Συνεχίζεται το έργο για την εξυπηρέτηση κρουαζιερόπλοιων στον ΟΛΠ
Έντεκα θέσεις πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων θα έχει το 2014 ο ΟΛΠ, καθώς το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού ενέκρινε τη συνέχιση του έργου «Κατασκευή νέου κρηπιδότοιχου εξυπηρέτησης κρουαζιερόπλοιων στην περιοχή του Αγίου Νικολάου» το οποίο, ως γνωστό, έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ (ΠΕΠ Αττικής) και, ήδη, εκτελείται. Το έργο αφορά την επέκταση του νότιου επιβατικού λιμένα Πειραιά και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2013.
Έντεκα θέσεις πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων θα έχει το 2014 ο ΟΛΠ, καθώς το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού ενέκρινε τη συνέχιση του έργου «Κατασκευή νέου κρηπιδότοιχου εξυπηρέτησης κρουαζιερόπλοιων στην περιοχή του Αγίου Νικολάου» το οποίο, ως γνωστό, έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ (ΠΕΠ Αττικής) και, ήδη, εκτελείται.
Το έργο αφορά την επέκταση του νότιου επιβατικού λιμένα Πειραιά με την κατασκευή δύο νέων θέσεων πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων νέας γενιάς, μήκους άνω των 300 μέτρων και χωρητικότητας 4.000 επιβατών. Αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2013, οπότε μαζί με το νέο Διεθνή Σταθμό Επιβατών Κρουαζιέρας Γ’ (Άγιος Νικόλαος) θα δοθεί για λειτουργία από τη νέα περίοδο κρουαζιέρας, που αρχίζει την 1η Απριλίου 2014.
Eίχε, ωστόσο, καθυστερήσει, καθώς στην περιοχή πραγματοποιούνταν πρόσθετες έρευνες του βυθού θεμελίωσης από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών.
Μετά την απόφαση της Κομισιόν να εγκρίνει και να επιδοτήσει κατά 95% την επέκταση του νότιου λιμένα κρουαζιέρας στον Πειραιά, οι θέσεις πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι θα αυξηθούν από το 2016 σε 14, καθιστώντας τον Πειραιά τον μεγαλύτερο κόμβο εξυπηρέτησης κρουαζιερόπλοιων της Ευρώπης και της Μεσογείου.
«Η κρουαζιέρα αποτελεί το δεύτερο μεγάλο τομέα δραστηριοτήτων του ΟΛΠ μετά φυσικά από τον τομέα του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων. Για τη λιμενική βιομηχανία της κρουαζιέρας το θέμα μετά και τις τελευταίες αποφάσεις ένταξης έργων του ΟΛΠ στο ΕΣΠΑ, δεν είναι πλέον οι υποδομές στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά σε όλα τα περιφερειακά λιμάνια, και προς αυτήν πλέον την κατεύθυνση εργάζεται εντατικά η Ένωση Λιμένων Ελλάδας (ΕΛΙΜΕ)» δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ, Γιώργος Ανωμερίτης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάνθηκε ότι η κρατική ενίσχυση, ύψους 113,9 εκατ. ευρώ, ενός έργου υποδομής 120 εκατ. ευρώ στο λιμάνι του Πειραιά συνάδει με τη νομοθεσία της ΕΕ σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις.
Ειδικότερα, το έργο θα προωθήσει περαιτέρω τους στόχους της πολιτικής μεταφορών και τη συνοχή της ΕΕ, χωρίς αθέμιτη στρέβλωση του ανταγωνισμού στην εσωτερική αγορά.
Ως εκ τούτου, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το έργο είναι σύμφωνο με το άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο γ) της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), που επιτρέπει τη χορήγηση ενισχύσεων για την ανάπτυξη ορισμένων οικονομικών δραστηριοτήτων, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό δεν επηρεάζει τις συναλλαγές και τον ανταγωνισμό.
Υπενθυμίζεται ότι την τελική εισήγηση για το μοντέλο ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ θα κάνει στα τέλη Ιουλίου το ΤΑΙΠΕΔ, ο βασικός μέτοχος του ΟΛΠ.