Ένα κέικ χρησιμοποίησε η υπουργός Οικονομικών της Νιγηρίας, Νγκόζι Οκόντζο Ιουεάλα, για να υπερασπιστεί την πολιτική της. Αντιπαραβάλλοντας το γλυκό με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, η υπουργός σε ομιλία της προσπάθησε να αποκρούσει τις κριτικές ότι, παρά την ανάπτυξη πολλοί εξακολουθούν να έχουν ιδιαίτερα χαμηλό βιοτικό επίπεδο.

Παρομοιάζοντας τη Νιγηρία με νοικοκυριό, παρότρυνε τη χώρα να επικεντρωθεί στο σχέδιο της κυβέρνησης να γίνει μια από τις 20 πιο ισχυρές οικονομίες του πλανήτη έως το 2020.

Όπως είπε η Νγκόζι Ιουεάλα, αυτό θα ήταν θετικό για την εξάλειψη της φτώχειας και της ανεργίας, σημαίνει όμως ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα πρέπει να αυξάνεται κατά 13%, ποσοστό διπλάσιο από το σημερινό.

«Ένα κέικ δεν λύνει τα προβλήματα των νοικοκυριών», είπε η υπουργός κρατώντας ένα κομμάτι που είχε πάνω του ανθρώπινες φιγούρες.

Συνεχίζοντας την παραστατική και διασκεδαστική ομιλία της, απευθυνόμενη στο κοινό είπε πως «αν έχετε σύζυγο και τρία παιδιά, θα υποφέρετε εάν έχετε μόνο το κέικ. Θέλετε να μεγαλώσει το κέικ».

Εκείνη τη στιγμή, αντικατέστησε το κομμάτι με ένα πολύ μεγαλύτερο, προκαλώντας το γέλιο του κοινού.

«Το κέικ μας αναπαριστά το ΑΕΠ και αυξάνεται κατά 6,5%. Αυτό που επιδιώκουμε είναι να το μεγαλώσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ώστε να λύσουμε τα άλλα προβλήματα μας», είπε η υπουργός Οικονομικών.

Παρόλο που η Νιγηρία παρουσίασε σημαντική βελτίωση στην οικονομία της με ανάπτυξη της τάξης του 7% για χρόνια, η φτώχεια έχει χειροτερέψει. Πολλοί βάσιμα υποστηρίζουν ότι το πετρέλαιο, το οποίο παράγει η χώρα, ευνοεί μόνο τους λίγους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ