρες νωρίτερα εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε δύο επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα στην περιοχή Χαφρίγια, νοτίως της Βαγδάτης, όπου πιστοί είχαν συγκεντρωθεί μέσα σε μια σκηνή.
Στην βόρεια πόλη Κιρκούκ, μια διπλή επίθεση εναντίον σιιτών προκάλεσε τον τραυματισμό πέντε ανθρώπων, σύμφωνα με ιατρικές και αστυνομικές πηγές.
Οι εορτασμοί της Ασούρα συνοδεύονται συχνά στο Ιράκ από επιθέσεις που πραγματοποιούν ακραίες σουνιτικές οργανώσεις που έχουν διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα καθώς θεωρούν «άπιστους» τους σιίτες, οι οποίοι αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού του Ιράκ.
Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας λήφθηκαν φέτος με τουλάχιστον 35.000 στρατιώτες και αστυνομικούς να έχουν αναπτυχθεί γύρω από την ιερή σιιτική πόλη Κερμπάλα και τις αρχές ασφαλείας να έχουν αποκλείσει διάφορα σημεία της, ώστε να εμποδίζουν την είσοδο των αυτοκινήτων στην πόλη που βρίσκεται περί τα εκατό μέτρα νοτιοδυτικά της Βαγδάτης, κι ενώ ελικόπτερα πραγματοποιούν περιπολίες πάνω από αυτήν.
Σύμφωνα με τις αρχές της ιρακινής περιφέρειας, δύο εκατομμύρια πιστοί, εκ των οποίων 200.000 έχουν φθάσει από το εξωτερικό, θα επισκεφθούν την Κερμπάλα κατά τις δεκαήμερες θρησκευτικές εκδηλώσεις και όλα τα ξενοδοχεία της πόλης έχουν πληρότητα.
Μετά την 14η Νοεμβρίου, οι πιστοί θα συνεχίσουν να επισκέπτονται την πόλη αυτή για το Αρμπάιν, το 40ήμερο πένθος μετά την Ασούρα.
Τους τελευταίους μήνες οι επιθέσεις έχουν ενταχθεί στο Ιράκ παρά την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας και τις επιχειρήσεις κατά των ανταρτών. Τουλάχιστον 5.600 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις αρχές του έτους, μεταξύ τους 964 τον Οκτώβριο, τον πιο αιματηρό μήνα μετά τον Απρίλιο του 2008.
Ο πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι ζήτησε στις αρχές Νοεμβρίου από την Ουάσινγκτον μεγαλύτερη συνεργασία για την καταπολέμηση της εξέγερσης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό
- Το «διάβασμα» του Μαρτίνεθ και η… πολυφωνία στην επίθεση – Έτσι έφυγε με το διπλό από το ΟΑΚΑ η Βαλένθια (vids)
- Συντάξεις: Στις 19 Δεκεμβρίου οι πρώτες καταβολές
- Σεισμός 4,3 Ρίχτερ ανοιχτά του Γερολιμένα Λακωνίας τα ξημερώματα
- Φέτα: Φόβοι για έλλειψη λόγω ευλογιάς προβάτων – Τι «είδε» το BBC
- Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον ΟΦΗ για την 7η συνεχόμενη νίκη στη Super League
- Αρκάς: Η καλημέρα του Σαββάτου με ευχές για τον Άγιο Νικόλαο που γιορτάζει σήμερα
- Φυστίκια: Το σνακ που κάνει καλό στη μνήμη
- Εορταστικό ωράριο: Πρεμιέρα κάνει την Πέμπτη – Τι πρέπει να γνωρίζετε
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 06.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-eser-tokas-54876734-25854069-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442