Προβλέψεις για ύφεση 0,4% στην Ευρωζώνη το 2013
Η οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται να συρρικνωθεί εφέτος κατά 0,4%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μεταξύ 53 επαγγελματιών αναλυτών - οικονομολόγων.
Η οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται να συρρικνωθεί εφέτος κατά 0,4%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μεταξύ 53 επαγγελματιών αναλυτών – οικονομολόγων.
Οι αναλυτές αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προβλέψεις που είχαν κάνει πριν από τρεις μήνες για μηδενική ανάπτυξη το 2013, ενισχύοντας έτσι τα επιχειρήματα για να προχωρήσει η ΕΚΤ στη λήψη και άλλων μέτρων, μετά τη μείωση του βασικού επιτοκίου της στο 0,50% την περασμένη Πέμπτη.
Αντίστοιχα, υπήρξε μικρή αναθεώρηση προς τα κάτω και της πρόβλεψης των αναλυτών για το ρυθμό ανάπτυξης το 2014 στο 1% από 1,1% στην προηγούμενη έρευνα.
Παράλληλα, υπήρξε μία αναθεώρηση προς τα πάνω της πρόβλεψης για την ανεργία στην Ευρωζώνη εφέτος (στο 12,3% από 12,1%).
Αντίθετα, οι αναλυτές βλέπουν τώρα τον πληθωρισμό να είναι λίγο χαμηλότερος εφέτος (στο 1,7% από 1,8% πριν από τρεις μήνες).
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι επανέλαβε σε ομιλία που έκανε την περασμένη Δευτέρα την ετοιμότητα της τράπεζας να μειώσει και πάλι τα επιτόκια, αν η οικονομία της Ευρωζώνης επιδεινωθεί περαιτέρω.
Στο μηνιαίο δελτίο, όπου παρουσιάσθηκαν και τα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας, η ΕΚΤ αναφέρει ότι «θα παρακολουθεί πολύ στενά» όλα τα οικονομικά στοιχεία, χρησιμοποιώντας μία φράση, με την οποία υποδήλωνε το τελευταίο διάστημα την πρόθεση ανάληψης περαιτέρω δράσης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Ψυχικά ανίκανος να δικαστεί ο άνθρωπος που δολοφόνησε Ουκρανή σε τρένο των ΗΠΑ
- Ο Χέντο Τούρκογλου πρόκειται να ενταχθεί στο Hall of Fame της FIBA (pic)
- Ζούμε τελικά στη χρυσή εποχή της ανοησίας; Όταν οι μηχανές σκέφτονται αντί για εμάς
- Οι Δέκα Εντολές: Έξι μήνες για να γυριστεί μία μόνο σκηνή – Θρησκευτικό έπος βιβλικών διαστάσεων
- Γιατί η Κίνα είναι πιο θωρακισμένη χώρα σε αυτήν την κρίση
- Haaretz: Για να κηρύξει νίκη ο Νετανιάχου, πρέπει να διαπραγματευτεί με ειλικρίνεια με τον Λίβανο
- LIVE: Ρεάλ Μαδρίτης – Χιρόνα
- Γαλλία: Πατέρας κρατούσε αιχμάλωτο το 9χρονο παιδί του επί έναν χρόνο – Βρέθηκε γυμνό και υποσιτισμένο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/nazar-shkribliak-Y9WdqTFzZVw-unsplash-1-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442