Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις καλεί τη Γαλλία ο Σόιμπλε

Να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις καλεί τη Γαλλία ο Σόιμπλε

Συστάσεις προς τη γαλλική κυβέρνηση να μην εγκαταλείψει τον «δρόμο των μεταρρυθμίσεων», απευθύνει ο Β.Σόιμπλε, μετά τη διετή παράταση που έδωσαν στο Παρίσι οι Βρυξέλλες για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Την ίδια ώρα πάντως, στη γαλλική πρωτεύουσα ερμηνεύουν την απόφαση της Κομισιόν ως το «τέλος στο δόγμα της λιτότητας», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο γάλοος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, δείχνοντας τη διαφορά αντιλήψεων με το Βερολίνο.

Συστάσεις προς τη γαλλική κυβέρνηση να μην εγκαταλείψει τον «δρόμο των μεταρρυθμίσεων», απευθύνει ο Β.Σόιμπλε, μετά τη διετή παράταση που έδωσαν στο Παρίσι οι Βρυξέλλες για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

Η Κομισιόν «έχει τονίσει πως κάθε αναβολή της επίτευξης του στόχου για μείωση του ελλείμματος θα πρέπει να συνοδεύεται από σαφείς δεσμεύσεις για αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», υπογράμμισε, σε συνέντευξή του στη γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echos.

Όμως για τον κ. Σόιμπλε, «ένα πράγμα είναι ήδη ξεκάθαρο: δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων».

Αναφερόμενος στην πρόσφατη πολεμική του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος εναντίον της καγκελαρίου Μέρκελ, εξέφρασε τη λύπη του, λέγοντας πως «αντί ορισμένοι πολιτικοί να ασχολούνται με τις πραγματικές αιτίες των σημερινών προβλημάτων, προτιμούν να ψάχνουν αποδιοπομπαίους τράγους».

«Και οι δυο μας (σ.σ. ο ίδιος και η κ. Μέρκελ) έχουμε αφιερώσει τα τελευταία χρόνια στην σταθεροποίηση και την ανάκαμψη της ευρωζώνης, στην παροχή βοήθειας στα κράτη-μέλη που βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Δεν νομίζω πως όλοι αυτοί που μας κρίνουν μπορούν να πουν κάτι διαφορετικό, πρόσθεσε.»

Η αιτία των προβλημάτων ορισμένων κρατών μελών «είναι το αυξημένο δημόσιο χρέος και η έλλειψη ανταγωνιστικότητας» και όχι τα προγράμματα λιτότητας, τόνισε ο γερμανός υπουργός.

Για τον ίδιο, όπως λέει, είναι «τρελό» να πιστεύει κανείς πως μπορούμε να διευθετήσουμε το πρόβλημα της ανεργίας των νέων με ακόμα μεγαλύτερο χρέος, εκτιμώντας πως αντίθετα η λύση βρίσκεται «στις παραγωγικές επενδύσεις, τις διαρθρωτικές αλλαγές, στην παιδεία και την έρευνα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο