Συνεχίζονται οι προσπάθειες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στη Σαντορίνη μετά το μπλακ-άουτ της Τρίτης. Οι γεννήτριες, που έφτασαν στο νησί με το αρματαγωγό «Χίος», μεταφέρονται στον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής, ώστε να τεθούν σε λειτουργία το βράδυ. Μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5 ο δήμαρχος Ν.Ζώρζος τόνισε ότι η ΔΕΗ θα πρέπει να τοποθετήσει εφεδρείες ώστε να μην δημιουργηθεί παρόμοιο πρόβλημα στο μέλλον.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση ενίσχυσης του ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού της Σαντορίνης, με τη διαδικασία αποκατάστασης της λειτουργίας των τοπικών μονάδων παραγωγής αλλά και με τη μεταφορά γεννητριών στο νησί.
Η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι στις 3 το μεσημέρι της Τετάρτης τέθηκαν σε λειτουργία επιπλέον πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής του σταθμού παραγωγής στη Θήρα, συνολικής ισχύος περίπου 11.5 MW. Έτσι, η συνολική διαθέσιμη ισχύς του σταθμού, αυτή τη στιγμή, ανέρχεται σε 22 MW.
Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, κατέπλευσαν στο λιμάνι της Θήρας τόσο το αρματαγωγό «Χίος» όσο και το εμπορικό πλοίο «Δήλος», τα οποία μεταφέρουν ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη συνολικής ισχύος 9 MW. Οι γεννήτριες μεταφέρονται στις εγκαταστάσεις του σταθμού και από τις βραδινές ώρες αναμένεται να ενισχύσουν σταδιακά το ηλεκτροπαραγωγικό δυναμικό, με στόχο την κάλυψη των αναγκών του νησιού.
Επίσης, αποπλέει από τη Ρόδο το εμπορικό πλοίο «Μελίνα», το οποίο μεταφέρει στη Θήρα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη συνολικής ισχύος περίπου 5 MW. Παράλληλα, για την Παρασκευή 16.8.2013, προγραμματίζεται η αποστολή ηλεκτροπαραγωγών ζευγών από την Ρόδο, ισχύος 6 περίπου MW, τα οποία θα χρησιμεύουν ως εφεδρείες σε περίπτωση ανάγκης.
«Με τις εντατικές προσπάθειες του προσωπικού του σταθμού παραγωγής -το δυναμικό του οποίου έχει ενισχυθεί κατάλληλα- συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι διαδικασίες αποκατάστασης και του υπόλοιπου εξοπλισμού του σταθμού που είναι ακόμη εκτός λειτουργίας» αναφέρει η ΔΕΗ σε ανακοίνωσή της.
Μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5 ο δήμαρχος Ν.Ζώρζος σημείωσε ότι η ΔΕΗ θα πρέπει να κάνει επενδύσεις και να τοποθετήσει εφεδρείες, ώστε αν υπάρξει και στο μέλλον τέτοιο πρόβλημα να λυθεί άμεσα.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι αυτή τη στιγμή στο νησί βρίσκονται για τις καλοκαιρινές τους διακοπές πάνω από 120.000 τουρίστες.
Από το μπλακ άουτ δεν έχει επηρεαστεί το αεροδρόμιο του νησιού, καθώς εξυπηρετείται από δικές του γεννήτριες.
Σε ό,τι αφορά τα αίτια της πυρκαγιάς, θα ξεκινήσει έρευνα αμέσως μετά την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης. Πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι η φωτιά εκδηλώθηκε σε μία από τις πιο σύγχρονες μηχανές του σταθμού, κατά τη διαδικασία εκκίνησης.
Σε ανακοίνωσή του, ο δήμος Θήρας επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι:
Η σταδιακή αποκατάσταση των βλαβών του εργοστασίου της ΔΕΗ προχωρά. Ήδη, ενεργοποιήθηκε μία από τις κύριες μηχανές του εργοστασίου, ενώ το προσωπικό της ΔΕΗ καταβάλει προσπάθειες για να ενεργοποιηθούν και άλλες. Μέχρι το μεσημέρι, αναμένεται το αρματαγωγό Χίος που μεταφέρει ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη μεγάλης ισχύος, τεχνικούς και άλλον εξοπλισμό.
Η ηλεκτροδότηση, που αυτή τη στιγμή γίνεται εκ περιτροπής, τις επόμενες ώρες θα καλύπτει όλο και περισσότερες περιοχές. Υπολογίζεται ότι κατά τις πρώτες βραδινές ώρες η ηλεκτροδότηση θα καλύπτει σχεδόν το σύνολο των νησιών.
Για τους νεφροπαθείς, έχει προγραμματιστεί η μετάβασή τους στην Κρήτη για την ασφαλή θεραπεία τους, ενώ στο Κέντρο Υγείας Θήρας με τις προσπάθειες του προσωπικού εξασφαλίζεται η παροχή οξυγόνου στους έχοντες ανάγκη και αντιμετωπίζεται κάθε έκτακτο περιστατικό.
Η ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ
Ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) ενημέρωσε την Τετάρτη ότι πραγματοποιείται σταδιακή αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, με κάθε δυνατό τρόπο.
«Μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της λειτουργίας του Σταθμού, ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοινώνει ότι γίνεται ηλεκτροδότηση των καταναλωτών, περιορισμένης χρονικής διάρκειας.
» Παρακαλούμε για τον περιορισμό της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην απολύτως απαραίτητη, ώστε να καταστεί εφικτή η με τον καλύτερο τρόπο κατανομή της διαθέσιμης ισχύος σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό καταναλωτών.
»Ο ΔΕΔΔΗΕ ζητά την κατανόηση όλων των κατοίκων, των επαγγελματιών και των επισκεπτών του νησιού μέχρι την τελική αποκατάσταση του προβλήματος.»