Σε αναθεώρηση των σχέσεών της με την Αίγυπτο προχωρά η ΕΕ
Σε «επείγουσα αναθεώρηση» των σχέσεών της με την Αίγυπτο θα προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τις προσεχείς ημέρες, εκφράζοντας παράλληλα έντονη ανησυχία για την κλιμάκωση της βίας τις τελευταίες ημέρες και καλώντας όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν κάθε ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης.
Σε «επείγουσα αναθεώρηση» των σχέσεών της με την Αίγυπτο θα προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τις προσεχείς ημέρες, εκφράζοντας παράλληλα έντονη ανησυχία για την κλιμάκωση της βίας τις τελευταίες ημέρες και καλώντας όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν κάθε ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης.
Σε ανακοίνωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, εκφράζεται ανησυχία για την αιματοχυσία, την εγκατάλειψη των πολιτικών διαδικασιών και την υιοθέτηση της συγκρουσιακής λογικής. «Αυτός ο δρόμος δεν θα είναι επιτυχής. Είναι κρίσιμο η βία να σταματήσει αμέσως» αναφέρει η ανακοίνωση.
Violence in #Egypt must end immediately. No alternative to dialogue. EU will review relations http://t.co/lRG1sflaex
— Herman Van Rompuy (@euHvR) August 18, 2013
«Η Αίγυπτος είναι σημαντικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μοιραζόμαστε συμφέροντα και την ευθύνη για την επικράτηση της ειρήνης και της σταθερότητας σε μία στρατηγικής σημασίας περιοχή. Η περαιτέρω κλιμάκωση πρέπει να αποφευχθεί. Θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες και για την Αίγυπτο και για την ευρύτερη γειτονιά της» προστίθεται.
Η ΕΕ καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Αίγυπτο να δεσμευτούν για το δημοκρατικό μέλλον της χώρας και να συμβάλουν στην πολιτική διαδικασία που θα οδηγήσει σε εκλογές και την εγκαθίδρυση μίας πολιτικής κυβέρνησης. «Ο αιγυπτιακός στρατός πρέπει να σεβαστεί και να στηρίξει αυτήν την πολιτική διαδικασία» υπογραμμίζεται.
Στην ανακοίνωση τονίζεται επίσης « η ιδιαίτερη ευθύνη των μεταβατικών Αρχών και του στρατού για την παύση της βίας» και ότι οι «βία και οι σκοτωμοί δεν είναι ούτε δικαιολογημένοι ούτε μπορούν να γίνουν ανεκτοί». «Τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να γίνουν σεβαστά. Οι πολιτικοί κρατούμενοι πρέπει να απελευθερωθούν» συμπληρώνει η ανακοίνωση.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Η Ίντερ σε μεταβατική σεζόν: Τα πέντε «καυτά» συμβόλαια και το σχέδιο του Κίβου
- Κορινθία: Δύο νεκροί σε τροχαίο – Αυτοκίνητο καρφώθηκε σε σπίτι
- Καταγγελία ΠΑΣΟΚ: Η ΔΕΗ απαγορεύει την επίσκεψη Ανδρουλάκη στις εγκαταστάσεις της Πτολεμαΐδας
- Οι ΗΠΑ μόνη χώρα του κόσμου εκτός της Συνθήκης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή
- Μπαρτζώκας: «Πολύ αξιόλογο το ρόστερ μας, αλλά οι τίτλοι θέλουν δουλειά»
- Νταϊάν Κίτον: Η συγκινητική αφιέρωση – τατουάζ που έκανε η φίλη της Σάρα Πόλσον για εκείνη
- Κατρίνης: Θεσπίζεται δαιδαλώδες και αδιαφανές σύστημα κρίσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις
- MEGA Γεγονότα: Ρεκόρ σεζόν την Τετάρτη 7 Ιανουαρίου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 08.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/bent-hertema-HuhBWIfw4Kg-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442